Is het jou ook weleens gebeurd dat je een trade die op een mooie winst stond uiteindelijk met een dik verlies hebt verkocht? Dan ben je niet de enige! Dit is me in het begin ook regelmatig overkomen. Gelukkig kun je er wat aan doen. Een trailing stop loss is namelijk een van de beste manieren om een positie die eenmaal op een mooie winst staat, te beschermen tegen verliezen. Hoe dat werkt en hoe je het instelt, lees je hier.
Wat is een trailing stop loss precies?
Ook als je niet continu achter je scherm wilt zitten om de perfecte exit te timen, is een trailing stop loss een fantastische tool om te gebruiken. Maar wat is het precies? Een trailing stop loss is een slimme manier om je verliezen te beperken en tegelijkertijd je winstkansen te maximaliseren. In plaats van een vaste stop loss in te stellen (bijvoorbeeld 5% onder je instapprijs), past een trailing stop loss zich automatisch aan de koersbeweging aan.
Stel, je koopt een coin op $100 en je zet een trailing stop loss op 5%. Als de koers stijgt naar $110, schuift je stop loss automatisch mee naar $104,50 (5% onder de piek). Gaat de koers verder naar $120? Dan schuift je stop loss weer omhoog, naar $114. Als de koers daarna daalt en de stop loss wordt geraakt, verkoop je automatisch je positie en neem je de winst mee.
Waarom een trailing stop loss gebruiken?
Het grootste voordeel van het instellen van een trailing stop loss is dat je jouw winst kunt veiligstellen, zonder een mogelijke verdere stijging te missen. Ik zet de belangrijkste voordelen voor je op een rij:
Voordeel #1: Bescherm je kapitaal
Met een trailing stop loss minimaliseer je je risico. Je weet precies hoeveel je maximaal kunt verliezen, terwijl je positie nog wel steeds de ruimte heeft om te groeien.
Voordeel #2: Winst maximaliseren
Omdat de trailing stop loss meebeweegt met de koers, kun je profiteren van een verdere koersstijging, zonder dat je steeds handmatig je stop loss hoeft aan te passen.
Voordeel #3: Geen stress!
Je hoeft na het instellen van de trailing stop loss de markt niet meer voortdurend in de gaten te houden. De tool werkt automatisch, zelfs als je slaapt of bezig bent met andere dingen.
Hoe stel je een trailing stop loss in op Blofin?
Op de meeste grote exchanges kun je een trailing stop loss instellen via het tradingscherm. Op Blofin doe je dit ook heel gemakkelijk. Volg deze stappen:
Stap #1: Open je trade
Ga naar het trading dashboard en koop een coin zoals je normaal zou doen.
Stap #2: Kies trailing stop loss
In het lijstje met openstaande orders kies je helemaal rechts in beeld voor de optie “trailing stop loss”.
Stap #3: Bepaal de afstand (Variance % of USDT)
Stel de afstand in als percentage of als vaste waarde. Bijvoorbeeld 5% onder de huidige koers. Op Blofin kun je eventueel ook een vast bedrag instellen, maar een percentage is het meest gebruikelijk.
Stap #4: Bevestig de order
Controleer alles goed en bevestig de instellingen. Je trailing stop loss is nu actief!
Tip: Wil je niet meteen alles verkopen, maar bijvoorbeeld nog een (klein) deel van je positie laten doorlopen? Dat kan ook. Kies dan voor de optie “Partial Position”. Daar stel je ook een percentage of vast bedrag in, maar heb je de mogelijkheid om met een slider aan te geven hoeveel van je positie je wilt verkopen. Hiervoor gebruik je een slider.
Praktijkvoorbeeld (Variance %)
De huidige koers is $100.000. Je trailing stop loss gaat van start, en de triggerprijs wordt berekend als: $100.000 × (1 – 10%) = $90.000.
Dit betekent dat als de koers zakt naar $90.000, je Bitcoin automatisch wordt verkocht.
De koers stijgt
Stel, de koers stijgt naar $120.000. De triggerprijs schuift mee omhoog en wordt:
$120.000 × (1 – 10%) = $108.000.
Nu ligt je verkoopprijs hoger en ben je beschermd tegen een daling onder de nieuwe triggerprijs.
De koers daalt
Als de koers vanaf $120.000 weer daalt, blijft de triggerprijs staan op $108.000. Zodra de koers $108.000 raakt, wordt je order geactiveerd en verkoop je Bitcoin.
Resultaat
Je hebt automatisch verkocht op $108.000, terwijl je winst hebt genomen op de stijging vanaf $100.000 naar $108.000. Als de koers na de daling weer omhooggaat, mis je de verdere stijging, maar je hebt in elk geval winst veiliggesteld.
Praktijkvoorbeeld (Variance USDT)
Stel je hebt een long positie in Bitcoin met een huidige koers van $100.000 en je stelt een trailing stop in van $5.000. Dit betekent dat je Bitcoin automatisch wordt verkocht als de koers met $5.000 daalt vanaf de hoogste waarde.
De koers stijgt
De koers stijgt naar $120.000. Je trailing stop wordt aangepast en de triggerprijs wordt berekend als:
$120.000 - $5.000 = $115.000. Dit betekent dat je Bitcoin nu automatisch wordt verkocht als de koers vanaf $120.000 met $5.000 daalt naar $115.000.
De koers daalt
Vervolg situatie: De koers stijgt verder naar $125.000. Je trailing stop verschuift opnieuw en de triggerprijs wordt:
$125.000 - $5.000 = $120.000. Dit betekent dat je Bitcoin automatisch wordt verkocht als de koers vanaf $125.000 met $5.000 daalt naar $120.000.
