• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat zijn blue chip cryptocurrencies? Bekijk de top 5 blue chip crypto’s!
september 19, 2022

Zie je de term blue chip cryptocurrencies steeds vaker? Zeker in een bearmarkt is dat niet gek. Blue chip crypto's hebben namelijk een goede solide reputatie en zijn over het algemeen stabieler dan andere altcoins, waardoor ze een populaire optie zijn voor investeerders tijdens bearmarkten. 

Maar wat zijn blue chip cryptocurrencies precies, hoe werken ze, welke cryptocurrencies gelden als blue chip en waarom is het investeren in blue chips altijd een goed idee? Wat zijn de beste blue chip cryptocurrencies om te kopen?

Waar komt de naam blue chip cryptocurrencies vandaan?

Het fenomeen is sinds het ontstaan van de aandelenbeurzen al bekend: wanneer de prijzen op de financiële markten beginnen te dalen, dan zoeken beleggers bijna direct hun toevlucht tot aandelen met een solide fundamentele waarde en reputatie. De grote, stabiele bedrijven. Dit soort bedrijven worden ook wel ‘blue chips’ genoemd.

De term "blue chip" vindt zijn oorsprong in het pokerspel. In het 19e-eeuwse Amerika werd het veel gespeeld en had je rode, witte en blauwe pokerchips. De blauwe fiches hadden altijd de hoogste, respectabele waarde. De blue chips wilde je hebben.

Liquide en stabiel

Inmiddels verwijst de term ‘blue chip’ naar gevestigde aandelen en cryptocurrencies met een sterke reputatie voor het doorstaan van stormen en de tand des tijds. Enkele voorbeelden van bedrijven met een blue chip-status zijn Amazon, Google, Walmart, Disney, Coca-Cola, General Electric en IBM. Deze zijn allemaal zeer liquide, zeer gerespecteerd, zeer betrouwbaar en vooral zeer stabiel. Dit maakt ze veilige beleggingen, vooral in bearmarkten.

Hetzelfde kan je zeggen over de markt voor cryptocurrency. In cryptocurrencies zijn echte blue chip-crypto's bijvoorbeeld de grote namen Bitcoin en Ethereum.

Wat zijn blue chip cryptocurrencies?

Blue chip-crypto's zijn gevestigde cryptocurrencies met een status, sterke reputaties, hogere liquiditeit, lagere volatiliteit en aanzienlijke marktkapitalisaties.

Gevestigde namen

Als het op crypto aankomt, blijft de definitie van ‘blue chip’ namelijk vrijwel hetzelfde als bij de aandelenmarkten. Blue chip-munten, zoals Bitcoin en Ethereum, zijn echte gevestigde namen in de cryptowereld. Blue chip cryptocurrencies zullen naar alle waarschijnlijkheid nog lange tijd blijven bestaan, wat bij duizenden altcoins en andere cryptoprojecten nog maar de vraag is. Er zijn namelijk meer dan 18.000 verschillende cryptomunten en er lijken er elke dag meer bij te komen. 

Er zijn er maar weinig die al een voldoende sterke reputatie hebben verdiend of een marktkapitalisatie hebben bereikt die de blue chip-status waardig is.

Ethereum kopen

Consistentie

Bitcoin is de originele cryptovaluta en ongetwijfeld de meest gevestigde. Hoewel de koers nog steeds best volatiel is, is het erin geslaagd om in de loop van de tijd consistent in waarde te stijgen sinds de oprichting in 2008. Hetzelfde geldt voor Ethereum. Als DeFi-pionier en het primaire platform voor NFT's, zal Ethereum zijn blue chip-status niet snel verliezen.

Bearmarkten doorstaan

Beide coins hebben grote recessies en bearmarkten doorstaan en worden door de massa als financieel stabiel beschouwd. Daar erin te investeren verminder je jouw risico en geniet je van winst op lange termijn, zelfs als de koers nu even laag staat. Een lage koers bij blue chip cryptocurrencies kun je zien als een tijdelijke dip en een geweldige koopkans.

Wat maakt een Crypto blue chip?

Er zijn verschillende factoren die blue chip-munten onderscheiden van de duizenden altcoins. Enkele van deze factoren zijn:

Factor #1: Ze bestaan al lang

Blue chip cryptocurrencies zijn niet bepaald de nieuwste. Sterker nog, het tegenovergestelde is waar. Ze inmiddels bestaan al meer dan tien jaar en hebben een breed scala aan marktomstandigheden doorstaan. Als de originele cryptocurrency en zelfs grondlegger van blockchain-technologie, heeft Bitcoin langer dan enig andere coin overleefd, waardoor het zijn blue chip crypto-status heeft bereikt.

Factor #2: Reputatie

In de traditionele wereld van aandelen wordt de term 'blue chip' gebruikt om een gerenommeerd bedrijf te beschrijven dat wereldwijd wordt erkend als een betrouwbare investering.

Blue chip-bedrijven hebben een sterke reputatie voor het creëren van kwaliteitsproducten of -diensten en het doorstaan van recessies. Hetzelfde kan gezegd worden voor blue chip-munten zoals Bitcoin en Ethereum, die een sterke reputatie hebben.

Factor #3: Institutionele status

Geen enkele andere munt heeft zoveel institutionele steun als Bitcoin, oftewel het maakt deel uit van bedrijfsbalansen zoals CME-futures, ETF's en meer. El Salvador heeft Bitcoin op 9 juni 2021 als het eerste land ter wereld officieel als wettig betaalmiddel erkend.

