De crypto fear and greed index is een geweldig hulpmiddel om het sentiment in de cryptomarkt mee aan te voelen. Het geeft een indicatie of de markt in koop- of verkoopmodus staat.
Je ontdekt er daardoor mooie kansen en goede in- of uitstapmomenten mee. Maar wat is de crypto fear and greed index precies en hoe zet je hem in om mooie winsten te realiseren?
Als cryptoinvesteerder weet je waarschijnlijk maar al te goed dat digitale munten hard in waarde kunnen stijgen, maar net zo hard dalen.
Cryptocurrencies zijn nog steeds zeer volatiel. Dat komt doordat het gedrag van de meeste investeerders erg emotioneel is. Mensen hebben de neiging om hebzuchtig te worden wanneer de markt stijgt, wat leidt tot FOMO (angst om iets te missen).
Aan de andere kant verkopen mensen hun munten vaak in een irrationele reactie op het zien van rode cijfers. Misschien herken je het wel in je eigen handelsgedrag. Bij het traden van cryptocurrencies is het van het grootste belang om je emoties zoveel mogelijk uit te schakelen. Te handelen volgens een plan en je daar ook aan houden.
Natuurlijk wil je wel graag weten wanneer je het beste crypto koopt, of juist verkoopt om een daling voor te zijn. Daarvoor bestaan handige tools, zoals het ‘lezen’ van koersgrafieken door er terugkerende patronen in te ontdekken. Het gebruik van de crypto fear and greed index is ook zo’n hulpmiddel.
Wat is de fear and greed index precies?
Het bedrijf achter de fear and greed index is Alternative.me. Ze bedachten deze graadmeter om emoties en sentimenten uit verschillende bronnen te analyseren en als een getal tussen 0 en 100 aan te geven.
Op basis van een meting van het sentiment van cryptoinvesteerders ten opzichte van de markt, geeft de Crypto Fear and Greed Index aan of de markt bullish of bearish is. 'Extreme angst' betekent dat beleggers zich grote zorgen maken, maar het kan ook betekenen dat dit een koopkans is.
Als de index aangeeft dat beleggers te hebzuchtig worden, betekent dat dat de markt toe is aan een correctie, volgens alternative.me.
Hoe werkt de crypto fear and greed index?
Zoals gezegd geeft de crypto fear and greed Index een score in het bereik van 0 tot 100. Een lagere score duidt op meer angst in de markt (de score verschijnt in het rood). Dat betekent concreet dat er meer beleggers verkopen dan kopen, waardoor de markt voor cryptocurrency daalt.
Aan de andere kant betekent een hogere score dat er veel hebzucht hoog is (scores verschijnen in het groen) en mensen kopen. Dit kan je overigens ook zien als een waarschuwing, want als cryptoinvesteerders te hebberig worden, betekent dat vaak dat de markt toe is aan een correctie.
De schaalverdeling van de crypto fear and greed index
De crypto fear and greed index is verdeeld in vijf verschillende categorieën van angst tot hebzucht:
Waar bestaat de fear and greed index uit?
De crypto fear and greed Index verzamelt informatie op basis van volatiliteit, volume, posts op sociale media en de dominantie van munten.
Volatiliteit (25%)
De volatiliteit (beweeglijkheid van de koersen) is goed voor 25 procent van de index. De huidige volatiliteit en maximale opnames van Bitcoin worden genomen en vergeleken met de overeenkomstige gemiddelde waarden van de laatste 30 en 90 dagen. Een ongewone stijging van de volatiliteit duidt op een teken van een angstige markt.
Volume en momentum (beide 25%)
het marktvolume en marktmomentum vormen elk ook 25 procent van het totale gewicht. Het huidige volume en het marktmomentum wordt gemeten en vergeleken met de laatste 30- en 90-daagse gemiddelden. Als er dagelijks hoge koopvolumes zijn in een positieve markt, wordt de markt als hebzuchtig of te bullish beschouwd.
Berichten op social media (15%)
Ook berichten op social media leveren een belangrijke bijdrage aan de hype rondom bepaalde cryptocurrencies. Sociale media hebben daarom een gewicht van 15 procent in de index. Deze gegevens worden geschat door Twitter-hashtags te volgen en te focussen op het tempo en de hoeveelheid interacties op sociale media.
