• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitvavo Review & Ervaring: Beste Crypto Exchange van Nederland?! 🇳🇱
mei 27, 2021

Het eerste wat je doet als je gaat starten met investeren in cryptovaluta, is uiteraard de juiste broker/exchange zoeken. Deze zoektocht heeft bij mij even geduurd toen ik jaren geleden begon. In 2017 was alles namelijk nog niet zo makkelijk als nu.

Echter is het probleem nu weer dat de nieuwe brokers en exchanges als paddenstoelen uit de grond schieten. Dus waar doe je nou goed aan? Wat is de beste exchange voor jou als starter?

Reden genoeg om mijn ervaringen met Bitvavo te delen in deze review. Dit is namelijk inmiddels al jaren mijn favoriete broker waar ik ook niet vanaf probeer te wijken, tenzij dit echt niet anders kan door bepaalde redenen.

Ik deel dus absoluut mijn goede ervaringen met Bitvavo, maar niet alles is perfect. Dat kan in mijn optiek ook niet! Daarom ga je ook de mindere aspecten van Bitvavo leren kennen.

Klaar om jouw crypto avontuur te starten? Dat begint bij deze Bitvavo review!

1.0 Het registreren bij Bitvavo

''Een eerste indruk kan je maar een keer maken'' en dat weten de developers van Bitvavo ook. Waar het bij veel brokers en exchanges toch een aardige opgave is om je te registreren, is het bij Bitvavo kinderspel.

Je gaat naar de Bitvavo website en maakt een gratis account aan door op 'aan de slag' te klikken. Het mooie is dat je via mijn partnerlinkje de eerste €1.000 euro kostenvrij mag handelen. Dat betekent dus €0,- transactiekosten en meer crypto voor je geld!

Vanuit de overheid is het in Nederland verplicht om te bewijzen dat jij bent wie je bent als je gaat handelen in cryptocurrencies. Op deze manier kunnen ze ook bijhouden dat je actief bent in de cryptowereld in verband met de belasting.

Dit is vooralsnog best een grijs gebied, maar als ze echt hun best zouden doen dan kunnen zij erachter komen hoeveel geld jij in cryptovaluta hebt. Dit door brokers en exchanges te contacten. Echter begrijp je dat ze dit vrijwel nooit doen.

Maar goed, dat doet er nu niet zoveel toe. Feit is dus dat je wel even een proces van registratie moet doorlopen. Dit kan je prima in een minuut of 5 doen.

Vul eerst je naam, mailadres en wachtwoord in en klik vervolgens op 'registreren'. Daarna begint het proces van verifiëren van de door jou verstrekte gegevens. Bitvavo loodst jou hier simpel en snel doorheen dus volg simpelweg de stappen.

1.1 Inloggen bij Bitvavo

Vervolgens kan je direct inloggen bij Bitvavo. Let wel op dat je alle gegevens goed geverifieerd moet hebben. Heb je dit niet gedaan, dan kan je handelen met een beperkt limiet. 

Ik adviseer je ook absoluut om de 2FA (Twee-Factor Authenticatie) aan te zetten. Dit is een dubbele beveiliging op je account, waardoor hackers nooit in jouw account kunnen komen als ze jouw wachtwoord hebben. 

De 2FA is het veiligste met de Google Authenticator app. Dit zal Bitvavo je ook adviseren en in begeleiden. Een code via sms of mail kan ook, maar dit is niet de veiligste manier.

bitvavo-registreren-inloggen

2.0 De interface is zéér beginnersvriendelijk

Bitvavo is bijzonder gebruiks- en daarmee beginnersvriendelijk. Na het inloggen zie je in één enkele oogopslag direct waar je bent en wat je kan doen. Zo zie je in je dashboard direct de knoppen 'tegoed storten' en 'tegoed opnemen'. Hiermee kan je dus geld op je account storten waar je crypto mee kan kopen, maar ook jouw cash balans weer naar je rekening boeken.

Verder heb je een 'historie' grafiek waarin je exact de waarde van jouw volledige account bij kan houden. Ideaal om direct te zien waar je op het moment staat.

