• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Grayscale lanceert XRP trust, koers schiet hard de lucht in
september 12, 2024

De koers van XRP, de cryptomunt van Ripple, is hard gestegen dankzij een nieuwe aankondiging van crypto-vermogensbeheerder Grayscale. Het Amerikaanse bedrijf lanceert een XRP-fonds waarmee investeerders directe blootstelling kunnen krijgen aan de populaire token.

Grayscale lanceert opnieuw een fonds voor XRP

Grayscale kondigde vanmiddag middels een officieel persbericht de komst van de zogenoemde ´Grayscale XRP Trust´ aan. Het zal een gesloten fonds zijn die geaccrediteerde investeerders de mogelijkheid biedt om te investeren in XRP, zonder deze zelf te hoeven kopen of beheren.

Het is niet voor het eerst dat Grayscale een XRP trust op de markt brengt. In 2018 lanceerde Grayscale al een dergelijk investeringsproduct, maar in januari 2021 besloot het bedrijf om het fonds op te heffen. Dit drastische besluit had natuurlijk alles te maken met de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) die enkele weken eerder werd aangespannen.

Inmiddels bevindt deze juridische strijd zich in het laatste hoofdstuk en lijkt Ripple zich de grote winnaar te mogen noemen. Niet voor niets dat Grayscale opnieuw een fonds voor XRP in het leven roept.

Grayscale beheert nog veel meer van dit soort single-asset trusts, voor onder andere avalanche (AVAX), chainlink (LINK), solana (SOL) en filecoin (FIL). Dit jaar kreeg Grayscale bovendien toestemming om zijn trusts voor bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) om te zetten in spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). Wellicht dat Grayscale zijn XRP Trust in de toekomst eveneens om wil toveren tot een spot ETF, al moet de SEC dan nog wel goedkeuring verlenen.

“We geloven dat Grayscale XRP Trust beleggers blootstelling biedt aan een protocol met een belangrijke toepassing in de echte wereld,” zei Grayscale’s Hoofd Product & Onderzoek, Rayhaneh Sharif-Askary, in het persbericht. “Door grensoverschrijdende betalingen mogelijk te maken die slechts enkele seconden duren, kan XRP potentieel de verouderde financiële infrastructuur transformeren.”

XRP koers stijgt 8%

Direct na de publicatie van het persbericht schoot de XRP koers als een raket de lucht in. XRP ging aanvankelijk over de toonbank voor minder dan $0,54, maar schoot in slechts een kwartier naar een piek van $0,58. Het betreft een totale stijging van meer dan 8%. Inmiddels is XRP echter alweer flink teruggezakt, met een huidige koers van vlak onder de $0.56.

XRP kopen op Bitocol

Op de nieuwe crypto exchange Bitocol kun je naast XRP eenvoudig en snel meer dan 400 andere cryptovaluta kopen. Op de Nederlandse exchange kun je bovendien nog steeds handelen met hefbomen tot gemiddeld 100x, wat bij andere partijen niet meer mogelijk is. Benieuwd naar wat Bitocol allemaal te bieden heeft? Maak gratis een account aan en ontdek de vele mogelijkheden.