• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitvavo review 2023, Nog steeds het beste handelsplatform van Nederland?
november 21, 2023

Of je nu een ervaren handelaar bent of net begint, in deze Bitvavo review lees je wat Bitvavo te bieden heeft en hoe alles werkt. Bitvavo is een Nederlandse crypto exchanges en meteen ook een van de meest prominente handelsplaatsen in Europa. Bitvavo heeft zich snel ontwikkeld tot een toonaangevend platform dat zich richt op het toegankelijk maken van digitale valuta voor iedereen.

We kijken naar de unieke kenmerken van Bitvavo, zoals de gebruiksvriendelijke interface, de diversiteit aan ondersteunde digitale valuta, en ook uitgebreid naar de beveiligingsmaatregelen die Bitvavo hanteert om jouw tegoeden en persoonlijke gegevens te beschermen.

Deze Bitvavo review is bedoeld om je een helder en eerlijk beeld te geven van Bitvavo, zodat je een goede keuze kunt maken over het gebruik van het platform.

Over Bitvavo

Bitvavo is opgericht in 2017 en heeft zich daarna in korte tijd ontpopt als een van de grootste crypto exchanges in Europa. Vanaf de start hadden de oprichters als doel de kloof tussen traditionele valuta en digitale valuta te overbruggen, wat Bitvavo deed door een eenvoudige, maar krachtige interface te bieden, geschikt voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

Ruim 6 jaar later in 2023 is Bitvavo uitgegroeid tot een platform met meer dan een miljoen actieve gebruikers en ondersteunt het meer dan 200 verschillende digitale valuta.

bitvavo logo

Het platform heeft zich niet alleen gericht op het vergroten van het aanbod en het verbeteren van de gebruikservaring, maar sinds mijn laatste Bitvavo review vooral ook grote stappen gezet op het gebied van veiligheid en compliance. Dit is vooral belangrijk, omdat er steeds meer regelgeving komt rondom cryptocurrency’s en de handel daarin. Bitvavo staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en voldoet aan alle wettelijke vereisten, wat het vertrouwen in Bitvavo enorm versterkt.

Registreren bij Bitvavo

Om cryptocurrency’s te kunnen kopen, heb je een account nodig bij Bitvavo.

In 5 stappen heb je al een account op Bitvavo

Een nieuw Bitvavo-account maak je eenvoudig aan:

  • Ga naar registreren.
  • Verifieer jouw e-mailadres.
  • Vul de gevraagde persoonsgegevens in.
  • Verifieer jouw identiteit met je paspoort of rijbewijs.
  • Stort geld op je account.

Na het doorlopen van bovenstaande stappen is jouw account direct klaar voor gebruik en het kopen en verkopen van de door jou gewenste cryptocurrency’s.

Verificatieproces

Om toegang te krijgen tot Bitvavo's platform, moet je jouw identiteit verifiëren. Deze vereiste komt voort uit strikte wet- en regelgeving, waar De Nederlandsche Bank op toeziet. Dit proces vergroot de veiligheid op het platform, maar het zorgt ook voor naleving van de geldende wetten.

Gelukkig is het verificatieproces bij Bitvavo gestroomlijnd en gebruiksvriendelijk, en doe je het allemaal eenvoudig via je mobiele telefoon. Het neemt slechts enkele minuten in beslag en is volledig geautomatiseerd.

bitvavo review kyc

Welke gegevens moet ik invullen bij de verificatie?

Tijdens de identiteitsverificatie vraagt Bitvavo om specifieke gegevens: je volledige namen, nationaliteit, geboortedatum, uitgifte- en verloopdatum van je identiteitsdocument (paspoort of rijbewijs), het land waar het document is uitgegeven, een pasfoto en het documentnummer van je identiteitsbewijs. Je Burgerservicenummer (BSN) mag je afschermen.

Storten en opnemen

Heb je je aangemeld en je identiteit geverifieerd? Mooi! Dan is het tijd om je eerste euro’s bij Bitvavo te storten. Hierna kun je direct digitale valuta kopen.

Geld storten

In Nederland stort je eenvoudig geld met iDEAL, PayPal, een SEPA bankoverschrijving of SoFort. In de praktijk werkt iDEAL het eenvoudigst, maar persoonlijk maak ik ook regelmatig via PayPal geld over. In dat geval betaal je wel een toeslag van 2%, terwijl een iDEAL storting altijd gratis is.

Wanneer je geld stort, komt dat terecht in je tegoed op Bitvavo. Hiermee koop je vervolgens gemakkelijk de cryptocurrency die je wilt hebben. Na het kopen gaat het geld van je tegoed af en zie je het in je portfolio van cryptocurrency’s staan. Vanaf dit moment verdien je geld bij elke koersstijging van de door jou gekozen cryptovaluta.

bitvavo review geld storten opnemen

Geld opnemen

Geld opnemen is misschien nog wel gemakkelijker dan geld storten. Op Bitvavo koppel je namelijk een bankrekening, die op jouw naam moet staan. Het geld op je tegoed kun je altijd opnemen en terug laten storten naar jouw bankrekening.

