• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Gaat BTC nog verder zakken of bodemen? 8 oorzaken van de Bitcoin daling
augustus 28, 2022

Hoe ver gaat BTC nog zakken na de lange Bitcoin daling in 2022? Is de bodem na de recente stevige dalingen wel bereikt of zit er nog meer pijn in de markt?

Het leven wordt steeds duurder en dan is een daling van je cryptoportfolio wel het laatste waar je op zit te wachten. Wat kunnen we de komende tijd verwachten en wat doe je als Bitcoin en andere cryptocurrencies toch nog verder zakken?

Vooral in Europa is de inflatie hoger dan het de laatste tientallen jaren ooit is geweest, waardoor geld op de spaarrekening laten staan steeds minder interessant is. Je geld wordt elke dag minder waard. Daardoor gaan mensen op zoek naar aantrekkelijke alternatieven voor de nog steeds lage spaarrentes. 

In principe zouden aandelenkoersen, Bitcoin en andere cryptocurrencies daar wel bij moeten varen, maar toch zijn de koersen al bijna een half jaar stevig aan het dalen. Inmiddels staat de teller op een daling van meer dan 70 procent sinds de laatste top van meer dan 65.000 dollar.

Bearish crypto patronen

Wat zijn de oorzaken van de grote daling van Bitcoin in 2022?

Naast het feit dat Bitcoin de neiging heeft om na een grote nieuwe piek sowieso stevig te corrigeren, zijn er zeker een aantal grote aanleidingen die de koers van Bitcoin en andere cryptocurrencies onder druk hebben gezet. Ik zet de belangrijkste oorzaken van de Bitcoin daling voor je op een rij:

Oorzaak #1: Natuurlijke volatiliteit in de cryptomarkt

Grote volatiliteit, met andere woorden zeer beweeglijke koersen zijn normaal in de cryptowereld. Ik schrik niet meer van een correctie van meer dan 80%. Je kunt de huidige correctie van Bitcoin dus ook zien als een logisch gevolg van de markt zoals hij nu eenmaal is.

Bovendien blijft Bitcoin nog relatief jong en nieuw, wat ook bijdraagt aan de grote schommelingen in de koersen. Je zult zien dat Bitcoin in de toekomst een stuk stabieler wordt, naarmate de market cap verder toeneemt en meer mensen erin investeren.

xrp naar de beurs

Oorzaak #2: Snelle rentestijgingen

Veel centrale banken verhogen de rente sneller dan verwacht, om de snel stijgende inflatie te beteugelen. Vorige week gaf de directeur van de Amerikaanse centrale bank aan dat zij de rente sneller dan verwacht gaan verhogen.

Als reactie daarop stappen investeerders en beleggers uit de meer risicovolle beleggingen, waaronder je Bitcoin op dit moment zeker nog mag rekenen. Bovendien overweegt president Biden om de belasting voor (crypto)miljonairs te verdubbelen.

Oorzaak #3: Chinese centrale bank vindt crypto geen echt geld

Ook de Chinese centrale bank deed een duit in het zakje door te stellen dat Bitcoin en altcoins zoals Ethereum geen echt geld zijn. Daarover zijn de meningen natuurlijk verdeeld, maar toch. Er kwamen geen regelgevende stappen, maar Bitcoin daalde wel.

Ook kondigde China vorig jaar al een verbod op het minen van Bitcoin en andere cryptovaluta aan. Desondanks blijkt bijna een jaar later trouwens dat China nog steeds de tweede grootste Bitcoin-miner van de wereld is. Het minen gebeurt nu simpelweg illegaal en ondergronds, waar de overheid er geen vat op heeft.

rechtszaak xrp

Oorzaak #4: Tesla en Elon Musk

Toen Elon Musk aankondigde bekendmaakte dat Tesla uit milieu-overwegingen zou stoppen met het accepteren van Bitcoin, had dat een grote invloed op de koers van Bitcoin en daarmee ook de altcoins. Bovendien gaf Musk aan dat Tesla de rest van hun Bitcoin-portfolio heeft verkocht. Alleen daarop daalde de koers met een stevige 10 procent.

Oorzaak #5: Nieuwe tulpenmanie?

De Europese Centrale Bank vergelijkt de opmars van crypto met de tulpenmanie in de 17e eeuw.

Oorzaak #6: Bezorgdheid

Veel mensen verkopen simpelweg hun crypto’s, vanwege bezorgdheid over de eigen financiën door de situatie in de wereld. Denk aan de oorlog in Oekraïne en het oplopen van de energieprijzen, voedselprijzen en inflatie op andere vlakken. Men heeft het geld nodig als reserve voor slechte tijden. Al deze verkopen leiden tot zware koersverliezen, zowel op de crypto- als aandelenmarkten wereldwijd.

Oorzaak #7: Verbod op minen in Europa?

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) overweegt een verbod op het minen van bitcoin in de EU, omdat ze het minen van crypto een risico vinden voor het halen van de klimaatdoelstellingen. Of dat echt de reden is, valt te bezien. Persoonlijk denk ik dat de financiële autoriteiten bang zijn om hun grip op geld en de controle die ze nu hebben te verliezen.