Scrol je naar onder dan zie je direct jouw wallets staan. Alle cryptomunten die je gekocht hebt staan bovenaan deze lijst. Onder deze lijst vind je de rest van het assortiment van Bitvavo. Wil je een van deze munten kopen? Dan klik je hem simpelweg aan en ruil je wat cashbalans om voor de cryptocurrency die je wil hebben.

Easy peasy lemo squeezy!

Als ik Bitvavo vergelijk met een LiteBit of een Bitcoin Meester dan is Bitvavo echt een verademing. Super simpel, eenvoudig en duidelijk. Daarom is dit echt een absolute aanrader voor de beginner. Niet alleen door de interface hoor, maar daar komen we zo nog op terug 😉

3.0 Crypto kopen & verkopen op Bitvavo

Ik noemde net al even snel het kopen en verkopen op Bitvavo. Hier ga ik graag nog even wat verder op in om ook daadwerkelijk te laten zien hoe het werkt en hoe makkelijk het ook is. Ik weet dat veel mensen hier vragen bij hebben, dus bij deze alles uitgelegd. 

Om cryptovaluta te kunnen kopen op Bitvavo dien je eerst geld op je account te storten. Dit doe je door naar je het homescherm van je dashboard te gaan en op de groene knop 'tegoed storten' te drukken. 

bitvavo-crypto-kopen.PNG

Vervolgens vul je het bedrag in dat je op je account wil storten en waarmee je dus crypto wil gaan kopen. Tip van mij, is om extra geld op je account te zetten of in ieder geval niet alles opmaken wat je op je account zet. Zo heb je altijd een reserve om de dip snel te kunnen kopen 😉

Kies één van de 5 betaalmethodes, waar uiteraard iDeal het meest gebruikelijk is. Naast iDeal kan je ook geld storten met een SEPA overboeking, Bancontact, EPS Überweisung & Giropay. De laatste 2 manieren zijn niet gratis en betaal je dus een fee van 1.75% over.

Dit gedaan? Dan klik je op 'doorgaan' en rond je het betaalproces af. Ga daarna naar je homescherm en je zal, afhankelijk van de betaalmethode, direct jouw tegoed op je account zien staan onder 'tegoed'. Met iDeal & Bancontact is dit vrijwel direct.

Vervolgens scrol je naar beneden, zoek je de cryptovaluta die je wil kopen, vult het bedrag in waarvoor je de crypto wil kopen en klikt op 'kopen'. It's that easy! Werkt heerlijk in mijn optiek.

crypto-kopen-bitvavo.PNG

3.1 Het assortiment valt mij een beetje tegen

Bitvavo blijft wat mij betreft wel wat achter met het assortiment. Het is zeker niet de exchange van Nederland met de meeste cryptocurrencies ter beschikking. Daarvoor moet je echt bij bijvoorbeeld Bitcoin Meester zijn. Echter is dit platform niet echt gebruiksvriendelijk en zijn de kosten hoger.

Mocht je dus coins willen kopen die niet op Bitvavo staan, dan zou je dat daar kunnen doen. Maar de crypto die beschikbaar zijn op Bitvavo zou ik gewoon lekker daar kopen.

Voorheen had Bitvavo een token of 50. Inmiddels zijn dit er wel rond de 70. Ik durf niet te zeggen hoeveel dit er precies zijn. Daar moet ik wel bij zeggen dat ze de meeste populaire coins gewoon hebben.

3.2 De kosten van Bitvavo

De kosten van Bitvavo zijn dan wel weer erg aantrekkelijk. Nu kan je denken: ''huh? Kosten die aantrekkelijk zijn?''. Ja, zo bedoel ik het dus niet hé! Haha. 

Wat ik bedoel, is dat de kosten van Bitvavo het laagste van heel Nederland zijn. Dit is dus absoluut een enorm pluspunt, want dat betekent dat je simpelweg meer waarde voor je geld krijgt. En laten we eerlijk zijn... wie wil dat nou niet?

