• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Binance vertrekt uit Nederland! Wat is het beste Binance alternatief?
juni 16, 2023

Binance vertrekt uit Nederland, maar wat is het beste binance alternatief? 16 juni 2023 gaat de geschiedenis in als de datum waarop Binance aankondigde Nederland te verlaten. Wat is er precies aan de hand en welke gevolgen heeft het voor jouw Binance-account?

Wat is er precies aan de hand met Binance?

Voor de Nederlandse cryptocommunity is de sluiting van Binance groot nieuws en best wel een klap. Binance is namelijk de grootste crypto exchange van de wereld. Het is eigenlijk bizar dat zo'n grote naam nu niet meer in een welvarend westers land zoals Nederland beschikbaar is, waar het in de rest van Europa gewoon wel aanwezig blijft. Is Nederland weer 'het beste jongetje van de klas' dat zijn burgers volledig onder zijn hoede wil nemen en beschermen tegen elk financieel risico?

Registreren op Binance kan per direct niet meer

Het is zelfs per direct niet meer mogelijk om je als nieuwe Nederlandse gebruiker te registreren. Heb je er al wel een account? Dan kun je nog een maand handelen, maar vanaf 17 juli 2023 alleen nog maar je funds opnemen. Wat is er aan de hand waardoor Binance deze grote stap neemt?

De reden: geen VASP-licentie

Volgens de informatie die naar voren is gekomen, is de reden voor het stoppen van Binance in Nederland dat de exchange geen licentie als ‘Virtual Asset Service Provider (VASP)’ heeft gekregen. In Nederland is dat voor organisaties zoals Binance verplicht, omdat we hier te maken hebben met uitgebreide anti-witwasrichtlijnen.

Vanwege het ontbreken van de VASP-licentie is Binance helaas gedwongen om volledig te stoppen met zijn activiteiten in Nederland. Ben je een gebruiker van Binance? Dan raad ik je dringend aan om je funds van het platform op te nemen en te verplaatsen naar een hardware wallet of andere exchange.

Binance stopt! Wat is het beste Binance alternatief?

Check de video van Corné waarin hij je snel op de hoogte brengt van de laatste stand van zaken rondom Binance en vertelt wat volgens hem het beste Binance alternatief is.

Uniek dat zo’n grote crypto exchange uit een belangrijk EU-land weggaat

Met de aangekondigde stopzetting van Binance in Nederland, wordt Nederland naast Cyprus een van de weinige Europese landen waar deze populaire crypto exchange niet langer actief zal zijn. In een persbericht benadrukt Binance dat het al voldoet aan de Europese richtlijnen voor de preventie van witwaspraktijken en het bestrijden van terrorismefinanciering.

Te strenge regels in Nederland?

Op dit moment is Binance actief in maar liefst 19 Europese landen en heeft het al licenties verkregen van EU-lidstaten zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Zweden. Binance werkt nauw samen met instanties wereldwijd om te voldoen aan de geldende regelgeving.

Ondanks deze inspanningen blijken de genomen maatregelen van Binance niet voldoende te zijn om (voorlopig) aan de strenge Nederlandse eisen te voldoen. Binance schrijft wel dat de deur op een kier staat en mogelijk in de toekomst terug zal keren.

binance-exchange

Bescherming van consumenten en voorkomen van witwassen 

Toezichthouders in Nederland (en daarbuiten) zijn al langer kritisch over cryptoplatforms zoals Binance. Dat komt vooral door bezorgdheid over het witwassen van geld en de bescherming van consumenten.

Vorig jaar kreeg Binance al een boete van meer dan drie miljoen dollar, omdat Binance in Nederland cryptodiensten aanbood zonder de vereiste registraties. Dat gaf Binance in Nederland een concurrentievoordeel, want ze hoefden immers geen heffingen te betalen of extra kosten te maken die voor het toezicht nodig zijn.

