Is de metaverse opgestaan uit de dood? Wel als je kijkt naar de koersen van zijn grootste cryptoprojecten: The Sandbox (SAND) en Decentraland (MANA). Zij leken uit beeld te zijn verdwenen, maar hebben vorige maand onverwachts alle aandacht naar zich toegetrokken. In enkele dagen schoten de koersen met honderden procenten de lucht in. Is dit het begin van een wederopstanding, of slechts een tijdelijke opleving?
The Sandbox (SAND) stijgt 150% in 4 dagen
SAND was vorige week op een moment zelfs de best presterende munt van de gehele top 100 met een stijging van 150% in 7 dagen tijd. Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar de koers is daarna ook weer hard gecorrigeerd.
Vorige week maandag bereikte de koers zijn hoogtepunt van $0,87. De laatste keer dat SAND deze koers op de borden had staan, was op 20 februari 2023. Dat is maar liefst 21 maanden geleden.
Op de top stond de koers zelfs 260% dan de openingskoers van de maand. Maar daarna is de koers met bijna 30% gecorrigeerd. Vandaag steelt SAND echter weer de show met een stijging van 33%, waardoor investeerders momenteel $0,81 betalen per SAND-token.
Decentraland (MANA) verdubbelt in 1 week
MANA heeft niet kunnen tippen aan de indrukwekkende rally van SAND, maar is ook ontzettend hard in waarde gestegen.
Vorige week maandag wisselde MANA op de piek voor $0,78 van eigenaar, wat de hoogste koers in een halfjaar tijd markeert. Iedereen die een week eerder was ingestapt, noteerde op dat moment een rendement van 102%. Als je op de eerste dag van november had gekocht, had je in potentie een winst van 202% kunnen realiseren.
Ook de koers van MANA is daarna hard de andere kant op gegaan. Op het dieptepunt was de munt te verkrijgen voor $0,56, wat ook een daling van bijna 30% weerspiegelt. Met een stijging van 18% de afgelopen 24 uur ligt de koers echter alweer op $0,71.
Wat is de metaverse ook alweer?
De metaverse was een van de grootste hypes van de vorige bullmarkt in 2020-2021. Het is een gesimuleerde, virtuele wereld waarin mensen via avatars interactie kunnen hebben. Met de blockchain-technologie is het mogelijk om daadwerkelijk één gedeelde online wereld te hebben, waarin niemand de baas is. Aangezien er nogal veel gegevens worden verzameld in de metaverse, is het volgens velen belangrijk dat er niet één gecentraliseerd bedrijf is dat alle touwtjes in handen heeft. De blockchain biedt de oplossing door alle data decentraal te bewaren in een netwerk bestaande uit duizenden computers verspreid over de hele wereld.
Bovendien is een blockchain 24/7 operationeel en maakt het snelle, goedkope, veilige en transparante transacties mogelijk. Dankzij non-fungible tokens (NFT’s) is digitaal eigenaarschap mogelijk en zijn bezittingen niet beperkt tot een specifieke virtuele wereld, maar kunnen vrij worden uitgewisseld binnen de bredere metaverse.
Zowel bij The Sandbox als Decentraland kunnen gebruikers virtuele objecten en stukken land kopen en verkopen in de vorm van NFT's. Beide werelden draaien op de Ethereum blockchain, waarbij de eigen SAND- en MANA-token fungeert als betaalmiddel. In deze virtuele werelden kunnen gebruikers spelen, creëren en ontdekken.
Waarom zijn deze metaverse crypto’s weer in trek?
De brandende vraag is natuurlijk waarom de koersen van SAND en MANA plots zo hard zijn gestegen.
Je zou misschien verwachten dat er bepaalde ontwikkelingen zijn geweest waardoor investeerders ineens weer toekomst zien in de virtuele wereld. Maar dat is eigenlijk niet het geval. Er is niet echt een duidelijke reden waarom de vraag naar deze tokens is geëxplodeerd.