Dominantie (10%)
Dominantie heeft 10 procent van het gewicht van de index. De dominantie wordt bepaald door de marketcap van munten te meten. Dit wordt vervolgens vertaald naar het aandeel van een munt in de gehele cryptomarkt. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een marktdominantie van ongeveer 43%, waardoor veranderingen rondom Bitcoin een grote invloed op de totale index hebben.
Volgens Alternative.me gebruikt de fear and greed index ook Google Trends-gegevens van verschillende cryptocurrencies. Google Trends is een handig middel om de verandering in zoekvolumes en populaire zoekopdrachten te analyseren.
Hoe betrouwbaar is de crypto fear and greed index?
De crypto fear and greed index helpt tot op zekere hoogte om de toestand van de totale cryptomarkt te begrijpen. Je moet het zien als een van de tools om het sentiment te bepalen. Gebruik de index dus zeker niet als enige argument voor een aan- of verkoop.
Let ook op zaken als het (wereld)nieuws en fundamentals van een bepaalde coin, bekijk de grafieken en maak voor jezelf een technische analyse.
Hoewel de crypto fear and greed index het huidige sentiment laat zien, is het geen volstrekt nauwkeurige voorspeller van toekomstige marktbewegingen, maar dus wel een nuttig hulpmiddel om koop- en verkoopkansen te bevestigen.
Wat betekent extreme angst in crypto?
Hoewel het moeilijk is om de toekomstige bewegingen van de cryptokoersen met 100% nauwkeurigheid te voorspellen, kunnen indicatoren zoals de fear and greed index je dus wel heel goed helpen.
Zoals gezegd geeft de crypto fear and greed index een waarde tussen 1 en 100. Als de waarde lager dan 25 is, betekent dit dat de cryptomarkt doorgaans gaat dalen, omdat mensen ernstige angst ervaren en hun bezit verkopen. De oorlog in Oekraïne draagt bijvoorbeeld bij aan de angst in de markt. Voor slimme traders is de ‘Extreme angst’-fase in normale situaties vaak een mooi moment om juist in te stappen, omdat de markt doorgaans draait. Dit is namelijk het punt waarop angst verandert in de eerste tekenen van hebzucht, voordat het explodeert naar extreme hebzucht.
Emoties sturen de markt voor cryptocurrency
Wanneer de markt stijgt, worden mensen hebzuchtig, wat resulteert in de angst om iets te missen (FOMO). Ook wanneer mensen rode cijfers zien, verkopen ze hun munten vaak als een impulsieve reactie.
De Crypto Fear and Greed Index wordt meer gebruikt als een indicator voor daytraders dan als een hulpmiddel voor HODL’ers en handel gericht op de lange termijn.
Als de waarde van de Fear and Greed Index bijvoorbeeld laag is, kan dit betekenen dat de prijs van de cryptocurrency zal stijgen en je kunt beslissen of je wilt kopen, vasthouden of verkopen. Meestal betekenen stijgende prijzen dat het een goed moment is om te verkopen en juist niet te kopen. Wanneer je handelt op emotie, zul je bij een stijgende markt met nieuwe all time highs juist geneigd zijn te kopen.
Dus, wanneer de indexwaarde van de fear and greed index juist hoog is (boven de 75), kan dit erop wijzen dat de prijs van cryptocurrency binnenkort zal dalen.
Naarmate de index de zone van extreme angst binnentreedt, heeft de cryptomarkt doorgaans de neiging om te draaien.
Conclusie
De crypto fear and greed index is vooral een geweldig hulpmiddel om het sentiment van de cryptomarkt te bepalen. Aan de hand van 5 verschillende stadia weet je of de sfeer over het algemeen extreem bearish, extreem bullish of alles daartussenin is.
Let wel op, want de fear and greed Index houdt zich alleen bezig met de analyse van sentiment. Technische en fundamentele analyses worden niet beïnvloed door de emoties van traders, terwijl technische analyse je wel helpt om de koersen te voorspellen.
Naar mijn mening is het hebben van een duidelijk handelsplan de weg naar succesvolle en winstgevende trades. Leer je beslissingen niet alleen op basis van de crypto fear and greed index te nemen, maar gebruik meerdere indicatoren. Op die manier zorg je ervoor dat je altijd rationele beslissingen neemt.
Wil je leren hoe je een succesvolle trader wordt? Op de juiste momenten leren kopen en verkopen? Volg de gratis crypto training van Corné Marchand en je bent goed op weg!