Ook andere landen beperken Binance

De uitdagingen voor Binance beperken zich niet tot Nederland. In juni 2023 werd Binance ook in de Verenigde Staten geconfronteerd met een proces van de Amerikaaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De SEC beweert dat Binance de regels voor cryptohandel bewust overtreedt en zich verschuilt achter een complexe internationale structuur om toezicht te ontwijken. Dat komt doordat Binance gevestigd is op de Kaaimaneilanden en alle medewerkers vanuit huis werken. Er is dus geen groot Binance hoofdkantoor.

xrp naar de beurs

Veel crypto een ‘security’ (effect)?

Bovendien is de SEC van mening dat Binance cryptovaluta aanbiedt die niet aan de Amerikaanse regels voldoen en securities zouden zijn. Hier draait de hele rechtszaak van de SEC tegen XRP (Ripple) ook om. Inmiddels worden al meerdere coins die er door de SEC van worden beschuldigd securities te zijn niet meer voor Amerikanen op Binance aangeboden.

Binance laat het er niet bij zitten

Wie denkt dat Binance zich overal maar gemakkelijk laat wegjagen, heeft het mis. In reactie op de aanklachten van de SEC in de VS heeft Binance een krachtig antwoord laten horen. Ze hebben meer dan twintig moties en verklaringen ingediend om de aanklachten te betwisten.

Volgens de SEC heeft Binance, samen met CEO Changpeng Zhao, de Amerikaanse effectenwetgeving overtreden en op illegale wijze een crypto exchange in de Verenigde Staten geleid. Binance betwist deze beschuldigingen. Bovendien is de timing van de aanklacht heel vreemd: als de vermeende overtredingen al sinds 2017 hebben plaatsgevonden, waarom onderneemt de SEC dan nu pas actie?

new york skyline rwa crypto

Strengere regelgeving in aantocht voor crypto wereldwijd

Overheden en toezichthouders zijn niet blij met de grote ontwikkelingen op cryptogebied en zijn druk bezig met strengere regelgeving rondom alles wat met crypto te maken heeft. Onder het mom van antiwitwassen, terrorismebestrijding en het beschermen van consumenten, willen ze graag controle uitoefenen op crypto exchanges.

Waarschijnlijk zijn ze ook niet blij met het decentrale karakter van cryptocurrency’s en de manier waarop mensen vermogen kunnen wegzetten, zonder dat de overheid het kan zien. Niemand kan namelijk weten dat jij bijvoorbeeld een paar ton op een hardware wallet hebt staan.

MiCAR-regels: cryptowet in 2024 van start

De nieuwe MiCAR-regels (de eerste cryptowet van Europa) worden naar verwachting in 2024 van kracht. Crypto exchanges zullen zich moeten aanpassen aan deze nieuwe regelgeving om hun activiteiten voort te kunnen zetten. En dat vormt een behoorlijke uitdaging, maar ook extra (bewijs)lasten voor de gebruikers van crypto exchanges.

Crypto signalen

Wat is het beste alternatief voor Binance?

Hoe dan ook is het als Nederlander lastig om de komende tijd via Binance te handelen. Maar wat is het beste alternatief voor Binance op dit moment? Persoonlijk ben ik heel tevreden met Bitvavo en Bybit. Beide exchanges gebruik ik al lange tijd om crypto te kopen en te traden. Waar ik Bitvavo gebruik om snel via iDEAL met fiat crypto te kopen, gebruik ik Bybit om met hefboom te traden. Daarnaast werkt Bybit heel gebruiksvriendelijk en heb je toch alle geavanceerde functies tot je beschikking. Een echte aanrader dus!

Zat je tot nu toe op Binance? Dan raad ik je aan om daar snel je funds weg te halen en naar een hardware wallet of Bybit te sturen. Verder denk ik dat Bybit daarna snel ook jouw nieuwe favoriete exchange zal worden.

Direct een account aanmaken? Klik op de knop hieronder en je profiteert meteen van een mooi tradetegoed, waardoor je de eerste tijd geen handelskosten betaalt!