• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat zijn Bollinger Bands? Check deze handige technische indicator!
juli 24, 2022

Wat zijn Bollinger Bands? En hoe maak je er in het traden van crypto handig gebruik van? Wanneer je de Bollinger Bands als indicator toevoegt aan je koersinformatie, voorspel je beter wat de koersen in de toekomst gaan doen. 

Die kennis levert je een voordeel en daarmee meer winst op. Kortom, reden genoeg om meer over deze waardevolle technische indicator te leren!

Wat is de Bollinger Bands-indicator precies?

De Bollinger Bands is een technische trading indicator die in de jaren ‘80 van de vorige eeuw werd bedacht, of eigenlijk ontdekt door optiehandelaar John Bollinger. Hij was op zoek naar een hulpmiddel dat hem meer informatie over de volatiliteit van de markt kon geven, zodat hij effectiever en vooral winstgevender kon handelen. De Bollinger Bands waren daarvan het resultaat. In de jaren daarna werd deze indicator een van de populairste en betrouwbaarste technische indicatoren om de volatiliteit en trend aan te tonen.

Wat is een technische indicator?

Een technische indicator is een term binnen de technische analyse. Dat houdt in dat je niet kijkt naar de fundamentele eigenschappen van een bepaalde cryptocurrency (zoals nieuws, geschiedenis, team en visie), maar puur op basis van de koersgrafieken kijkt wat het meest waarschijnlijke scenario is.

macd indicator

Trends en patronen vinden

Op basis van historische koersen, zoek je naar trends en patronen of andere aanwijzingen die kunnen voorspellen wat de volgende koersbeweging hoogstwaarschijnlijk zal zijn. Een technische indicator helpt je de trends of patronen inzichtelijk te maken. De Bollinger Bands is er daar een van. Op die manier zie je duidelijk hoe krachtig een trend is, of deze trend up of down is en krijg je waardevolle koop- en verkoopsignalen.

Bovendien kun je met de Bollinger Bands ook zien of de koers zich op een mogelijke top of juist dal bevindt. De Bollinger Bands indicator is een ideaal hulpmiddel om trends te ontdekken.

Wat kun je met de Bollinger Bands? 

Welke informatie geven de Bollinger Bands je dan concreet? Een greep uit de meest waardevolle gegevens:

 • De waarschijnlijkheid van continuation, of trend reversal (voortzetting van de trend, of juist het omdraaien daarvan)
 • De Bollinger Bands tonen de te verwachten toekomstige pieken en dalen.
 • Bepalen in welke fase van consolidatie de markt zit (belangrijk, want na een periode van consolidatie schieten de koersen vaak hard omhoog).
 • De Bollinger Bands helpen je in te schatten in welke perioden de volatiliteit het hoogste zal zijn.

Hoe ziet de Bollinger Bands indicator eruit?

De Bollinger Bands kun je als technische indicator gebruiken op elk soort financiële grafiek. Zeker tijdens het traden van crypto dus, omdat dit vaak volatiele coins zijn.

De Bollinger Bands zien eruit als een soort dikke darm die zich rond de koerslijnen vormt. Je ziet een lijn boven de koers (de Upper Bollinger Band) en een lijn onder de koerslijn (de Lower Bollinger Band).

Bollinger Bands

Afstand tussen de lijnen geeft volatiliteit weer

De afstand tussen de Upper en Lower Bollinger Bands geeft aan hoe volatiel de markt is. Hoe volatieler de markt, des te groter de afstand. Is de markt rustig, dan liggen de bovenste en onderste lijnen juist dicht bij elkaar. 

Bollinger Bands in TradingView instellen

TradingView is een website waar je helemaal gratis de beste koersinformatie en grafieken kunt bekijken. Je voegt er heel gemakkelijk verschillende technische indicatoren toe, waardoor je een grafiek helemaal zelf kunt samenstellen met jouw favoriete indicatoren. Het zou zomaar kunnen dat de Bollinger Bands jouw nieuwe favoriete tradinghulp gaat worden! Maar hoe stel je hem in? Bij TradingView gaat dat gelukkig heel gemakkelijk: 

 • Log in op TradingView (of maak eerst even een account aan)
 • Klik op ‘Indicators’.
 • Type ‘Bollinger Bands’, of scroll in de lijst naar beneden.
 • De Bollinger Bands trading indicator verschijnt in beeld.
Bollinger bands instellen tradingview

Traden met de Bollinger Bands in de praktijk

De Bollinger Bands indicator helpt je om het moment van het innemen van een positie te timen. 

Scenario #1

Een van de meest betrouwbare signalen zijn de momenten waarop de lijn van de koers boven of onder de lijnen van de Bollinger Bands beweegt. Op zo’n moment is er namelijk sprake van een uitbraak en krijg je daardoor een koop- of verkoopsignaal.

Bij een beweging boven de lijn is dat een duidelijk koopsignaal, een beweging onder de koers geeft een verkoopsignaal (of juist een moment om een short positie te openen).

Scenario #2

Een manier om met de Bollinger Bands te traden, is juist het tegenovergestelde doen. Zeker op de korte termijn werkt dit vaak goed. Bij het bereiken van de onderste lijn, ketst de koers in 80% van de gevallen namelijk terug het bereik van de Bollinger Bands in. Je kunt de Upper en Lower Bands daarom ook zien als respectievelijk een weerstand of juist support.

Hoe trade je dan in de praktijk? Wanneer de koers de onderste lijn van de Bollinger Bands nadert, dan is dat een mooi moment om een long positie in te nemen (te kopen). Nadert de koers juist de bovenste lijn? Sluit dan je positie, of neem een short positie in, totdat de koers de onderste lijn van de Bollinger Bands weer aan dreigt te tikken.

Komt er alsnog een uitbraak? Dan is de kans groot dat die trend zich dan versnelt (zie scenario 1).

Conclusie

De Bollinger Bands kun je als daytrader goed gebruiken om de volatiliteit van de markt te bepalen en tegelijkertijd mooie koop- en verkoopkansen te zien. De Bollinger Bands zijn gemakkelijk af te lezen en eenvoudig toe te passen. Zeker eens proberen op TradingView dus!

Wil je meer leren over daytraden en technsiche analyse? Meld je dan aan voor de gratis cryptotraining van Corné! Met waardevolle tips en tricks om het daytraden snel onder de knie te krijgen!