• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • XRP-rechtszaak krijgt een staartje, maar grote zorg verdwijnt
oktober 21, 2024

Aan het begin van de maand maakte de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) bekend in hoger beroep te gaan in zijn rechtszaak met Ripple, het bedrijf achter XRP. Daarna was het nog grotendeels gissen naar de uitspraken die de toezichthouder aan wilde vechten, maar hier is vorige week verandering gebracht. De volledige inhoud van het beroep werd namelijk ingediend. 

Hoewel de juridische strijd hoogstwaarschijnlijk nog jaren zal duren, is er in ieder geval een grote zorg weggevallen voor de XRP-gemeenschap.


SEC gaat in hoger beroep

Op 2 oktober diende de SEC een zogeheten ‘kennisgeving van beroep in’, wat een formele manier is om te laten weten dat het in hoger beroep wil gaan. Daarna kreeg de waakhond 14 dagen de tijd om de details van het beroep in te dienen. Vlak voor de deadline, op 17 oktober, werd dit gedaan middels het zogenoemde ‘Formulier C’.

Verrassend genoeg heeft de SEC geen beroep aangetekend tegen de boete van $125 miljoen die Ripple opgelegd kreeg voor het overtreden van de effectenwetgeving met zijn institutionele XRP-verkopen. De SEC had een boete van bijna $2 miljard geëist en dus was de verwachting dat ze deze beslissing zouden aanvechten.

Er zijn drie uitspraken die de SEC wel betwist in het het beroep. De meest voor de hand liggende is het feit dat de XRP-verkopen op handelsbeurzen niet als effecten werden gezien door de lage rechter. Daarnaast is de SEC het niet eens met de beslissing dat de persoonlijke verkopen van Ripple CEO Brad Garlinghouse en Ripple-oprichter Chris Larsen niet als effecten werden geclassificeerd evenals de distributie van XRP in ruil voor diensten (aan bijvoorbeeld medewerkers) niet als effecten werden geclassificeerd.

XRP is en blijft géén effect

Zoals in principe al duidelijk was, hoeft de uitspraak dat XRP op zichzelf géén effect is dus niet heroverwogen te worden door een hogere rechter. Na de uitspraak vorig jaar maakte de SEC al bekend dat ze geen intentie hadden om de status van XRP aan te vechten, maar nu is dit dus officieel. ‘’Dat besluit geldt als de wet in het land,’’ zo schreef Ripple’s Chief Legal Officer Stuart Alderoty op socialmediaplatform X.

De vraag of bepaalde cryptomunten als effecten moeten worden beschouwd, is al jaren een punt van discussie. De SEC heeft geprobeerd om XRP eens en voor altijd als effect te bestempelen door eind 2020 een rechtszaak aan te spannen, maar de rechter heeft Ripple hierin gelijk gegeven. Nu XRP geen effect is, valt het in principe buiten de jurisductie van de SEC. Maar het belangrijkste is dat er nu juridische duidelijkheid is, wat vooral voor institutionele investeerders erg goed nieuws is. 

De rechtszaak is nu eigenlijk alleen nog maar een geldkwestie. Dat doet echter niets af van het feit dat het nog wel even zal duren voordat Ripple dit hoofdstuk helemaal af kan sluiten. Pas volgend jaar zomer zal het briefingproces afgerond zijn en de kans is groot dat de zaak pas in 2026 definitief voorbij is.

Ripple diende op 10 oktober trouwens een tegenberoep in en zal deze week de details naar buiten moeten brengen.

Crypto kopen op Bitocol

Op de nieuwe crypto exchange Bitocol kun je naast XRP eenvoudig en snel meer dan 400 andere cryptovaluta kopen. Op de Nederlandse exchange kun je bovendien nog steeds handelen met hefbomen tot gemiddeld 100x, wat bij andere partijen niet meer mogelijk is. Benieuwd naar wat Bitocol allemaal te bieden heeft? Maak gratis een account aan en ontdek de vele mogelijkheden.