• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De cryptomarkt volgt de aandelenbeurzen steeds meer. Zo maak je er handig gebruik van!
oktober 11, 2022

De cryptomarkt volgt de aandelenbeurzen steeds meer. In de beginjaren van crypto leidden alle coins nog vooral hun eigen leven. Crypto was het domein van particuliere investeerders, early adopters en mensen die toen al het potentieel van digitale valuta zagen. De koersschommelingen waren nog veel groter dan nu. 

De laatste tijd zie je duidelijk dat de cryptomarkt de beweging van de aandelenbeurzen steeds meer volgt. Een interessante ontwikkeling, die kansen biedt om effectiever te traden.

Duidelijke parallel

Sinds begin 2022 tonen de koersen op zowel de aandelenbeurzen als van bitcoin en altcoins een duidelijke parallel in de koersbewegingen. 

Wanneer je kijkt naar de grafiek van de Amerikaanse beurs voor technologieaandelen (de NASDAQ), zie je een duidelijke piek in half november 2021. Ook bitcoin zette in november van dat jaar zijn voorlopige all-time-high van ruim 65.000 dollar neer. 

Bearmarkt

Sindsdien bevinden zowel de aandelenkoersen als de cryptomarkt zich in een bearmarkt en dalen de koersen. Hoewel de dalingen bij bitcoin en crypto procentueel gemiddeld nog wel wat groter zijn, valt de correlatie tussen de beurzen en crypto duidelijk op. De NASDAQ daalde sinds 1 januari 2022 tot nu met ruim 34%, terwijl Bitcoin het moet doen met een daling van maar liefst 60%. 

nasdaq vs bitcoin

Andersom zie je in tijden van positief sentiment op de aandelenbeurzen dat de koersen van cryptovaluta ook stijgen.

Waarom bewegen de beurzen en crypto steeds meer gelijk met elkaar op?

Hoe komt het nou dat de koersen van crypto steeds meer meebewegen met de trend van de wereldwijde aandelenbeurzen en dan vooral met de NASDAQ en de Dow Jones in New York?

Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: cryptovaluta worden steeds volwassener en serieuzer genomen. Naarmate de market caps van Bitcoin, Ethereum en andere coins groter worden, kan de koers steeds meer tegen een stootje en worden de dagelijkse uitslagen van de koers minder dan in de echte beginjaren.

Institutionele beleggers

Tegenwoordig zijn het vooral grote institutionele beleggers die voor honderden miljoenen dollars crypto kopen. Geld dat wordt beheerd door professionele partijen die slim met hun geld omgaan. Bovendien reageren zij minder emotioneel dan de gemiddelde (day)trader en volgen ze een duidelijke strategie.

Zorgen over renteverhogingen

De belangrijkste reden van de dalingen op de wereldwijde aandelenbeurzen zijn momenteel de grote zorgen over de oplopende inflatie. Alleen in Nederland al zien we cijfers van meer dan 15%. Dat betekent niet alleen dat de prijzen voor alle producten en diensten stijgen, maar wakkert vooral de zorgen over rentestijgingen op.

wat is volatiliteit

De wereldwijde centrale banken zijn al bezig om die rente te verhogen, waardoor het lenen van geld simpelweg duurder wordt. Mensen gaan meer betalen voor hypotheken en andere investeringen worden uitgesteld of te duur.

De rentestijgingen zijn al sinds de zomer van 2020 bezig en het einde is nog lang niet in zicht. 

Voorbeeld voor vandaag: CPI, de inflatie in Amerika

Zo wordt er vandaag een belangrijk cijfer bekendgemaakt: de CPI in Amerika, oftewel de inflatie in procenten over de voorgaande maand: de Consumer Price Index. Wanneer het cijfer positief is (de inflatie is 8% of minder), dan zullen de aandelenbeurzen daar waarschijnlijk positief op reageren.

Is het cijfer slechter dan de verwachting (8,3% inflatie of hoger), dan dalen de koersen op de beurzen waarschijnlijk nog verder. Een hogere inflatie dan verwacht betekent voor beleggers namelijk dat de Amerikaanse centrale bank de rente nog verder zal verhogen om de inflatie te beteugelen.

Economisch nieuws ook steeds belangrijker voor crypto

Omdat de cryptobeurzen meer en meer reageren op de bewegingen van de aandelenbeurzen, is het economische nieuws ook van steeds groter belang. Het loont daardoor de moeite om de financiële agenda goed in de gaten te houden.

Op die manier weet je welke cijfers er in een bepaalde week uit gaan komen en kun je daarop anticiperen. 

bollinger bands

Volatiliteit bij publicatie van economische cijfers

Omdat het CPI-cijfer op 8:30 lokale tijd in New York uitkomt, kun je op die tijd een stevige koersbeweging verwachten als het cijfer boven of onder verwachting uitvalt.

Omdat je weet dat er kans is op een grote beweging, is daar ook veel geld mee te verdienen. Je zou bijvoorbeeld een gokje kunnen wagen en kiezen voor een verwachte daling of stijging, vlak voor het moment van bekendmaking van de cijfers. 

Strakke stoploss

Wanneer je een strakke stoploss op je order zet, word je snel uitgestopt als de beweging van de koers toch de verkeerde kant opgaat, of maak je juist kans op een snelle grote winst als de beweging in jouw voordeel uitvalt!

Bekijk de actuele financiële kalender met belangrijke economische cijfers

Bekijk de complete financiële kalender voor de grote aandelenbeurzen wereldwijd met de tijden erbij in één oogopslag. Deze kalender is altijd handig voor wanneer je als daytrader in wilt spelen op het actuele nieuws, voordat het bekend wordt. Het is vooral de volatiliteit na het bekendmaken van de cijfers waar je goed van kunt profiteren.

economische cijfers

Conclusie

Wanneer je jezelf realiseert dat de cryptobeurzen steeds meer de aandelenbeurzen volgen, kun je daar als trader je voordeel mee doen. Het voorbeeld van het inflatiecijfer in de VS is maar één voorbeeld van economische cijfers die van invloed zijn op de koers van Bitcoin en altcoins.

Mooie kansen voor cryptotraders

Bij belangrijke cijfers is de kans groot dat het een grote uitwerking heeft op de koersen van de aandelenbeurzen, en daarmee ook op de koers van Bitcoin. Zeker wanneer het cijfer hoger of lager uitvalt dan de verwachting, heb je een mooie kans om als trader van een snelle beweging te profiteren en mooie winsten te maken.

Houd je stoploss strak, zodat je verlies beperkt, maar tegelijkertijd je kans op een mooie winst heel groot is.

Traden via ByBit

Ook traden op de cijfers? Meld je aan bij ByBit en trade meteen met een leverage van 10x op zowel dalende als stijgende koersen. Een verschil van slechts 1% in de koers betekent dan een winst van 10% voor jou! Een beweging van 1% is wel het minimale wat je kunt verwachten bij de publicatie van belangrijke economische cijfers.

Via ByBit handel je snel en eenvoudig. Via de link hieronder tot wel 4050 dollar tradingtegoed en gratis airdrops.