• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Cryptomarkt in spanning voor rentebesluit VS: bitcoin koers zakt
september 16, 2024

De week van de waarheid is aangebroken. De Amerikaanse centrale bank zal aankomende woensdag namelijk bekendmaken met hoeveel basispunten het rentetarief verlaagd wordt - het is namelijk zo goed als zeker dat de rente omlaag gebracht wordt. Niet alleen het besluit zelf, maar ook de toon in de daaropvolgende persconferentie zal van groot belang zijn voor het verdere verloop van de bitcoin (BTC) koers.

In aanloop naar de cruciale rentevergadering heeft bitcoin in ieder geval al een flinke duik gemaakt. Echter houdt de munt zich vooralsnog staande op een belangrijk steunniveau.


Nieuwe rentebesluit Federal Reserve

Op dinsdag 17 september en woensdag 18 september komt de Federal Open Market Commiteee (FOMC),  het beleidsorgaan van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), bijeen om tot een nieuw rentebesluit te komen. Woensdag om 20:00 uur krijgen we te horen wat er is besloten, en een halfuur later zal Fed-voorzitter Jerome Powell middels een persconferentie toelichting geven.

Vorige maand gaf Powell al aan dat bij de komende rentevergadering de eerste renteverlaging sinds 2019 op tafel zou liggen. Volgens de futuresmarkt is dit vrijwel zeker, en deze week verwachten de meeste handelaren zelfs een verlaging van 50 basispunten (0,50%). Dit zou de rente terugbrengen van 5,25% - 5,50% naar 4,75% - 5,00%.

In theorie is een lagere rente goed nieuws voor risicovolle activa zoals bitcoin en andere cryptovaluta, omdat het lenen van kapitaal goedkoper wordt en investeerders meer risico durven nemen. Een agressieve verlaging van 0,50% zou daarom het gunstigst zijn voor bitcoin. Toch is er een keerzijde: als Powell tijdens zijn persconferentie waarschuwt voor een naderende recessie, kan dit juist negatieve gevolgen hebben voor bitcoin.

Kortom, er is geen duidelijk scenario te schetsen. De persconferentie van Powell zal in ieder geval van groot belang zijn. Hoewel het logisch is dat de Amerikaanse economie afkoelt door de renteverhogingen sinds maart 2022, kan een recessie bitcoin in de problemen brengen. De data laten vooralsnog geen alarmbellen afgaan, maar een bezorgde toon van Powell zal wereldwijde investeerders afschrikken.

BTC koers onderuit in aanloop naar FOMC

Bitcoin heroverde vrijdagavond weer het belangrijke psychologsiche level van $60.000, maar bevindt zich sinds gisteravond weer onder deze grens.

De spanning voor aankomende woensdag loopt overduidelijk op, en dat heeft bitcoin met meer dan 4% laten dalen tot onder de $58.000. Op het moment van schrijven wordt de munt verhandeld voor $57.700. De eerstvolgende steun voor bitcoin ligt rond de $56.000, terwijl de zone rond $59.500 juist als weerstand fungeert.

Crypto kopen op Bitocol

Op de nieuwe crypto exchange Bitocol kun je naast bitcoin eenvoudig en snel meer dan 400 andere cryptovaluta kopen. Op de Nederlandse exchange kun je bovendien nog steeds handelen met hefbomen tot gemiddeld 100x, wat bij andere partijen niet meer mogelijk is. Benieuwd naar wat Bitocol allemaal te bieden heeft? Maak gratis een account aan en ontdek de vele mogelijkheden.