Gaat bitcoin naar 10.000 dollar, voordat er weer een spectaculaire stijging komt? Een paar weken lang was het erg spannend: gaat bitcoin door de magische 25.000 dollargrens of ketsen we er weer op af? 

Het laatste lijkt gebeurd te zijn. Na vier pogingen om door de 25.000 dollar te breken, staan we inmiddels meer dan tien procent lager rond of net onder de 22.500 dollar. Nu rijst de vraag: gaan we een nieuwe aanval doen op de 25.000 dollar? Of juist verder naar beneden? De technische signalen lijken vooral op een daling te wijzen… 

Bitcoin zit vast in een bearish Elliott Wave-patroon 

De Elliott Wave-theorie is een vorm van technische analyse, die vooral op de wat langere termijn belangrijke veranderingen in de trend aangeeft. De Elliott Wave theorie bestaat uit een vast patroon met een aantal golven die bestaan uit een stijgende trend met dalende correcties, gevolgd door een dalende trend, met correcties omhoog.

De laatste golf moet nog komen

Momenteel zie je in de bitcoingrafiek dat we sinds de top van de bullmarkt in een bearish Elliott Wave patroon zitten. De eerdere golf naar 15.000 was de vorige wave. Volgens de Eliott Wave-theorie hebben we nog één wave naar beneden te gaan, voordat we weer naar boven kunnen kijken. Deze laatste wave zou ergens tussen 10.000 en 12.000 dollar moeten uitkomen.

Grote weerstand op bijna alle timeframes

Wanneer je naar de koersgrafieken kijkt, zie je op eigenlijk alle timeframes een grote weerstand. Weerstand ontstaat wanneer de koers niet door een eerdere trendlijn breekt, bijvoorbeeld een serie toppen die je met elkaar verbindt. 

25.000 dollar was grote weerstand

Op de koersgrafiek zie je duidelijk dat het bitcoin bijvoorbeeld niet is gelukt om duidelijk door de 25.000 dollar te breken. Na vier pogingen gaven de kopers het op en zie je dat de koers corrigeerde. Inmiddels ligt er op een lager niveau al weerstand, omdat bitcoin door een aantal steunen is gezakt (die op dit moment weerstand vormen).

Bullish DXY (bearish voor crypto)

De DXY staat voor de Dollar Index, oftewel de verbinding van de dollar met andere valuta, zoals bijvoorbeeld de euro. De laatste jaren valt de verbinding tussen de DXY en de koers van bitcoin en andere cryptovaluta steeds meer op: daalt de DXY, dan stijgen de koersen van crypto.

Andersom werkt dat precies zo. Een bullish DXY zorgt voor lagere koersen bij crypto. En dat is nu dus het geval.

Waarom daalt crypto als de dollar stijgt?

Er zijn meerdere redenen waarom een stijgende dollar negatief is voor crypto. Een belangrijke oorzaak is dat een hogere dollar betekent dat de kans groter is dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente verhoogt. En hogere rentetarieven verhoogt de kosten van het lenen van geld (ook hypotheken), waardoor investeerders minder geld beschikbaar hebben om te investeren in cryptocurrencies.

Professionele beleggers en investeerders zijn bij een stijgende dollar geneigd om hun geld uit risicovollere investeringen zoals cryptocurrencies te halen en in veiligere investeringen te stoppen.

Moving average indicators vormen weerstand en death cross

Wanneer je op de wekelijkse timeframes naar de koersen kijkt, zie je dat bitcoin zowel op de 50-daags als het 200-daags moving average tegen weerstand oploopt. Er is zelfs een death cross te zien, wat over het algemeen een sterk bearish signaal is.

Op de dagelijkse timeframe ziet het er nog wel redelijk bullish uit (zelfs een golden cross), maar het zijn de wekelijkse grafieken die meer waarde bieden wat dat betreft. Kortom, ook hier over het algemeen negatieve technische signalen.

De visie van Corné

Bekijk deze kort maar krachtige video van Corné, waarin hij al deze punten in zijn technische analyse behandelt.

Conclusie

Op dit moment ondervindt bitcoin veel weerstand. Er zijn meerdere koerspatronen die dat aangeven: Weerstandslijnen, moving averages, een stijgende dollar en het Elliott Wave-patroon bijvoorbeeld.

De kans is groot dat we toch eerst de 12k op gaan zoeken, voordat er weer echt een mooie golf omhoog komt.

Natuurlijk kan crypto altijd alle kanten op, maar zolang de 25.000 dollar niet duidelijk gebroken wordt, is het verstandig om nog even bearish te blijven.

Gelukkig kun je ook in een dalende markt veel geld verdienen. Leren hoe? Volg het gratis crypto webinar van Corné en je leert alle ins en outs van het traden kennen!


About the Author Thomas

Hi, Thomas hier! Ik investeer al jaren met veel interesse in cryptocurrency en schrijf hier ook graag over. Ik ben dan ook de nieuwe auteur op cornemarchand.nl om jou wekelijks van een vers artikel te voorzien!

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}