• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Beginnen Met Crypto Trading? Mijn Hyper Winstgevende Methode! 😱
mei 25, 2021

Zo topper! Dus jij wil beginnen met crypto trading...? Tof! maar is dit wel voor jou weggelegd of kan je beter kiezen voor een passievere manier, zoals lange termijn investeren?

In dit artikel leg ik je stap-voor-stap uit wat mijn crypto trading strategie is. De principes zijn op zich helemaal niet zo lastig om te volgen en te snappen.

Het zijn jouw emoties die je onder controle moet zien te houden. Als crypto trader, of sowieso als trader, moet je ballen van staal hebben en echt ijskoud zijn. Ben je dit niet of kan je dit niet, dan is traden waarschijnlijk niet voor jou weggelegd.

Toch is dit wel iets wat je kan leren.

''Ik weet namelijk nog hoe mijn eerste trades verliepen. Ik plaatste een trade om 20:00 om vervolgens om 03:00 in de nacht nog naar de chart te liggen staren in de hoop dat mijn verlies weer naar break-even of zelfs winst zou gaan...''

... dit resulteerde helaas in nog meer verlies. 

Ik zit al een tijdje in dit vak en heb ook al een hoop leergeld mogen betalen. Heb ik hier spijt van? Nope. Is het zonde? Zeker! 

Daarom neem ik jou ook direct op de juiste manier mee en leer ik je mijn manier van crypto traden.

1.0 Van schaap naar wolf

Als eerste stap is het belangrijk om je te gaan onderscheiden van de rest van de kudde met schapen. Sterker nog, je wil de wolf worden die op deze groep met schapen gaat jagen.

Je hebt de afgelopen tijd live mee kunnen maken hoe echte wolven dit doen. Schapen raken enorm in paniek, verkopen hun muntjes met verlies aan de wolven die deze goedkoop overnemen om vervolgens bakken met winst te maken.

Ik ben zo'n wolf... jij ook?

Geen probleem als je dit nu nog niet bent. Met mijn hulp ga je hier ook komen; trust me. Ik heb inmiddels honderden mensen met mijn Cryptonite cursus geholpen om een echte wolf te worden en geld af te pakken van de onwetende schapen die de cryptowereld instappen.

Dit klinkt heel kill, maar zo moet je ook zijn in deze wereld.

Wat je normaal ziet gebeuren, en waar wolven het meeste geld maken, is dat de hele massa (de kudde) bovenop een coin springt op het moment dat deze al tientallen of zelfs honderden procenten gestegen is.

Extreem gevaarlijk.

9/10 keer stappen zij namelijk net voor of precies in de piek in om vervolgens enorme verliezen te verwerken op het moment dat deze coin een pullback krijgt. En dit gebeurt ALTIJD. Iets kan niet voor eeuwig omhoog gaan. Ook crypto heeft altijd een afkoel periode nodig.

Dat is eigenlijk het verhaal van de gemiddelde schaap. In plaats van ''buy low, sell high'' doen zij ''buy high, sell low''. Daar kan je wellicht nu hard om lachen, maar het is wel de harde waarheid. 

Investeren, day trading, swing trading & scalpen is echt niet voor iedereen weggelegd.

Maar goed, wat is de rol van de wolf in dit verhaal? Een echte Cryptonite wolf staat juist aan de andere kant en verdient het meeste geld aan deze schapen. 

Het draait tenslotte allemaal om vraag en aanbod.

Als Cryptonite wolf leer ik je hoe je tokens kan ontdekken die op ontploffen staan. Tokens die dus nog niks bijzonders hebben laten zien, maar waarvan je kan verwachten dat ze een enorme sprong gaan maken.

Jij stapt hier vervolgens stilletjes in om de token ook te zien exploderen. Op dit moment, tijdens deze explosie, hoort de hele kudde van deze token. Wat doen zij nu? Juist! Massaal instappen, wat de prijs nog verder omhoog drijft.

Als wolf ben jij tegen deze tijd al je tokens rustig aan het verkopen aan deze schapen. Vervolgens zakt de koers weer in elkaar, paniek ontstaat onder de schapen en zij verkopen hun tokens op de weg naar beneden en in het dal.

Als wolf neem jij daar de tokens weer over om vervolgens weer hetzelfde te herhalen. Klinkt heel simpel he? Dat is het niet. Je moet het spelletje leren bergrijpen, je emoties onder controle leren houden en nog belangrijker: hoe je risk management toe moet passen. Hier kom ik zo uiteraard nog even op terug.

