• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin netwerk overspoeld door nieuwe dienst Runes
mei 8, 2024

Met de Bitcoin (BTC) halving werd tevens een nieuwe protocol genaamd Runes geïntroduceerd op het netwerk. De lancering van Runes, waarmee je gemakkelijk nieuwe tokens op de blockchain van Bitcoin kunt zetten, ging gepaard met enorm veel hype. Nadat de storm een tijdje is gaan liggen, vertegenwoordigen de tokens nu weer het leeuwendeel van alle transacties op het netwerk.


Runes domineert Bitcoin netwerk

Runes is vergelijkbaar met de in januari 2023 gelanceerde Bitcoin-dienst Ordinals, die de creatie van non-fungible tokens (NFT’s) en BRC-20 mogelijk maakte. Echter biedt Runes een eenvoudiger en efficiënter alternatief voor het maken en verhandelen van BRC-20 tokens, ofwel op Bitcoin gebaseerde altcoins.

Sinds de lancering op 20 april heeft de nieuwe tokenstandaard  zich direct ontpopt tot een dominante speler binnen het netwerk. Tot en met 23 april april was Runes verantwoordelijk voor het grootste deel van alle verwerkte transacties op het Bitcoin netwerk. Op 23 april bereikte de vraag zijn kookpunt, en werd ruim 81 procent van alle BTC-transacties via Runes verwerkt.

In de 9 dagen daarna, tot 2 mei, liepen de transacties in Runes gestaag terug. Sinds 3 mei is de dienst echter weer flink in populariteit gegroeid, zo laat data van Dune zien. Op 4 en 5 mei nam Runes weer het merendeel van alle BTC-transacties voor zijn rekening; meer dan 60 procent om precies te zijn.

BTC miners zegevieren

Des te meer Runes-transacties er worden doorgevoerd, des te meer gebruikers in de buidel zullen moeten tasten om een BTC-transactie te bewerkstelligen. De transactieblokken op Bitcoin’s blockchain hebben slechts een beperkte capaciteit, en dus zorgt een verhoogde netwerkactiviteit logischerwijs voor hogere transactiekosten. Miners zullen namelijk de voorkeur geven aan transacties met hogere vergoedingen.

Miners hebben al 2.270 BTC aan transactiekosten ontvangen met de nieuwe dienst. Nu de beloningen voor het toevoegen van een nieuw block aan de blockchain gehalveerd zijn van 6,25 BTC naar 3,125 BTC is deze verhoogde inkomstenstroom zeer welkom.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.