Hoewel het voor SAND wellicht te maken kan hebben met zijn jubilieum voor de verkoop van de allereerste LAND NFT. Vijf jaar geleden werd deze namelijk voor het eerst op de markt gebracht. Het is een virtueel stuk grond binnen zijn eigen metaverse-platform waarop gebruikers hun digitale ervaringen kunnen bouwen, zoals games, virtuele werelden, kunstwerken en andere interactieve content. Het jubileum heeft het project weer onder de aandacht gebracht, en daar heeft zijn eigen SAND-token weer van geprofiteerd.
Naast deze metaverse-projecten zijn er nog veel meer munten die de afgelopen weken zijn opgestaan uit de dood. De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft bitcoin naar een nieuw record gestuwd - de magische grens van $100.000 is zelfs bijna aangetikt - en dat heeft eigenlijk de hele cryptomarkt een flinke duw in de rug gegeven.
Veel relatief oudere cryptomunten zijn na jaren weer ontwaakt uit hun winterslaap. Denk bijvoorbeeld aan ripple (XRP), cardano (ADA), stellar (XLM), hedera (HBAR), algorand (ALGO), vechain (VET) en ga zo maar door. SAND en MANA passen wat dat betreft perfect binnen dit rijtje.
Gaan SAND en MANA verder stijgen?
Het is natuurlijk lastig om te zeggen of dit het begin is van een duurzame stijging, of slechts een kortstondige pump. De metaverse is de afgelopen jaren tot de achtergrond gezakt, maar kan natuurlijk weer snel uitgroeien tot een belangrijk narratief binnen de huidige bullmarkt. Dit is grotendeels afhankelijk van de ontwikkelingen die er spelen rond deze online wereld.
Zo speelde Facebook een cruciale rol bij het opwekken van de metaverse hype in 2021. CEO Mark Zuckerberg kondigde aan om van zijn socialmediabedrijf een 'metaverse-bedrijf' te maken, en veranderde de bedrijfsnaam zelfs naar 'Meta'.
De verwachting was dat de metaverse binnen enkele jaren een integraal onderdeel van ons dagelijks leven zou worden. Maar deze ambitieuze visie bleek te optimistisch, en de hype rond de metaverse ebde weg. Maar hoe snel deze kan verdwijnen, zo snel kan het ook weer oplaaien.
Bovendien kan het niet ontkent worden dat de crypto-bullmarkt, zoals we die iedere vier jaar nog hebben gezien, nu lijkt te zijn begonnen.
Metaverse-pioniers The Sandbox en Decentraland hebben de afgelopen jaren, ondanks de hardnekkige bearmarkt, niet stilgezeten en behoren nog steeds tot de grootste munten van de cryptomarkt. Daarmee lijkt de kans groot dat deze munten hoe dan ook kunnen profiteren van het bullish marktsentiment. Zoals de afgelopen weken dus ook is gebeurd.
Conclusie: Nu SAND en MANA kopen?
Het is nog te vroeg om te concluderen dat de metaverse een comeback maakt, maar de koersen van SAND en MANA zijn beiden uit hun jarenlange neerwaartse sleur gebroken. Nu de crypto-bullmarkt is begonnen, is hun lange weg van herstel ingezet.
Het zal echter hele lastige klus worden om tot hun all-time highs te komen - SAND heeft daar een verdere stijging van bijna 1.000% voor nodig en MANA van ruim 700%.
Maar de afgelopen maand heeft maar weer bewezen hoe snel het kan gaan. De koersen van SAND en MANA kunnen van hun huidige punt nog gemakkelijk enkele keren over de kop gaan. Als de geschiedenis zich herhaalt dan zou de bullmarkt namelijk nog tot Q3 of Q4 2025 kunnen duren.
SAND en MANA kopen bij Blofin
Veel Nederlanders, waaronder Corné Marchand, maken gebruik van de in 2019 gelanceerde crypto exchange Blofin. Dit is namelijk een van de weinige platformen waar je als Nederlander nog steeds gebruikt kunt maken van hefboomwerking (tot 50x zelfs). Dit komt doordat je bij Blofin volledig anoniem kunt handelen (zonder KYC). Ook biedt het platform lage transactiekosten en een gebruiksvriendelijke interface.
Benieuwd naar Blofin? Maak een account aan via de knop hieronder en profiteer van een unieke welkomstbonus die kan oplopen tot wel 5.000 USDT (afhankelijk van je storting). Voor meer informatie kun je tevens deze review over Blofin lezen.