Onderstaand even een prachtige illustratie waarin ik je visueel laat zien wat ik bedoel. (Ik had grafisch designer moeten worden, I know).

crypto-trading-wolf-schaap (1)

2.0 Bitcoin is de leider

Goed, nu duidelijk is welke rol je aan moet gaan nemen is het ook zaak dat je de principes van de cryptowereld gaat begrijpen. Het eerste en belangrijkste principe om te weten is dat de Bitcoin de absolute leider is.

Stijgt de Bitcoin dan stijgen de altcoins ook. Daalt de Bitcoin dan dalen de altcoins ook. Dit is over het algemeen altijd zo, uitzonderingen daargelaten. Altcoins staat overigens voor alternatieve coins. Dat zijn dus alle cryptocurrencies naast de Bitcoin.

Is het dus slim om long te gaan op altcoins als de Bitcoin net een enorme daling te pakken heeft? Nee. Is het slim om long te gaan als de Bitcoin net een mooie stijging doormaakt? Ja! Echter is het ook goed om te weten dat technische analyse niet perfect is en niks zeker is. 

Welkom in de cryptowereld, haha.

De cryptowereld is nog super nieuw in vergelijking met bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Bitcoin is nog maar een klein jongetje van 12 jaar oud. Dit zegt genoeg over de kansen, maar ook over de volatiliteit van deze wereld. 

Zo hebben we ook gezien dat mensen met veel invloed vrij makkelijk de markt kunnen beïnvloeden en manipuleren. Ik heb het hier natuurlijk over Elon Musk met zijn Tweetjes. Naar mate de Bitcoin en de gehele crypto markt ouder wordt en groter groeit zal dit niet meer mogelijk zijn.

Hierdoor heb ik in korte tijd duizenden euro's verloren. Je kan simpelweg niet aan zien komen dat een man als Elon Musk een negatieve Tweet omtrent Bitcoin de wereld in slingert. Nieuwe investeerders krijgen last van FUD (Fear Uncertainty & Doubt) en verkopen de hele boel.

Hierdoor zakt de koers van de Bitcoin nog verder in en daarmee ook de rest van de markt. Dit moet je kunnen verwerken, want ook dit hoort bij crypto traden.

Kijk dus altijd eerst even naar de Bitcoin als je een trade gaat plaatsen. Zo kan je bepalen óf je wel een trade wil plaatsen op dat moment en wat dan het slimste is: long- of short gaan.

Als je long gaat dan stap je bijvoorbeeld in op 10 euro en hoop je dat de koers 15 euro waard wordt. Jouw winst is hier dan 5 euro, logisch. Dit is de meest gebruikte manier, aangezien dit niet lastig is.

Short gaan is net even wat ingewikkelder. Als je short gaat dan leen je bijvoorbeeld 1 coin van 10 euro van de exchange waar je trade. Deze coin leen je en verkoop je direct tegen de prijs van 10 euro. Je hoopt dan dat de koers daalt naar 5 euro. Op dit moment koop je de geleende coin weer terug voor 5 euro. De coin met de waarde van 5 euro geef je terug en de overige 5 euro is jouw winst.

In de Cryptonite cursus leer je exact hoe dit werkt en ook hoe je dit doet.

3.0 Aanmelden bij de juiste exchange

Als je gaat traden dan maak je vaak transacties. In dit geval is het wel zo slim om dan voor een exchange te kiezen waar je zo min mogelijk transactiekosten betaalt. Binance geniet hier mijn voorkeur en dat is niet alleen vanwege de lage transactiekosten.

Binance is namelijk de grootste cryptocurrency exchange van de wereld en heeft een belachelijk groot assortiment, wat betekent dat je dus meer goede trades kan gaan vinden.

Maak hier gratis een account aan en zet binnen enkele minuten jouw account op. Kan je ook bij andere exchanges traden? Natuurlijk! Ik merk dat veel mensen dit bij Bitvavo willen doen. Dit is een Nederlandse exchange, maar hier betaal je wel meer transactiekosten. Dit is namelijk 0,25% in vergelijking met de 0,1% van Binance.

Dit lijkt wellicht niet veel, maar als je dagelijks of wekelijks trades plaatst kan dit aardig oplopen na verloop van tijd. En laten we eerlijk zijn: dat is gewoon super zonde.

Het handige aan Binance is dat je hier ook een app voor kan downloaden. Dit kan voor zowel desktop als voor je smartphone, echter raad ik traden op je smartphone niet aan. Hier heb je veel minder overzicht en daarnaast zijn de layouts van deze apps zo ontworpen dat sneller koopt of verkoopt.

