• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin ETF’s na Amerikaans succes nu ook naar andere landen
april 30, 2024

Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) staan op het punt om wereldwijd steeds meer terrein te winnen. Na de enorm succesvolle lancering in de Verenigde Staten eerder dit jaar zullen de beursfondsen in meer landen hun intrede maken. In Hongkong hebben vandaag zowel bitcoin als ethereum spot ETF’s hun debuut op de beurzen gemaakt, en ook Australië lijkt later dit jaar de VS achterna te gaan.

Bitcoin ETF’s wereldwijd

Op 10 januari keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC)na jaren aan afwijzingen eindelijk de eerste beursfondsen voor 's werelds grootste crypto goed. Inmiddels kunnen we wel concluderen dat de lancering een groot succes is geweest; de fondsen hebben in totaal al 12 miljard dollar opgehaald in nog geen 4 maanden tijd.

De VS was niet het eerste land dat bitcoin spot ETF’s goedkeurde. Landen als Canada, Brazilië, Duitsland, Zwitserland, en ook ons eigen kikkerlandje gingen de VS voor. De introductie in de VS heeft echter, niet geheel verrassend, tot de grootste instroom van kapitaal geleid.

BTC en ETH ETF’s gelanceerd in Hongkong

Twee weken geleden werden in Hongkong voor zowel bitcoin als ethereum spot ETF’s goedgekeurd Vandaag hebben drie enorme vermogensbeheerders - China Asset Management, Harvest Global en HashKey - hun fondsen voor de twee grootste cryptomunten ter wereld gelanceerd.

De crypto-gemeenschap ontving het nieuws met groot enthousiasme. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de stad zich hiermee verder distantieert van de strenge wet- en regelgeving rondom crypto in China. Hongkong is namelijk een Speciale Bestuurlijke Regio (SAR) van China, waar de regering in 2021 alle cryptotransacties heeft verboden.

Ook de geldstromen richting de nieuw op de markt gebrachte fondsen in de VS hebben de verwachtingen voor Hongkong natuurlijk flink opgeveerd. Echter zal er logischerwijs veel minder geld richting deze Aziatische fondsen stromen. De Amerikaanse markt is simpelweg vele malen groter.

Ook Australië krijgt eerste bitcoin fondsen

Gisteren kwam tevens het nieuws naar buiten dat ook Australië mogelijk later dit jaar zijn eerste bitcoin spot ETF’s zal verwelkomen. Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Bitcoin ETF’s nog voor het einde van het jaar op de Australian Securities Exchange (ASX) zullen verschijnen.

Wederom zal de uiteindelijke kapitaalstroom richting deze fondsen natuurlijk een enorm contrast vormen met de Amerikaanse ETF’s. Het is echter een bemoedigende ontwikkeling dat meer en meer landen crypto-gebaseerde spot beursfondsen accepteren, waardoor het voor investeerders van alle groottes gemakkelijker wordt om de markt van digitale activa te betreden.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.