Heb je bijvoorbeeld een mooie winst gemaakt met een bepaalde cryptocurrency? Dan verkoop je deze, waarna het bedrag direct als tegoed op je account beschikbaar is. Klik op de lichtblauwe knop “Opnemen” en het geld staat dezelfde dag nog of de volgende dag al vrij beschikbaar op je bankrekening.

Kosten bij Bitvavo

Als je handelt in cryptocurrency (kopen en verkopen van digitale valuta), dan bestaan er twee soorten kosten: de taker fee en de maker fee. De manier waarop je koopt en verkoopt, bepaalt het percentage van kosten over het totale aan- of verkoopbedrag.

Taker Fee - 0,25%

Stel je voor dat je direct cryptomunten wilt kopen of verkopen tegen de huidige marktprijs. In dit geval betaal je een 'taker fee' van 0,25%. Dit is omdat je order meteen wordt uitgevoerd, en je dus direct gebruikmaakt van de 'liquiditeit' (beschikbare munten) op de markt. Je koopt en verkoopt op deze manier als je gewoon via de blauwe knoppen in het Bitvavo-dahboard koopt en verkoopt.

Maker Fee - 0,15%

Aan de andere kant, als je een order plaatst die niet meteen wordt uitgevoerd, maar wacht op een betere prijs, betaal je minder, namelijk een 'maker fee' van 0,15%. Je voegt op deze manier namelijk iets toe aan de markt, je 'maakt' liquiditeit, omdat je order in het orderboek blijft staan tot de door jou gewenste prijs wordt bereikt. Dit is een “limit”-order die je invoert via het geavanceerde gedeelte van Bitvavo.

In de praktijk zul je als beginner gebruikmaken van de mogelijkheid om gewoon razendsnel digitale valuta vanuit je tegoed in het Bitvavo dasboard te kopen. Je betaat dan dus 0,25% aan kosten over het toaalbedrag.

Een voorbeeld: Als je bij Bitvavo voor 1000 euro aan Bitcoin verkoopt, betaal je 0,25% kosten. Dat is 2,50 euro. Dus in plaats van 1000 euro, krijg je 997,50 euro. Deze kosten gaan direct van het verkoopbedrag af.

Tip: Hoe meer volume, hoe lager je kosten!

Het is handig om te weten dat de handelskosten zijn gebaseerd op hoe actief je handelt binnen een maand. Hoe meer je handelt, hoe lager je kosten kunnen zijn. Handel je voor meer dan 100.000 euro in een maand? Dan betaal je minder kosten.

En 100.000 euro lijkt misschien veel, maar als je actief handelt, dan loopt het totale volume best snel op. De aan- en verkoopwaarde van al je trades binnen een periode van 30 dagen tellen namelijk mee. Benieuwd naar de actuele kosten? Op deze pagina zie je een opbouw van alle kosten overzichtelijk in beeld.

Meer dan 200 cryptocurrency’s op Bitvavo

Waar Bitvavo in de beginjaren nog een beetje achterbleef met het assortiment, vind je in 2023 bijna alle belangrijke en grote cryptocurrency’s terug. Het team van Bitvavo speelt snel in op wat hun klanten willen en voegt populaire coins daarom meestal snel toe, ook de wat kleinere of nog vrij onbekende memecoins als daar vraag naar is.

Veiligheid bij Bitvavo

Na alle hacks, cryptoschandalen bij grote exchanges en de ineenstorting van grote namen, is veiligheid een belangrijk punt bij je keuze voor een crypto exchange.

Bitvavo staat bekend om zijn veiligheid en betrouwbaarheid. Een belangrijk pluspunt is dat het in Nederland is gevestigd, een land dat bekend staat om goede controle op financiën. Dit geeft gebruikers extra vertrouwen.

Geld van klanten gescheiden in speciale stichting

Een van de slimme dingen die Bitvavo doet, is het apart houden van het geld van klanten. Ze bewaren dit in een speciale stichting. Dit betekent dat zelfs als Bitvavo failliet zou gaan, jouw geld veilig is.