4.0 Maak een gratis Tradingview account aan

Als je een account hebt bij Binance, is het ook handig om een gratis account bij Tradingview aan te maken. Voor technische analyse wil je namelijk kunnen tekenen op de charts. Ja, dit kan ook op de broker zelf, maar dan maak je het heel onoverzichtelijk voor jezelf.

Daarom gebruik ik graag Tradingview. Dit programma is bedoelt om technische analyses in te maken. Hier kan je dus lekker in tekenen en in- en uitstapmomenten in gaan bepalen.

Tevens kan je hier ook een complete watchlist in maken, zodat je in de toekomst niet telkens handmatig naar alle grafieken hoeft te gaan zoeken. Absolute aanrader!

tradingview-crypto-trading.PNG

5.0 De basis van technische analyse

Alright, je hebt nu een account bij Binance en bij Tradingview. Dit zijn de enige programma's die je nodig gaat hebben bij het traden op de Cryptonite manier. 2 compleet gratis te gebruiken programma's, ideaal toch?!

Die basis is gelegd, dan gaan we nu door met de basis van technische analyse. Klaar om wat toffe dingen te gaan leren? Ik weet namelijk dat er super veel mensen zijn die graag willen leren hoe ze grafieken kunnen lezen en hier op moeten handelen.

Je snapt waarschijnlijk dat het werkelijk onmogelijk is om alle aspecten van het maken van technische analyse hier te gaan behandelen. Daarvoor is mijn Cryptonite cursus.

Echter ga ik hier een aantal belangrijke basis aspecten behandelen die je echt onder de knie moet hebben als je wil leren crypto traden op basis van technische analyse.

5.1 Candlesticks & patronen

Technische analyse begint bij het snappen van de candlesticks. Dit zijn de rode en groene streepjes die je op de grafiek kan zien. Elke candlestick vertegenwoordigd een bepaalde tijd en een bepaalde waarde. De tijd is afhankelijk van de grafiek waar je op kijkt.

Heb je de 1 dag grafiek voor je, dan staat elke candle voor 1 dag. Heb je de 15 minuten grafiek voor je, dan staat elke candlestick dus voor 15 minuten. Ik denk dat je hem nu snapt. Zo lastig is dit niet namelijk 😉

Een groene candlestick noem je ook wel een 'bullish candlesticks'. Dit betekent dat de prijs van deze candlestick hoger ligt als de candle sluit ten opzichte van de open prijs. Dat betekent dus dat de koers gestegen is. Stel dat een candlestick op 10 euro opent en sluit op 12 euro, dan betekent dit dat de koers met 2 euro gestegen is in dat timeframe.

Een rode candlestick noem je ook wel een 'bearish candlestick'. Dit betekent dat de prijs van deze candlestick juist lager sluit dan waar de candle geopend was. Dat betekent dus dat de koers gedaald is. Dus als de candlestick opent op 10 euro en de candle sluit vervolgens op 8 euro, dan is de koers met 2 euro gedaald.

Zie onderstaande afbeelding om het visueel te krijgen. Overigens zijn de dunne streepjes aan de onder- en bovenkant de prijzen die het ook gehaald heeft in dat timeframe. Echter is de body bepalend. Dit zijn namelijk de open en sluit prijzen.

crypto-trading-candlesticks

Nu je dit snapt gaan we een stapje moeilijker. Er zijn namelijk ook patronen te herkennen in candlesticks. Dit zijn indicatoren voor bijvoorbeeld een trendommekeer. Hierdoor kan je besluiten om in of uit te stappen.

Ik zet alle patronen hier met een uitleg op een rijtje voor je:

  • Hammer: indiceert een trendommekeer naar boven
  • Inverted hammer: indiceert een trendommekeer naar beneden
  • Hanging man: indiceert een trendommekeer naar beneden
  • Shooting star: indiceert een trendommekeer naar boven
  • Bullish engulfing: wanneer er een nieuwe groene candle ontstaat waar de body in zijn geheel groter is dan de vorige rode candle. Dit geeft een beweging naar boven aan.
  • Doji candlesticks: een doji is een candlestick waarbij de open en closing prijs nagenoeg hetzelfde zijn. Als je deze in de top of bodem van een trend tegenkomt, kan dit een indicatie zijn van een trendommekeer.