Alleen dit kan in mijn optiek al een goede reden zijn om aan de slag te gaan met Bitvavo of over te stappen van een andere broker/exchange naar Bitvavo.

4.0 Hoe werken de Bitvavo wallets?

De Bitvavo wallets werken verder net zo overzichtelijk als de rest van het platform. Je scrolt naar beneden op het homescherm en daar vind je al jouw wallets met verschillende cryptocurrencies. Klik een van deze cryptocurrencies aan om handelingen mee te verrichten.

Je komt hier op het koop/verkoop scherm uit, maar bovenin in het midden zie je een aantal opties staan:

  • Handelen: dat is het scherm om te kopen en verkopen
  • Staking: hier kan je 'staking' op verschillende cryptovaluta's aanzetten (kom ik zo nog op terug)
  • Storten: hier kan je jouw walletadres vinden om vervolgens crypto naar toe te sturen vanaf een andere broker/exchange of vanuit de wallet van iemand anders die jou crypto wil geven
  • Opnemen: hier kan je juist crypto vanuit jouw wallet naar die van een ander sturen. Dus of een van jouw andere wallets, denk aan een ledger, of naar de wallet van iemand aan wie je de crypto wil versturen.

4.1 Crypto ontvangen op jouw Bitvavo wallet

Wil je crypto van een externe wallet naar Bitvavo versturen? Dus vanuit een ledger of vanuit de wallet van een ander? Dan kan dit door naar het tabje 'storten' te gaan. Hier vind je aan de linkerkant jouw walletadres. Let op dat je wel het walletadres van de Bitcoin pakt als je Bitcoin wil ontvangen.

Het gaat niet werken als jij iemand jouw Ethereum walletadres heeft en hij/zij wil Bitcoin naar jou versturen. Maar zo ver was je zelf hopelijk al wel 😉

Je kopieert nu het walletadres en vult deze in bij de wallet waar je dit vandaan gaat versturen en klik op versturen. Na enkele minuten staat de crypto op jouw Bitvavo account. Belangrijk hier is dat je ALTIJD het adres kopieert. Een typ fout is namelijk snel gemaakt en dan ben je gewoon je crypto kwijt. Als het eenmaal verstuurd is, is het weg.

crypto-ontvangen-bitvavo.PNG

4.2 Hoe verstuur je crypto van jouw Bitvavo wallet naar een Ledger of ander walletadres?

Daarvoor schuif je een tabje naar rechts, namelijk 'opnemen'. Hier kan je dus crypto van jouw Bitvavo wallet versturen naar een externe wallet, zoals een ledger. Daarvoor heb je het walletadres van de wallet nodig waar je jouw crypto naar toe wil sturen.

Dit vul je in onder 'adres' en vervolgens klik je op 'doorgaan'. Je zal de transactie nog even moeten bevestigen en klaar is kees. Wederom zo super simpel en dat is nou juist een enorm sterk punt aan Bitvavo.

bitvavo-crypto-versturen-tutorial.PNG

5.0 Bitvavo staking optie (gratis crypto)

Staking is wel een heel tof principe binnen de wereld van de cryptocurrencies. Je kan dit zien als 'rente' of gratis geld dat je krijgt door je cryptovaluta's te staken.

Wat je op dit moment doet, is jouw coins beschikbaar stellen om bij te dragen aan transacties en de blockchain. In ruil hiervoor krijg je elke maandag gratis cryptocurrencies gestort. Uiteraard krijg je dit alleen van de munten die je ook daadwerkelijk beschikbaar stelt voor staking.

Niet alle munten zijn ook te staken. Op Bitvavo staat er een groene 'S' achter de naam van de cryptocaluta's die te staken zijn. Dit werkt, wederom, super simpel op Bitvavo.

Je gaat rechtsboven naar je naam, klikt hier op om het menu te openen en kiest vervolgens voor 'staking'. Her zie je jouw wallet en de munten die aan het staken zijn. Ik geloof dat de standaardinstellingen van Bitvavo nu zijn dat dit automatisch gedaan wordt. Wil je dit dus niet, dan kan je dat in deze omgeving uitzetten.