Crypto staking

Factor #4: Grote market cap

Traditioneel is een minimale market cap van 5 miljard dollar nodig om blue chip crypto- of aandelenstatus te verdienen. Bitcoin en Ethereum voldoen hier met respectievelijk 360 en 160 miljard dollar ruim aan!

Factor #5: Hoge liquiditeit

Hoge liquiditeit betekent dat er veel met de coins wordt gehandeld. Met andere woorden, er is een groot dagelijks handelsvolume. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk in en uit posities kunt gaan. Ook dat is een ander kenmerk van blue chip cryptocurrencies. Je kunt ze altijd snel kopen en verkopen wanneer jij dat wilt. Bij kleinere coins moet je soms erg lang wachten voordat je een koper vindt.

Factor #6: Goed uitwisselbaar en veel trading pairs beschikbaar

Wanneer je veel met cryptocurrencies bezig bent, is het een voordeel wanneer je jouw vermogen snel en gemakkelijk naar andere wallets kunt versturen. Bitcoin en Ethereum worden op bijna alle crypto exchanges ondersteund. Bovendien zijn er honderden trading pairs beschikbaar, waardoor je Bitcoin en Ethereum eenvoudig met andere coins omwisselt.

Factor #7: Lagere volatiliteit

Cryptocurrencies en volatiliteit gaan vrijwel hand in hand. De uitslagen zijn bij altcoins vaak groter dan blue chip crypto's zoals Bitcoin en Ethereum. Ze bewegen ook hard, maar doorgaans niet zo extreem als andere cryptocurrencies, waardoor ze veiligere, stabielere investeringen zijn in zowel bull- als bearmarkten.

Waarom is Bitcoin een blue Chip-crypto?

Bitcoin (BTC) vinkt alle bovenstaande vakjes aan, waardoor het de belangrijkste blue chip-crypto is en een veilige haven voor iedereen die op zoek is naar minder volatiliteit en grotere groei op de lange termijn. Als de allereerste cryptovaluta die ooit is gemaakt, heeft Bitcoin langer overleefd dan welke andere cryptovaluta dan ook en kwalificeert het zich zeker als blue chip cryptocurrency.

Met zijn lange staat van dienst zou het geen verrassing moeten zijn dat Bitcoin ook de grootste marktkapitalisatie heeft van alle cryptocurrency. In feite is BTC zo sterk, dat andere coins reageren op de beweging van Bitcoin.

Bitcoin halving

Waarom is ETH ook een blue Chip-crypto?

Ethereum (ETH) is de op één na grootste cryptovaluta in termen van marktkapitalisatie , maar is de leider in gebruik, waardoor het een krachtige speler is in de crypto-ruimte. Het robuuste, revolutionaire platform ondersteunt meer dan 70 procent van alle beschikbare altcoins en heeft het grootste aantal gedecentraliseerde applicaties (DApps) erop gebouwd.

Als geheel heeft ETH 20 procent van de cryptomarkt in handen. Toch blijft het verbeteren en evolueren, waardoor het marktaandeel steeds groter wordt. Ethereum is het waard is om bijna op elk moment in te investeren, maar vooral in tijden van crisis wanneer overwegingen van veiligheid en beveiliging zwaarder wegen dan het maken van een snelle winst.

Welke blue chip cryptocurrencies zijn er nog meer?

Bitcoin en Ethereum gelden als de belangrijkste blue chip cryptocurrencies. Toch kun je ook drie andere coins zien als blue chip, omdat ze grotendeels voldoen aan de factoren die ik hierboven noemde: 

Binance-coin (BNB)

Binance Coin (BNB) werd in 2017 gelanceerd als de native munt van het Binance-ecosysteem. Na Bitcoin, Ethereum en stablecoins USDT en USDC is het de grootste cryptocurrency van de wereld. BNB heeft het goed overleefd en een grote market cap.

Goedkoop XRP kopen

XRP (XRP)

Ripple’s XRP kent al een lange geschiedenis in de cryptowereld. Het werd in 2012 gemaakt en is geschikt voor directe geldoverdrachten naar overal ter wereld. Hoewel de coin te maken heeft met een grote Amerikaanse rechtszaak, blijft het een van de grootste en meest betrouwbare coins met een grote marktkapitalisatie. Zodra er meer duidelijkheid komt over de status die de Amerikaanse beurswaakhond aan XRP toekent, zal dat het fundament van XRP alleen nog maar verder versterken.

Cardano (ADA)

Cardano (ADA) werd in 2017 rond dezelfde tijd als BNB gelanceerd, maar dan voor het Cardano-netwerk. In feite is Cardano een concurrent van Ethereum. De coin is nog volop in ontwikkeling, maar toch al een echte gevestigde naam die veel vertrouwen geniet. Grote updates zorgen ervoor dat ADA steeds beter wordt. 

Waar blue chip-cryptocurrencies kopen?

Het is altijd verstandig om het grootste deel van je cryptoportfolio te laten bestaan uit blue chip cryptocurrencies. Zeker wanneer je een HODL’er bent. Een investering in Bitcoin en Ethereum biedt een zeldzame combinatie van zowel veiligheid als winstpotentieel! Wedden dat de koers van Bitcoin en Ethereum de komende vijf tot tien jaar een nieuw koersrecord neerzetten die alle verwachtingen te boven gaat?

Koop Bitcoin, Ethereum of een van de andere blue chip cryptocurrencies eenvoudig en snel via iDEAL op Bitvavo, de grootste crypto exchange van Nederand.