In de afbeeldingen hieronder zie je visueel wat elk patroon jou kan vertellen. Zo heb je nog meer candlestick patronen, maar dit zijn wel de patronen die ik het meeste gebruik. In Cryptonite gaan we hier uiteraard ook uitgebreid mee aan de slag.

candlestick-patronen-crypto-traden3
candlestick-patronen-crypto-traden2
candlestick-patronen-crypto-traden3

5.2 Vraag & aanbod is de ruggengraat

Uiteindelijk is het ook belangrijk om te snappen waar de volledige markt om draait: vraag en aanbod. 

Moeilijker dan dat is het eigenlijk niet. Op een bepaalde prijs willen veel mensen een token kopen, waardoor de koers stijgt. Net als dat deze mensen ook weer op een bepaald punt verkopen, waardoor de koers weer zakt. Deze punten kan je steun & weerstand noemen.

Vaak is dit rond hele psychologische getallen. Iemand verkoopt namelijk liever voor bijvoorbeeld 0,20 cent dan voor 0,19345 cent. Bij wijze van.

Door dit te gaan begrijpen, zal je merken dat je de volledige markt en het trade spelletje veel sneller gaat begrijpen. Het draait allemaal om vraag en aanbod. Aan jou de taak om op de juiste momenten in- en uit te stappen.

5.3 Steun & weerstand

Steun & weerstand, beter bekend als support & resistance, is erg belangrijk als het aankomt op technische analyse. Als je weet waar je support en resistance kan herkennen en tekenen dan kan je alleen op deze basis al traden. 

Natuurlijk adviseer ik je om ervoor te zorgen dat je een hele set van tools hebt die jou allen aangeven dat het potentieel een goede trade is. Dan ben je veel zekerder van je trade en heb je ook meer kans dat deze positief en dus winstgevend uit gaat vallen.

Maar in principe zou je dus al kunnen traden met alleen support en resistance. Dus wat is dat nou precies? Eigenlijk is het niet zo spannend en exact wat het zegt. De markt bestaat uit vraag en aanbod. Op bepaalde punten willen mensen wel een token voor de prijs van X euro kopen en op bepaalde punten willen zij juist verkopen.

Deze punten liggen vaak rond hele getallen. Dit is simpelweg psychologisch. Bij de Bitcoin zie je bijvoorbeeld rond de $40.000, $42.000, $45.000 dollar enz. allemaal sterke support en resistance lijnen. Maar de vraag die je waarschijnlijk nog hebt, is: hoe herken ik deze op de grafiek?

Simpel! Pak de chart erbij en kijk naar eerdere prijsactie. Waar zijn er veel trend reversals geweest en gebeurde er veel? Teken hier een lijn over en je ziet direct dat dit een support of resistance is. Dit is natuurlijk afhankelijk van waar de huidige koers op staat.

Staat de koers onder de getekende lijn, dan is de lijn de volgende resistance. Komt de lijn hierboven, dan is dit de support geworden.

Vaak zie je dus dat de koers vanaf de support of de resistance weer terugschiet de andere kant op. Daarom zou je in principe al kunnen traden met alleen kennis van de support en resistance, echter is dit niet een hele sterke trade.

Dat is waarom we in Cryptonite ook met verschillende indicators aan de slag gaan. Als je echt wil leren traden, dan is dat zeker een logische vervolgstap voor jou!

crypto-trading-bitcoin.PNG

5.4 Trends leren begrijpen

Je kan nu candlesticks lezen en hier patronen in herkennen, je weet waar de markt om draait en kan nu ook steun en weerstand tekenen op de grafiek. Dit is al een goede basis, maar het gaat nog wel iets verder dan dat.

Om te beginnen moet je ook weten wat de algehele trend van de markt is. Is de trend opwaarts (bullish) of neerwaarts (bearish)? Waarom is dit zo belangrijk om te weten? Om te kunnen bepalen waar een patroon eerder naar uitbreekt; boven of beneden.

Ik ben namelijk iemand die op patronen trade. Natuurlijk gebruik ik ook indicatoren, maar die bespaar ik je bij deze. Dit laat ik allemaal uitgebreid en visueel zien in de video's van Cryptonite.

Het bepalen van een trend is niet zo lastig. Gaat de chart opwaarts dan zet de koers higher highs en higher lows. Oftewel, steeds een stukje hoger. Neerwaarts is precies het tegenovergestelde. Dan zet de koers steeds lower highs en lower lows.