Verkoop: Als de koers na de stijging naar $125.000 weer daalt naar $120.000, wordt je trailing stop geactiveerd en verkoop je Bitcoin op $120.000.
Resultaat
Je hebt automatisch verkocht op $120.000, wat betekent dat je winst hebt genomen op de stijging vanaf $100.000 naar $120.000. Als de koers na de daling weer omhoog gaat, mis je wel de verdere stijging, maar je hebt je winst veiliggesteld met de trailing stop op $120.000. Als de koers weer verder was gedaald, had je juist minder winst behaald.
Ook bij de Variance USDT optie stel je gemakkelijk een Partial Postition in, zodat je bijvoorbeeld nog 10% of 20% van je positie laat doorlopen, maar wel het grootste deel van je winst hebt gepakt.
Bescherm tegen verliezen
Een trailing stop loss beschermt je niet alleen tegen verliezen, maar stelt je tegelijkertijd in staat om het maximale uit je winsten te halen. Het is dus eigenlijk beter dan de standaard take profit instellen.
Probeer het eens uit en ontdek hoe een trailing stop loss in jouw voordeel kan werken. Maak via de knop hieronder een account aan bij Blofin en je trade zonder KYC en met mooie hefbomen tot 100X. Bij het aanmelden krijg je bovendien een mooie cashback van 10% op je eerste storting.
Tips voor het gebruik van een trailing stop loss
Tip #1: Kies de juiste afstand
Als je trailing stop loss te krap is (bijvoorbeeld 1%), word je snel uitgestopt door normale schommelingen. Te ruim (bijvoorbeeld 15%) en je loopt het risico dat je een groot deel van je winst verliest.
Tip #2: Monitor de markt
Hoewel een trailing stop loss automatisch werkt, is het altijd goed om de markt in de gaten te houden. Bij sterke volatiliteit kun je je instellingen aanpassen (bijvoorbeeld een groter percentage).
Optioneel: Activation price instellen
Naast alle opties zie je op Blofin nog een optie die je aan kunt vinken: de activation price. De activation price bij een trailing stop loss is eigenlijk een startpunt. Het is een specifieke prijs die eerst bereikt moet worden voordat je trailing stop loss actief wordt. Tot die tijd gebeurt er niks met je order. Maar zodra de marktprijs de activation price aantikt, gaat je trailing stop loss aan het werk en begint deze de koers te volgen zoals jij hebt ingesteld.
Hoe werkt het precies?
Stel, de marktprijs van Bitcoin is $100.000 en je zet een trailing stop order in met een activation price van $110.000 en een trail van $5.000.
Eerste situatie
De prijs stijgt naar $109.000 en daalt daarna met $5000 naar $104.000. Omdat de activation price van $110.000 nog niet is bereikt, gebeurt er niks. Je trailing stop blijft inactief en je Bitcoin blijft in je positie.
Als de koers verder daalt onder $110.000, bijvoorbeeld naar $105.000, gebeurt er ook niks, omdat de activation price nog steeds niet is bereikt.
Tweede situatie
De prijs stijgt naar $111.000. Je trailing stop is actief geworden bij $110.000. Vanaf dit punt volgt je trailing stop de marktprijs. Omdat de koers op $111.000 staat, betekent dit dat je automatisch verkoopt bij een daling van $5000 dollar, op $106.000.
Als de koers op $111.000 niet daalt, maar verder doorstijgt naar $120.000, dan verkoop je automatisch op $115.000.
Kortom, zodra de activation price is bereikt, volgt de trailing stop de marktprijs, en je hebt bescherming tegen prijsdalingen met de trailing stop ingesteld op $5.000 onder de hoogste prijs. In dit voorbeeld gebruik ik voor het overzicht een “Variance USDT”, maar natuurlijk zou je ook een “Variance %” van bijvoorbeeld 5% kunnen gebruiken.
Waarom zou je een activation price instellen?
Reden #1: Meer controle
Je wilt dat je trailing stop pas aan de slag gaat als de markt een bepaald niveau bereikt, bijvoorbeeld een belangrijke grens.
Reden #2: Minder last van schommelingen
Door een activation price voorkom je dat je order wordt geactiveerd door kleine, onbelangrijke koersbewegingen.
Reden #3: Slimmere strategie
Misschien verwacht je dat de koers flink kan stijgen zodra een bepaalde prijs is gehaald. Met een activation price zorg je dat je trailing stop pas daarna begint te werken.
Een activation price geeft je dus meer controle en flexibiliteit, zodat je je trailing stop loss beter kunt afstemmen op je strategie!
Conclusie: trailing stop loss instellen
Sinds ik er helemaal klaar mee was om een eerst winstgevende positie op verlies te zien staan, is de trailing stop loss voor mij een instelling die ik altijd gebruik om een trade te automatiseren. Het geeft gemoedsrust en als je een positie bijvoorbeeld ‘s nachts aanhoudt terwijl je slaapt, weet je zeker dat je niet wakker wordt met een geliquideerde positie.
Een trailing stop loss beschermt je niet alleen tegen verliezen, maar stelt je tegelijkertijd in staat om het maximale uit je winsten te halen. Het is dus eigenlijk beter dan de standaard take profit instellen.
Probeer het eens uit en ontdek hoe een trailing stop loss in jouw voordeel kan werken. Maak via de knop hieronder een account aan bij Blofin en je trade zonder KYC en met mooie hefbomen tot 100X. Bij het aanmelden krijg je bovendien een mooie cashback van 10% op je eerste storting.