UniSwap kopen? Uniswap ($UNI) is een relatief onbekende naam, maar staat met een market cap van ruim 11,5 miljard dollar inmiddels al bijna in de top 20 van grootste cryptocurrency’s van de wereld. Zelfs waar de markt daalt, weet UNI nu juist vaak een stijging neer te zetten. Wat belooft dit voor de rest van het jaar? Wat is Uniswap precies en wie zitten erachter? Is het nu de tijd om Uniswap te kopen?
Wat is Uniswap (UNI)?
Uniswap is een gedecentraliseerde beurs (DEX) die draait op de Ethereum blockchain. Transacties gaan door middel van slimme contracten. Met Uniswap kun je cryptocurrency’s direct met elkaar verhandelen, maar dan dus zonder tussenpersonen.
UNI is het governance-token van Uniswap, dat je ook op andere exchanges zoals Bybit kan kopen. Governance betekent dat je als houder van UNI-tokens stemrecht hebt over voorstellen die invloed hebben op de toekomst van Uniswap.
Geschiedenis en team
Uniswap bestaat sinds november 2018 en is gecreëerd door Hayden Adams. Hayden Adams is de oprichter en belangrijkste ontwikkelaar van Uniswap. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Stony Brook University en werkte kort bij Siemens voordat hij zich volledig richtte op blockchain en DeFi.
Hij liet zich inspireren door een idee van Vitalik Buterin, de mede-oprichter van Ethereum. Buterin had het concept van een gedecentraliseerde exchange (DEX) op basis van een Automated Market Maker (AMM) voorgesteld in een van zijn blogposts. Hayden Adams besloot dit idee verder te ontwikkelen en maakte Uniswap tot een realiteit.
Lancering (Uniswap V1)
Uniswap werd officieel gelanceerd in november 2018. De eerste versie van Uniswap, ook wel bekend als Uniswap V1, was eenvoudig maar functioneel en introduceerde het oncept van liquidity pools en een gedecentraliseerde exchange op de Ethereum blockchain.
Groei (Uniswap V2)
De eenvoud en het gebruiksgemak zorgden ervoor dat veel mensen Uniswap ontdekten en de cryptocurrency snel groeide tussen 2019 en 2020. In mei 2020 lanceerde Uniswap V2, die verbeteringen bracht zoals ondersteuning voor ERC-20 naar ERC-20 token swaps, prijsorakels en meer efficiënte en stabiele pools.
Doorbraak en dominantie in 2020 (Uniswap V3)
Uniswap bereikte een belangrijke mijlpaal in september 2020 met de lancering van Uniswap V3. Vanaf dit moment kregen liquidity providers meer controle over hun posities en konden ze hun kapitaal efficiënter inzetten. Dit leidde tot een toename van de liquiditeit en een betere gebruikerservaring. In dezelfde maand introduceerde Uniswap ook het UNI-governance token.
Hoe werkt Uniswap?
Uniswap werkt anders dan traditionele crypto exchanges. In plaats van een orderboek gebruikt Uniswap een Automated Market Maker (AMM). Dit is een systeem waarbij liquide middelen (liquidity) in een pool worden geplaatst en prijzen automatisch worden bepaald door een algoritme.
Gebruikers kunnen hun tokens toevoegen aan een liquidity pool. Een liquidity pool bestaat uit een paar tokens, bijvoorbeeld ETH en DAI. Wanneer iemand deze tokens wil verhandelen, worden de tokens uit deze pool gehaald.
De prijzen worden bepaald door de verhouding van tokens in de pool. Hoe meer mensen handelen, hoe meer de verhouding verandert en daarmee ook de prijs.
Liquidity providers
Iedereen kan een liquidity provider (LP) worden door tokens aan een pool toe te voegen. In ruil daarvoor ontvangen LP's een deel van de transactiekosten die worden gegenereerd door het handelen in de pool. Dit maakt het mogelijk om winst te maken door simpelweg tokens te storten en zo een mooi passief inkomen te verdienen.
3 grote voordelen van Uniswap
Uniswap heeft een aantal grote voordelen:
Voordeel #1: Decentralisatie
Uniswap is niet afhankelijk van een centrale partij, waardoor het minder kwetsbaar is voor hacks en censuur. Dit betekent ook dat je als gebruiker altijd de volledige controle hebt over je eigen crypto. Een beurs kan niet zomaar de toegang ontzeggen. Daardoor loop je minder risico.