Oorzaak #8: Problemen bij voorheen betrouwbare partijen 

Afgelopen jaar ontstaan verschillende problemen bij partijen die als zeer betrouwbaar werden gezien, zoals cryptobank Celsius Network en de ondergang van Terra USD.

tweet celsius network

Oorzaak #9: Geruchten over grote Bitcoin dump

Er gaan al een tijd geruchten dat de failliete cryptobeurs Mt. Gox bezig gaat om hun resterende voorraad Bitcoin massaal op de markt aan te bieden. Het gaat om meer dan 137.000 BTC, met een waarde van bijna 3 miljard dollar. Wanneer dat gebeurt, zal dat een behoorlijke negatieve druk op de koers zetten. Alleen al de angst hiervoor resulteert in een daling.

Is de bodem in zicht?

Zoals je ziet, zijn er aardig wat redenen te noemen waardoor de koers van Bitcoin is gaan dalen. Toch is het niet alleen de cryptomarkt die er last van heeft. Op de aandelenmarkten zie je door de stijgende rentes en angst in de markt hetzelfde gebeuren, hoewel de dalingen gemiddeld wel minder fors zijn dan in crypto.

Mogelijkheden

Toch is het goed om vooral mogelijkheden te zien. Als de koers van Bitcoin verder zakt, dan is dat juist een moment om te investeren. De kans is enorm dat Bitcoin in de toekomst teruggaat naar de all time high van meer dan 65.000 dollar en waarschijnlijk nog veel verder stijgt. 

Dan maakt het eigenlijk niet meer uit of je BTC nu hebt gekocht voor 20.000, 17.500, 15.000 of zelfs 12.000 dollar. Bovendien kan Bitcoin ook net zo snel weer herstellen. Dat hebben we al eerder gezien.

Nieuwe crypto sell-off aanstaande?

Gaat Bitcoin terug naar 12.000 dollar en trekt het daarin Ethereum en andere altcoins met zich mee? Bekijk de onderstaande video van Corné, waarin hij zijn mening met je deelt!

Koersdoel Bitcoin

Of Bitcoin nog verder gaat zakken weet natuurlijk niemand. Wel is de kans groot dat het herstel niet lang op zich meer zal laten wachten. Sinds de vorige top is Bitcoin al meer dan 70 procent gedaald. 

Nu is in de wereld van Bitcoin een correctie van meer dan 80 procent niet ongebruikelijk, wat me brengt op een mogelijk dieptepunt tussen 12.000 en 13.000 dollar. Misschien komt het niet zo ver, misschien wel. Ik denk persoonlijk wel dat 12.000 dollar echt de bodem zal zijn.

Nu instappen?

Heb je de tijd en het geld om te investeren? Nu in Bitcoin stappen is wat mij betreft zeker een goed idee. De ruimte naar boven is namelijk veel groter dan de ruimte naar beneden.

Wie weet tikken we die 12.000 dollar niet eens aan en stijgt alles binnen een paar weken of maanden weer. Dan heb je spijt dat je niet nu bent ingestapt. Mijn advies: dollar cost averaging, waarover hieronder meer.

Beperk je bovendien niet alleen tot Bitcoin, maar kijk ook naar andere coins, zoals Ethereum en veelbelovende projecten die zich al bewezen hebben.

Marktcyclus van bitcoin

Crypto vasthouden of verkopen?

Heb je een portfolio voor de lange termijn? Laat je dan niet verleiden om deze volledig van de hand te doen. Hou vast (HODL!), want je geld is niet echt verdwenen, tot je het met verlies verkoopt. Er zijn ontzettend veel mensen die Bitcoinmiljonair zouden zijn geweest als ze hun BTC niet voor 100 dollar hadden verkocht, toen ze voor hun gevoel al een mooie winst hadden gemaakt.

Ja, de cryptomarkt zit op dit moment in een bearish fase, maar ook die gaat weer voorbij, waarna Bitcoin een geweldig nieuw record zal neerzetten. Je moet er dus gewoon even doorheen en je geduld bewaren.

Dollar cost averaging

De dalende koersen bieden wel een mooie mogelijkheid voor de dollar cost averaging-strategie. Daarmee koop je niet ineens voor al je geld een positie, maar spreid je jouw investeringen over langere tijd. Bijvoorbeeld elke week voor 100 euro kopen tegen de koers van dat moment. Op die manier zorg je ervoor dat je een mooie gemiddelde aankoopprijs realiseert.

Conclusie

Wat er ook gebeurt, zelfs als de koers nu nog verder daalt, het is een kwestie van tijd voordat Bitcoin nieuwe records gaat neerzetten. Geen reden voor paniek dus en bijkopen waar het kan. Denk je zelf dat de markt nog verder daalt? Pas dan de dollar cost averaging-techniek toe.

Traden als aanvulling of alternatief

Hoe dan ook, of de koers nu gaat dalen of stijgen, door te traden via ByBit kun je speculeren op zowel een koersstijging als daling en in zowel een bullish als bearish trend veel geld verdienen, zeker wanneer je met hefboom trade. Ook proberen? Meld je dan aan bij ByBit en ga eenvoudig aan de slag! 

Als je je via de knop hieronder aanmeldt, krijg je een interessante aanmeldbonus, die kan oplopen tot wel 1000 dollar extra op je rekening als je zelf 1000 dollar stort.