• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoeveel belasting op crypto betalen in Nederland over 2022?
november 26, 2022

Hoeveel belasting op crypto betaal je over belastingjaar 2022 en wanneer? In 2023 moet je weer je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting over 2022 invullen en inleveren. Wat zijn de gevolgen voor als je crypto hebt?

Wanneer en hoeveel belasting betaal je over je vermogen in crypto? Afgelopen jaar zijn de regels rondom het betalen van belasting over je inkomsten uit sparen en beleggen veranderd. In dit artikel behandel ik de nieuwste regels en veranderingen in de vermogensrendementsheffing in 2022 en 2023.

Veel mensen vinden het lastig om in te schatten hoeveel belasting ze over hun winst of vermogen in crypto moeten betalen. Het is ook niet iets waar je dagelijks mee bezig bent, of je liever aan een belastingadviseur overlaat. Je focust liever op de waarde van jouw cryptoportfolio, of het maken van winst door te daytraden.

Het goede nieuws is dat, in tegenstelling tot veel andere landen in de wereld, je in Nederland gelukkig niet per transactie wordt belast. De Belastingdienst in Nederland kijkt simpelweg naar je vermogen op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet.

Goed nieuws: Belasting over winst in 2022 betaal je pas in 2024!

Dat betekent trouwens ook dat je over je winst in 2022 in feite dus pas in 2024 echt belasting betaalt. En dat alleen maar als je boven de vrijstelling van iets meer dan 50.000 euro komt. Zeker voor kleinere crypto-investeerders zijn de regels zijn dus eigenlijk best gunstig in Nederland!

In Nederland werkt de Belastingdienst met zogenaamde ‘boxen’, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten inkomen.

Box 1 t/m 3 van de Belastingdienst

Voordat ik uitleg hoeveel belasting je over belastingjaar 2022 precies op crypto in Nederland betaalt, is het goed om te weten hoe de boxen van de Belastingdienst werken. Er bestaan namelijk drie boxen, die van 1 t/m 3 zijn genummerd.

Per box is het soort inkomen geregeld. Dit zijn de verschillende boxen, waarvan de meeste mensen voornamelijk met box 1 en box 3 te maken hebben.

  • Box 1 is de belasting op het inkomen uit je werk en woning.
  • Box 2 is de belasting op het inkomen uit aanmerkelijk belang.
  • Box 3 is de belasting op het inkomen uit sparen en beleggen (en crypto).
belasting betalen op crypto in 2021

Crypto valt in box 3

In Nederland betaal je belasting over je complete vermogen, vanaf een bepaalde grens. Je cryptovermogen valt onder box 3. Een meevaller: de waarde van je eigen huis wordt daarin niet meegerekend. Box 3 omvat dus al je spaargeld, beleggingen én de waarde van je crypto’s samen. Ook telt de waarde van een vakantiehuis in Nederland of het buitenland mee.

Deze belasting wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd en is van toepassing op je totale vermogen in box 3.

Vrijstelling belasting over crypto in 2022

Voordat je belasting op je vermogen hoeft te betalen, heeft de Belastingdienst een drempel ingesteld. Dat is wel zo fijn en vooral ideaal voor als je een spaarrekening hebt waarop je weinig of zelfs helemaal geen rente ontvangt.

De grens waarboven je belasting over je vermogen (en crypto) gaat betalen ligt in 2022 op €50.650 (voor fiscale partners het dubbele, €101.300). In 2023 wordt dat trouwens stevig verhoogd naar €57.000 (en voor partners €114.000).

Misschien hoef je dus geen belasting te betalen. Wel moet je de waarde van al je vermogen in box 3 elk jaar op je aangifte inkomstenbelasting vermelden, dus ook als je onder de grens van 50.000 euro of 100.000 euro met een fiscale partner blijft.

Waarde van jouw portfolio op 1 januari 2022?

Omdat je op je aangifte inkomstenbelasting 2022 aangeeft wat de waarde van je vermogen en crypto was op 1 januari van het afgelopen jaar, is het belangrijk dat je weet hoeveel je totale portfolio op 1 januari 2022 waard was.

Fictief rendement

De Belastingdienst werkt in Nederland met een zogenaamd ‘fictief rendement’. Dat komt er in het kort op neer dat de Belastingdienst van mening is dat je rendement stijgt, naarmate je een groter vermogen hebt. Stel dat je een miljoen euro hebt, dan laat je dat niet op een spaarrekening staan, maar investeer je het volgens de Belastingdienst in een risicovollere investering met een hoger rendement.

Vanaf 2022 maakt de Belastingdienst onderscheid tussen de soort beleggingen die je hebt. In het kort komt dat erop neer dat je over je spaargeld bijna geen belasting betaalt, terwijl je over je beleggingen in aandelen en crypto meer belasting betaalt. Afhankelijk van de totale waarde van je vermogen, betaal je een steeds hoger percentage naarmate je meer geld hebt. 

crypto belastingdienst

De Belastingdienst verdeelt je vermogen in 3 groepen: Spaargeld, overige bezittingen (zoals aandelen en crypto) en schulden. Onder overige bezittingen vallen al je bezittingen, behalve je spaargeld. 