Voordeel #2: Maximale privacy en toegankelijkheid
Iedereen kan deelnemen aan Uniswap en er zijn geen strenge registratievereisten of KYC (Know Your Customer) processen.
Voordeel #2: Innovatie
Uniswap heeft de weg vrijgemaakt voor vele andere gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties en heeft aangetoond dat gedecentraliseerde handel op grote schaal mogelijk is.
Uniswap erg volatiel in de eerste helft van 2024, mooie koopkans?
Van mei 2022 tot februari 2024 was de waarde van UNI altijd vrij stabiel. Sinds maart 2024 gaat de koers van UNI hard op en neer, met uitschieters van stijgingen tot wel 75% per dag. De reden hiervoor zat hem vooral in de Uniswap V4 Upgrade.
Deze update bracht veel verbeteringen met zich mee en investeerders reageerden erg enthousiast. Nieuwe systemen die mensen die geld in Uniswap steken hebben nu meer flexibiliteit en de opbrengsten zijn verbeterd. Een nieuwe, gebruiksvriendelijke interface en verbeterde werking achter de schermen en lagere transactiekosten. Ook werkt Uniswap nu met meerdere blockchains, waardoor meer mensen het kunnen gebruiken.
Wil je jouw portfolio ook uitbreiden met Uniswap? Koop je UNI dan snel en gemakkelijk via iDEAL op Bybit.
Dreiging van de SEC
Helaas kwam aan de grote stijging een eind toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aankondigde om mogelijk een zaak tegen Uniswap te beginnen. De SEC onderzoekt of Uniswap zich aan de regels houdt. Dit zorgt voor onzekerheid over de toekomst van UNI-tokens en het platform.
Als blijkt dat Uniswap de regels overtreedt, kan het zware boetes krijgen. Deze dreiging van de SEC maakt investeerders bezorgd en heeft geleid tot een daling van de koers. Je ziet bijvoorbeeld bij XRP ook dat een rechtszaak de koers langere tijd kan onderdrukken.
Desondanks weet de koers van Uniswap zich goed te herstellen en lijkt de ergste schrik achter de rug.
Technisch staat Uniswap er goed voor
Sterker nog, technisch gezien staat Uniswap er heel goed voor. Uniswap (UNI) bereikte zijn jaarlijkse piek van $17 op 5 maart 2024, na een 5X stijging vanaf een dieptepunt van $3,80 op 19 oktober 2023. Nadat het nieuws over de SEC bekend werd gemaakt, daalde de koers weer stevig. tot een dieptepunt van $6,50 op 13 april.
De Relative Strength Index (RSI) op de dagelijkse grafiek gaf oversold condities aan, wat wees op een mogelijke bodem in de prijs. Vanaf 13 april werd een bullish divergentie waargenomen, wat betekent dat de koers daalde, terwijl de RSI steeg. Dit hint op een mogelijke omkering van de prijs. En deze stijging kwam er. We zitten nog steeds aan het begin van een nieuwe en sterke opwaartse trend.
Zelfs in tijden waar Bitcoin en andere altcoins rode cijfers neerzetten, weet Uniswap zich juist verder te herstellen.
Uniswap slaat hard terug naar de SEC
Bovendien lijkt de dreiging van de SEC nu minder groot. In een 40 pagina’s tellend dossier heeft Uniswap aan de SEC alle redenen uiteengezet waarom zij geen juridische stappen tegen hen zou moeten ondernemen. “De hele zaak van de SEC berust op de valse veronderstelling dat alle tokens effecten zijn. Tokens zijn in feite eenvoudigweg een bestandsformaat voor waarde”, zegt Marvin Ammori, Chief Legal Officer van Uniswap.
Het lijkt er dus op dat het laatste woord hier nog lang niet over is gezegd en dat Uniswap sterk staat.
Herstel van de koers
Ik verwacht dat de koers van Uniswap zich de komende maanden en jaren zal herstellen. Op het moment van schrijven biedt de koers van zo’n $11,50 een mooie instapkans om op de golf naar boven mee te liften. Het eerste koersdoel is $20, maar herstel naar de oude all time highs van ruim $45 is zeker mogelijk!
Uniswap kopen?
Wil je jouw portfolio ook uitbreiden met Uniswap? Koop je UNI dan snel en gemakkelijk via iDEAL op Bybit.