• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 7 betrouwbare bearish crypto patronen om een daling voor te zijn!
februari 13, 2022

Bearish crypto patronen voorspellen een koersdaling. Door naar de koersgrafieken te kijken en deze patronen te herkennen, ontdek je goede koop- of verkoopsignalen. Het analyseren van koersgrafieken, zonder daarbij naar fundamentele ontwikkelingen te kijken, heet technische analyse.

Maar waar moet je precies op letten? Met de onderstaande 7 belangrijkste en meest voorkomende bearish crypto patronen doe je zelf een redelijk betrouwbare voorspelling over het verwachte koersverloop. Kortom, doe er je voordeel mee! 

Bearish crypto patronen voorkomen verlies

Natuurlijk kun je het niet altijd goed hebben, want dan zou iedereen rijk zijn. Toch geven bearish crypto patronen een goede indicatie van de richting van de koers en kun je er zeker 60 procent van de tijd goed mee zitten. Wanneer je dit combineert met een goed risk management, dan kun je er mooie winsten mee maken.

Professionele traders kijken naar patronen

Het mooie van technische analyse is dat veel professionele traders het gebruiken. En als iedereen handelt naar een bepaalde verwachting, dus koopt wanneer de grafiek voorspelt dat er een stijging aankomt, dan gebeurt dat vervolgens ook. Het werkt dus als een soort sel-ffulfilling prophecy.

7 bearish patronen in cryptografieken

Wanneer je naar de cryptografieken kijkt, herken je daarin steeds terugkerende patronen. Deze patronen zijn zo handig, omdat je er de toekomstige koersontwikkeling mee kunt inschatten. Het is nog net geen handel met voorkennis, maar geeft je een duidelijk voordeel en helpt je de beste in- en uitstapmomenten te bepalen. 

Stel je voor dat je met een behoorlijke mate van zekerheid zou kunnen voorspellen wanneer de koersen gaan dalen? Dan zou je op tijd je posities kunnen verkopen, of juist met crypto futures speculeren op een daling van koersen en daar een mooie winst mee maken. Door goed te kijken naar bearish crypto patronen is dat mogelijk. 

Daarom zet ik hieronder de 7 meest voorkomende en betrouwbare bearish crypto patronen voor je op een rij. 

Grafiek #1: Dubbele top

bearish-crypto-patronen-dubbele-top

De dubbele top is een zogenaamd omkeerpatroon en bestaat zoals de naam al zegt uit twee toppen, achter elkaar. De dubbele top vormt zich in een stijgende trend en is daarmee een omkeerpatroon. Het geeft een verkoopsignaal, omdat de koersen na het vormen van een dubbele top gaan dalen.

De eerste top wordt gezet, waarna je een kleine daling en weer opleving ziet. Wanneer er een top ontstaat op hetzelfde niveau als de vorige top en de koers weer daalt, spreek je van een dubbele top. De dubbele top geeft aan dat de uptrend verandert naar een downtrend. Kortom, verkopen dus, of een positie kopen die je winst oplevert bij een koersdaling. 

Grafiek #2: Kop en schouder patroon

bearish-kop-en-schouder-patroon

Een kop- en schouderformatie is een van de bekendste en meest betrouwbare crypto patronen. Het kenmerkt zich door een denkbeeldige horizontale lijn met drie pieken. De middelste piek is het hoofd en links en rechts zie je de twee lagere pieken, ook wel de schouders genoemd.

Het kop en schouder patroon geeft omkeer van de trend aan. Als je het kop en schouder patroon in een opwaartse trend ziet, dan kun je met een redelijke mate van zekerheid voorspellen dat de bullish trend op zijn einde loopt. Het kop en schouder patroon is dan ook een bearish formatie.

Na voltooiing van dit patroon zakt de koers meestal onder de trendlijn weg. 

Grafiek #3: Stijgende wig

bearish-stijgende-wig-crypto-patroon

Bij een stijgende wig lopen beide lijnen schuin naar boven. De wig heeft een hoek die tegen de trend ingaat. Na de uitbraak zet de voorgaande trend zich voort. In dit geval naar beneden. De stijgende wig is daarmee een voortzettingspatroon.

Grafiek #4: Bearish vlagpatroon

bearish-vlag-patroon

De vlag is een van de meest betrouwbare patronen. De trend wordt bijna altijd vervolgd. In een bullish markt lijkt dit patroon echt op een vlaggenmast met een vlag, maar ook als bearish patroon is de vlag erg betrouwbaar. In een dalende markt staat de vlaggenmast alleen op zijn kop en lijkt de vlag meer op een golfstick. 