Langs deze punten kan je een lijn tekenen wat je een 'trendlijn' noemt. Bitcoin is op het moment van schrijven net uit een bearishe trend geschoten. Je kan het mooi zien in het voorbeeld hieronder. Hetzelfde geld voor een bullish trendlijn:

bullish-trendlijn-crypto-traden.PNG
bearish-trendlijn-crypto-traden.PNG

5.5 Cryptonite crypto patronen

Het laatste wat ik gebruik zijn mijn Cryptonite patronen. Dit zijn patronen die je kan ontdekken in de grafiek om als een echte wolf als eerste in een cryptocurrency te stappen die op ontploffen staan.

Er zijn inmiddels honderden mensen aan de slag gegaan met mijn patronen en halen hier mega toffe resultaten mee. De een financierde zijn vakantie naar Aruba en de ander verdiende de cursus binnen een week terug. Als je dit eenmaal doorhebt, dan ga je ook inzien hoe veel geld je kan gaan verdienen met crypto traden.

Je snapt uiteraard dat ik deze patronen hier niet gratis voor iedereen weg ga geven... ze zijn tenslotte echt goud waard! Exclusief voor leden dus 😉

6.0 Risk management is key met crypto trading

Wat in mijn optiek het allerbelangrijkste aan traden is, is risk management. Als je niet de juiste risico's en limieten instelt dan zal je hier flink voor gaan betalen. Wees bereid om veel te gaan verliezen tijdens het traden van crypto, maar dit hoeft helemaal niet erg te zijn.

Sterker nog: je kan alsnog met een mooie winst thuiskomen als je meer verliest dan wint. Hoe? Door een stop/loss op de juiste plek te zetten. 

Ik zet altijd een stop/loss van zo'n 3%-5% op de trades die ik plaats. Dat betekent dat ik nooit meer kan verliezen dan 3 tot 5 procent van mijn inleg. Ik kan dus 5 trades verliezen met een stop/loss van 3% en in totaal €150 euro kwijt zijn. Terwijl een winnende trade mij vaak tussen de 20-200% winst oplevert. 

Dan betekent dus dat ik met 5 verliezende trades en 1 winnende trade alsnog met winst thuiskom. Ik plaats de stop/loss altijd onder de trendlijn of support/resistance van waar ik de trade plaats.

Je wil de stop/loss nooit op een trendlijn of op de support/resistance zetten. De kans dat de koers hier nogmaals op komt is natuurlijk ontzettend groot. Bij mij is het ook een beetje afhankelijk van de indicators die ik gebruik. Dit is bij iedereen met zijn/haar persoonlijke toolset anders.

Persoonlijk houd ik niet van een enorme kermis en gebruik ik enkel 2 EMA's, 1 MA en het volume. Een enkele keer gebruik ik eens de RSI. Uit ervaring kan ik je vertellen dat leden uit Cryptonite hier erg blij mee zijn.

7.0 Hoe vind je potentieel goede trades?

Dan rest alleen de vraag nog: hoe vind ik potentieel goede trades? Het is wellicht niet het spectaculaire antwoord waar je op gehoopt had, maar dat is simpelweg alle tokens langzaam langsgaan om te kijken of je ergens trends, patronen of andere signalen ziet.

Ik geef deze vervolgens een kleurtje in Tradingview (kan alleen met Pro volgens mij) en deze houd ik de rest van de week in de gaten. Een lijst als deze noem je ook wel een 'watchlist'. Er is overigens nog een manier om te ontdekken welke coins er op het moment hard gaan.

Dit door een set instellingen in Tradingview in te voeren. Het kan dan zijn dat je net op tijd bent om een trend mee te pakken en even ''snel geld'' te verdienen. Ook dit leg ik volledig in een video uit in Cryptonite.

watchlist-crypto-trading.PNG

8.0 Cryptonite is een logische vervolgstap

Feit is dat je crypto trading niet kan leren door boeken of blogjes te lezen. Een deel technische analyse kan je leren door het lezen van boeken of door Google, maar het gaat er juist om wat er voor dit deel gebeurd is. Dit lees je verder nergens.

Ik heb mijn exacte strategie samengebundeld in een videocursus: Cryptonite.

Cryptonite bestaat uit een heel breed assortiment. Denk aan het leren investeren in crypto voor de lange termijn, leren traden, grafieken leren lezen, belasting op crypto, traden in een bear market en nog veel meer.

Ik kan daarom ook niks anders zeggen dan dat de Cryptonite cursus een logische vervolgstap is als je echt wil beginnen met winstgevend traden en investeren in cryptocurrency.

Dit artikel sluit ik ook graag af met één van mijn favoriete quotes:

''Kijk niet naar wat iets je kost, maar naar wat iets je oplevert''
CRYPTONITE-MOCKUP