Garantie tot 100.000 euro

Bitvavo biedt een unieke “Bitvavo Rekeninggarantie”. Deze garantie is uniek en geen wettelijke verplichting, maar echt een middel om klanten meer vertrouwen te geven. Het is ook geen onderdeel van de EU-depositogarantiestelsels (die je bij spaarrekeningen hebt) en geen verzekering. Maar bij Bitvavo krijg je als enige crypto exchange een garantie tot wel 100.000 euro, zodat je weet dat je geld goed beschermd is.

koppeling dollar ust terra

Externe wallets eerst verifiëren

Wat ook fijn is aan Bitvavo, is hoe ze omgaan met het versturen van crypto naar andere portemonnees (wallets). Je kunt namelijk niet zomaar je crypto naar een andere wallet sturen; eerst moet je die wallet laten goedkeuren door Bitvavo. Dit beschermt gebruikers tegen het risico dat iemand anders hun crypto onrechtmatig probeert over te maken.

Gevestigd in Amsterdam

Bitvavo's kantoor staat in Amsterdam, wat extra vertrouwen geeft.

Geregistreerd bij De Nederlandse Bank (DNB)

Sinds mei 2020 heeft Nederland nieuwe regels voor bedrijven die handelen in crypto, zoals Bitvavo. Deze regels, bekend als de antiwitwasrichtlijn, vereisen dat deze bedrijven een speciale goedkeuring hebben van De Nederlandsche Bank (DNB).

Het is niet makkelijk om zo'n goedkeuring te krijgen. Veel bedrijven vinden het lastig, zoals Binance, dat zelfs tijdelijk hun diensten in Nederland heeft stopgezet. Bitvavo daarentegen heeft deze goedkeuring wel gekregen op 11 november 2020, wat laat zien dat ze hun zaken goed op orde hebben.

Bitvavo wordt in de gaten gehouden door De Nederlandsche Bank, vooral om te zorgen dat ze zich houden aan regels tegen witwassen en terrorismefinanciering. Deze nieuwe regels zijn nog maar het begin van hoe crypto gereguleerd gaat worden. Bitvavo is een van de voorlopers in deze nieuwe ontwikkelingen en werkt daardoor actief mee aan het vormgeven van de toekomst van crypto.

Crypto ontvangen en versturen op Bitvavo

Je hoeft niet altijd euro’s via iDEAL of PayPal op je tegoed te storten om met Bitvavo aan de slag te kunnen. Tegoeden mogen net zo goed vanaf een andere exchange of wallet komen.

bitvavo-review-2023-storten-opnemen-crypto

Crypto ontvangen op jouw Bitvavo wallet

Wil je crypto van een externe wallet naar Bitvavo versturen? Dus vanuit een Ledger (hardware wallet) of vanuit de wallet van een andere exchange? Ga dan vanuit het dashboard naar de cryptovaluta die je wilt ontvangen in Bitvavo. Dat werkt het gemakkelijkste door de code van de cryptocurrency in te vullen. Bitcoin is bijvoorbeeld BTC en Ethereum ETH.

Ga vervolgens naar het tabblad 'storten'. Hier vind je jouw unieke walletadres bij Bitvavo. Let op dat je wel het walletadres van de Bitcoin pakt als je Bitcoin wil ontvangen. Je kopieert nu het walletadres en vult deze in bij de wallet waar je dit vandaan gaat versturen en klik op versturen. Na enkele minuten staat de crypto op jouw Bitvavo-account.

Belangrijk hier is dat je altijd het adres kopieert en niet zelf intypt. Een typefout is namelijk snel gemaakt en dan ben je gewoon je crypto kwijt. Dubbelcheck dit dus altijd.

Let op: Stort je XRP? let dan ook op de “Memo”, dat is een aanvullende code die je moet invullen bij het versturen vanaf de andere exchange.

Crypto versturen vanaf Bitvavo naar een andere wallet

Dit gaat bijna net zo gemakkelijk als het storten, via het tabblad 'opnemen'. Hier kun je dus crypto van jouw Bitvavo wallet versturen naar een externe wallet, zoals een ledger. Daarvoor heb je het walletadres van de wallet nodig waar je jouw crypto naar toe wil sturen.

Wat tegenwoordig wel nodig is, is dat je de wallet waar je jouw crypto naartoe wilt sturen wel even officieel bevestigt. Dat doe je door een filmpje in je browser te maken, waarop het adres van je wallet goed zichtbaar is. Dit opnemen gaat automatisch in je browser. Bitvavo’s systeem herkent de letters en cijfers in het scherm en zal je externe wallet goedkeuren als veilig adres.

Is het toevoegen van jouw externe wallet gelukt? Dan selecteer je deze vanaf nu elke keer eenvoudig vanuit het dropdown menu bij “Opnemen”. Je zal de transactie nog even moeten bevestigen en klaar!

Bitvavo staking

Een andere sterk verbeterde functie bij Bitvavo is het zogenaamde staking. Staking houdt in dat je een passief inkomen verdient over bepaalde cryptotegoeden die je op het platform hebt staan. De vergoeding loopt op tot wel 15% per jaar op een aantal coins. Hiervoor hoef je ze alleen maar in bezit te hebben en verder niet vast te zetten. Je geld en crypto blijft altijd vrij opneembaar.