Je kunt een vlag het beste zien als een soort adempauze, waarna de trend zich weer voorzet. In dit geval naar beneden.

De vlag staat meestal halverwege het patroon. Gebruik de lengte van de beweging voor de vlag om je koersdoel te bepalen. Plak er dus een vlaggenmastlengte bovenop en stap uit op het moment waarop de koers het doel bereikt.

Grafiek #5: Bearish wimpelpatroon

bearish-wimpelpatroon-crypto

Een bearish wimpel lijkt veel op een bearish vlag. Het is een naar beneden gerichte vlaggenmast, met als het ware een wimpel op het laagste punt. Ook dit is net zoals de bearish vlag een voortzettingspatroon.

Het beste moment om in te stappen, is het moment waarop de koers door de onderste lijn breekt. 

Grafiek #6: Dalende driehoek

dalende-driehoek-bearish-crypto-patronen

De dalende rechthoekige driehoek is ook een belangrijk en vaak voorkomend koerspatroon. Het is erg betrouwbaar en geeft aan dat de oorspronkelijke trend zich hoogstwaarschijnlijk doorzet. In dit geval een dalende trend. Laat je dus niet verleiden te denken dat de koers weer herstelt. 

Je herkent de dalende driehoek duidelijk, doordat de onderste lijn horizontaal blijft, terwijl de schuine bovenste lijn steeds lagere toppen neerzet. De koers knalt meestal naar beneden, iets voordat de twee lijnen bij elkaar komen. 

Grafiek #7: Bearish cup & handle patroon

omgekeerde-cup-en-handle

Een bearish cup & handle is een grafiek in de vorm van een omgekeerde kop en schotel. Het lijkt als het ware op een soepkom op zijn kop, of een koepel. Nadat de omgekeerde kop en schotel is gevormd, zie je vaak nog een korte stijging. Dit is de ‘handle’ (zie de koers voor de blauwe stip). 

Na deze korte stijging daalt de koers vaak plotseling hard naar beneden. Wanneer je er alert op bent, kan dit patroon je een behoorlijk verlies besparen, of juist veel winst opleveren wanneer je met crypto futures speculeert op een koersdaling. 

Een kleine kanttekening: de hoogte van de bovenste top van de kom mag niet meer zijn dan 50% van de prijsdaling voorafgaand aan de kom. 

Pas op voor valse uitbraken!

Soms lijkt je voorspelling aan de hand van bovenstaande bearish crypto patronen helemaal uit te komen. Maar dan: plotseling stijgt de koers weer, terwijl je net had gespeculeerd op een koersdaling, of al je coins hebt verkocht. 

Stap pas in na bevestiging

Het moment waarop de koers toch de andere richting op gaat, wordt ook wel een ‘valse uitbraak’ genoemd. Je kunt dit probleem voorkomen door pas in te stappen als je duidelijk ziet dat de koers de richting opgaat die je hebt voorspeld. Wacht als het ware op een bevestiging, bijvoorbeeld een aantal procenten verschil in de richting van de koers nadat het bearish crypto patroon gevormd is.

Risk management

Pas als trader ook altijd een goede risk management strategie toe, door duidelijke stop loss en stop profit voor jezelf vast te stellen. Op die manier blijf je niet te lang in een verlieslatende positie zitten. 

Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt een koersgrafiek misschien een willekeurig geheel van stijgingen en dalingen. Wie wat verder kijkt, ziet regelmatig terugkerende patronen en vormen, die je kunnen helpen bij het voorspellen van toekomstige koersbewegingen naar boven (bullish), of naar beneden (bearish).

Ook is het mogelijk om aan de hand van koersgrafieken na een periode van stijgingen een trendomkeer te voorspellen.

Groot handelsvoordeel

Zoals duidelijk mag zijn, geeft het herkennen van bearish crypto patronen je een groot voordeel als je regelmatig handelt met crypto. Ook als je weinig trade, maar een HODL’er bent, helpen grafieken je om een goed instapmoment te bepalen. 

Bearish crypto patronen helpen je om goede instapmomenten te bepalen, of je nu een daytrader of HODL'er bent. 

Volg het gratis crypto webinar om koersen te leren herkennen

Wil je meer weten over succesvol traden met crypto, onder meer door koersgrafieken te leren lezen en technische analyse toe te passen? Volg het gratis crypto trading webinar van Corné en leer er alles over!