Klik hier op een coin en je ziet het percentage dat je jaarlijks krijgt uitgekeerd. Dit percentage is dus weer verdeeld over 52 weken, want je krijgt elke maandag een klein deel uitgekeerd.

Maak direct een gratis account aan, handel de eerste €1.000 kostenvrij en zet staking binnen enkele minuten aan >>

bitvavo-staking.PNG
crypto-staking-bitvavo.PNG

6.0 Klantenservice & klachten bij Bitvavo

Normaliter was ik van Bitvavo gewend dat de klantenservice enorm goed en snel was. Dit is (helaas) tijdens de huidige bull run (2021) achteruit gegaan. Eigenlijk is dit natuurlijk ook niet zo gek, want crypto is echt geëxplodeerd en ontdekt door de massa.

Een bedrijf als Bitvavo loopt vanaf dat moment een beetje achter de feiten aan. Toch doet Bitvavo het stukken beter dan haar concurrenten, zoals Litebit & Bitcoin Meester.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik de klantenservice verder nooit gebruik. Alles is duidelijk en werkt altijd, dus ik heb ze ook niet nodig 😉 Ik kan mij echter wel voorstellen dat als je ze nodig hebt; het vervelend is als het even op zich laat wachten. Geduld is en blijft een schone zaak mensen! 

7.0 Geavanceerde deel om te traden bij Bitvavo

Bitvavo is een broker en exchange in een. Dat betekent dat je 'gewoon' crypto kan kopen door euro's om te ruilen voor cryptovaluta. Maar je kan hier ook echt actief traden, stop/loss limieten plaatsen en zelfs limiet en marketorders plaatsen.

Dit is een groot voordeel van Bitvavo en iets wat haar concurrenten totaal missen. In mijn Cryptonite cursus leer ik je stap-voor-stap hoe je moet traden op dit soort exchanges. Het is even pittig, maar wel de moeite waard.

Toch acht ik Bitvavo niet het meest geschikte platform voor het traden. Dit komt, omdat de kosten voor het traden wel relatief hoog zijn. Dit is gewoon 0,25%, maar voor het traden is dit te veel. Binance heeft bijvoorbeeld 0,1%. Maar dat is een platform die ik niet aanraad voor het investeren voor de lange termijn.

bitvavo-exchange-traden.PNG

8.0 De Bitvavo app is een waardevolle toevoeging

Wat ook zeker niet vergeten mag worden, is de Bitvavo app. Ik gebruik deze app letterlijk elke dag om even naar mijn portfolio en de markt te kijken. Elke dag koop ik via de app wat extra crypto bij. De app is goed beveiligd door middel van face scan op mijn smartphone.

Je kan ook geld storten via de app om direct nieuwe crypto te kopen. Heerlijk om dit gewoon altijd op zak te hebben. Absolute aanrader om deze app ook in gebruik te nemen als je besluit om met Bitvavo aan de slag te gaan.

9.0 Mijn Bitvavo ervaring + conclusie

In deze Bitvavo review heb je kunnen lezen wat ik van dit platform vind. Ik vind het veruit de beste broker & exchange van zowel Nederland als België. Ze hebben vooral gemak hoog in het vaandel genomen, de veiligheid is zéér goed door de tweestapsverificatie en daarnaast hebben ze de goedkoopste handelskosten van NL & BE.

Een account aanmaken is volledig gratis dus ik zou zeggen: probeer het gewoon!

Natuurlijk ook niet te vergeten dat je via mijn partnerlinkje de eerste €1.000 euro kostenvrij kan handelen. Meer crypto voor je geld dus! En wat is de beste tijd om met crypto te starten...?

Nu! Er komt geen betere tijd! 

Cheers en veel succes met jouw crypto avontuur. Wil je meer leren over de cryptowereld, lange termijn investeren en traden in cryptovaluta? Neem dan is een kijkje bij Cryptonite, mijn crypto cursus.