Voor elk van deze drie groepen heeft de Belastingdienst een eigen fictief rendement bepaald. Dit is anders dan in 2021. Het uiteindelijke fictieve rendement over 2022 wordt pas eind februari 2023 vastgesteld.

Voorlopige percentages fictief rendement over vermogen in 2022

  • Spaargeld: -0,01%
  • Overige bezittingen: 5,53%
  • Schulden (na drempel): 2,46%

Waar meld ik cryptovaluta op mijn belastingaangifte?

Op de aangifte inkomstenbelasting meld je de totale waarde van je portfolio op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Dat bedrag vul je in onder de categorie ‘overige bezittingen’.

In dat lijstje zie je dit lijstje met voorbeelden staan, waaronder ook virtuele betaalmiddelen (crypto):

belasting op crypto betalen in nederland 2022

Moet ik crypto aangeven?

Bij de meeste mensen staat de aangifte inkomstenbelasting al voor het grootste deel ingevuld. Het saldo van al je bankrekeningen op 1 januari, je ontvangen rente en dividenden op beleggingen, je salaris en zelfs het exacte bedrag van je hypotheek. Even schrikken he, hoeveel de Belastingdienst eigenlijk allemaal weet?

Toch weet de Belastingdienst niet alles. De waarde van je crypto bijvoorbeeld. Omdat je deze bedragen in cryptovaluta op een hardware wallet of exchange hebt staan bijvoorbeeld. Deze bedrijven geven de informatie van jouw saldo niet door, hoewel de Belastingdienst dat natuurlijk maar al te graag zou willen.

Ook contant geld of een goudbaar thuis geldt als vermogen

Hetzelfde geldt trouwens ook voor contant geld of fysiek goud wat je misschien in huis hebt liggen. De waarde daarvan telt ook voor je vermogen in box 3, hoewel de Belastingdienst dit maar lastig kan controleren natuurlijk. Net als bij crypto.

Goud kopen GoldRepublic

Tel daarom de waarde van je crypto op de peildatum van 1 januari bij elkaar op en gebruik dat in je aangifte. Voorlopig vertrouwt de Belastingdienst je daarin nog op je blauwe ogen, omdat ze het simpelweg niet kunnen controleren. Crypto exchanges in het buitenland sturen namelijk geen gegevens door naar de Belastingdienst in Nederland.

Het is nog vrij onwaarschijnlijk dat de Belastingdienst je echt gaat controleren, maar als het ontdekt wordt, dan krijg je wel te maken met hoge boetes.

En wist je dat je zelfs contant geld als vermogen moet opgeven? Ook al heb je thuis 10.000 euro in een oude sok gestopt, dan hoor je dit officieel nog steeds als vermogen aan te geven. Voor digitale valuta’s is dat dus niet anders.

Wat gebeurt er als ik crypto niet opgeef bij de Belastingdienst?

De verleiding is misschien groot om de waarde van je cryptoportfolio niet op te geven. Toch raad ik je aan om alles eerlijk in te vullen. Want, stel dat je een mooie winst met crypto hebt gemaakt. Dan komt er uiteindelijk een moment waarop je jouw crypto wilt verzilveren en naar een bankrekening laat storten.

Vanaf dat moment is jouw geld weer traceerbaar door de Belastingdienst, omdat banken de informatie over tegoeden automatisch naar de Belastingdienst sturen. Omdat je ook je inkomen elk jaar opgeeft en dat niet zo hoog is als je toegenomen vermogen, moet er iets anders aan de hand zijn. Precies: de Belastingdienst merkt dan alsnog dat er iets niet klopt en zal contact met je opnemen om jouw toegenomen vermogen te verklaren.

Kortom, voorkom problemen en geef de waarde van je box 3 vermogen, inclusief crypto gewoon netjes aan op de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

market taker market maker

Tip: vergeet niet op 1 januari een screenshot van je portfolio te maken

Zoals je ongetwijfeld weet zijn cryptovaluta ontzettend volatiel. De ene maand is je portfolio ineens dubbel zoveel waard, om de maand erna weer met de helft in te storten.

Conclusie

Belasting betalen over crypto in 2022, daar ontkom je niet aan wanneer je totale vermogen meer dan 50.000 euro waard is, of 100.000 euro met een fiscaal partner.

Het goede nieuws is wel dat Nederland best een ruime vrijstelling kent en er voor een deel ook nog vanuit gaat dat je een deel spaart en daarom lager belast. Zelfs wanneer je inleg vertienvoudigt, hoef je niet ineens over die winst een groot bedrag belasting te betalen.

In Nederland kijkt de Belastingdienst simpelweg 1x per jaar naar je totale vermogen en rekent men een fictief rendement van maximaal 5,53%, waarover je dan 31% belasting betaalt.

In Nederland hoef je dus niet over elke transactie met winst een bepaald percentage af te dragen. En dat maakt alles niet leuker, maar wel echt gemakkelijker!

Zin om te leren traden en mooie winsten te maken? Volg de gratis cryptotraining van Corné en zorg ervoor dat jij komend jaar ook boven de belastingdrempel komt! Want belasting betalen over een groot vermogen is altijd beter dan met een klein vermogen zitten!