Je opgebouwde stakingrendement zie je bij Bitvavo op je dashboard staan onder het kopje “Verdiende rewards”. Dit kan na verloop van tijd lekker oplopen! Je rendement wordt elke dag bijgeschreven.

bitvavo-staking

Niet alle munten zijn te staken. Op Bitvavo staat er een blauw vierkantje met een wit procentteken achter de naam van de cryptovaluta's die te staken zijn. Dit werkt allemaal supersimpel en automatisch op Bitvavo. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is eenmalig een knopje omzetten.

Ook een passief inkomen verdienen met staking? Maak hieronder dan direct een account aan op Bitvavo

Hoe werken de Bitvavo wallets?

De Bitvavo wallets werken verder net zo overzichtelijk als de rest van het platform. Je scrolt naar beneden op het homescherm en daar vind je al jouw wallets met verschillende cryptocurrencies. Klik een van deze cryptocurrencies aan om handelingen te verrichten.

Je komt hier op het koop/verkoop scherm uit, maar bovenin in het midden zie je een aantal opties staan:

Handelen

Het scherm om te kopen en verkopen.

Transactiegeschiedenis

Al je aan- en verkopen overzichtelijk op een rij.

Storten

hier kun je jouw walletadres vinden om vervolgens crypto naar toe te sturen vanaf een andere broker/exchange of vanuit de wallet van iemand anders die jou crypto wil geven

Opnemen

Hier kan je juist crypto vanuit jouw wallet naar die van een ander sturen. Dus of een van jouw andere wallets, denk aan een ledger, of naar de wallet van iemand aan wie je de crypto wil versturen.

Klantenservice & klachten bij Bitvavo

Sinds de laatste review is de klantenservice van Bitvavo aanzienlijk verbeterd en uitgebreid, waardoor gebruikers op meerdere manieren ondersteuning kunnen krijgen. Je kunt nu eenvoudig contact opnemen via live chat of e-mail. De live chat is elke werkdag beschikbaar van 10:00 tot 17:00 uur en in het weekend van 10:00 tot 15:00 uur, ideaal voor algemene vragen. Voor accountspecifieke zaken biedt de chat vanwege privacyredenen echter geen ondersteuning. Buiten deze uren is er een chatbot die 24/7 klaarstaat om je vragen te beantwoorden.

Als je liever via e-mail contact opneemt, kan dat via support@bitvavo.com. Om een snelle en efficiënte afhandeling van je vraag te garanderen, is het handig om zoveel mogelijk details en eventueel een schermopname van je vraag mee te sturen.

De klantenservice via e-mail is elke dag van de week bereikbaar, van 08:00 tot 21:00 uur op werkdagen en van 09:00 tot 21:00 uur in het weekend. Ze streven ernaar om binnen één dag te reageren, al kan dit door drukte soms iets langer duren.

Telefonische ondersteuning is ook beschikbaar, maar alleen op afspraak en via een aanvraag per e-mail.

De Bitvavo app is een waardevolle toevoeging

De Bitvavo app is heel gebruiksvriendelijk. Je kunt er eenvoudig mee navigeren, snel crypto kopen of verkopen en je portfolio bijhouden. Het fijne is dat je met deze app altijd en overal toegang hebt tot je crypto, rechtstreeks vanaf je telefoon.

bitvavo-app

Voor wat betreft de beveiliging, Bitvavo neemt dit heel serieus. In de app zit een extra beveiligingsstap, de zogenaamde tweefactorauthenticatie (2FA). Dit betekent dat je naast je wachtwoord ook een code moet invoeren die je op je telefoon ontvangt. Dit maakt het veel veiliger.

Ook worden je gegevens versleuteld bewaard en controleert Bitvavo regelmatig of alles nog veilig is. Door deze combinatie van eenvoud en sterke beveiliging is de Bitvavo-app een handige en veilige keuze voor het beheren van je crypto.

Mijn Bitvavo ervaring + conclusie

Mijn ervaring met Bitvavo is zeer positief. De gebruiksvriendelijkheid van het platform en de betrouwbaarheid van de beveiliging hebben het handelen in crypto voor mij zowel eenvoudig als veilig gemaakt. Vooral de transparantie in kosten en de grote keuze aan ondersteunde digitale valuta zijn sterke punten die me opvielen.

Of je nu nieuw bent in de wereld van cryptocurrencies of al ervaren bent, Bitvavo biedt een goede ervaring voor iedere gebruiker. Vooral voor beginners raad ik het platform aan. Eenvoudiger kan het namelijk bijna niet.

Zelf ook je eerste cryptovaluta kopen? Maak dan nu een account aan bij Bitvavo en je hebt binnen een paar minuten je eerste Bitcoin, Ethereum of andere valuta in je bezit!