• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat is dollar cost averaging (DCA) en hoe profiteer je daarvan? Zo werkt het!
november 30, 2021

Dollar cost averaging is een van de gemakkelijkste technieken om je rendement te verhogen zonder extra risico te nemen. Daarnaast is het een geweldige manier om te oefenen met kopen en vasthouden.

Het is een van de krachtigste en gemakkelijkste handelsstrategieën. Maar hoe gebruik je het om je winst te maximaliseren? Ik leg uit wat Dollar Cost Averaging is en hoe je jouw winst ermee maximaliseert.

Wat is dollar cost averaging (DCA)?

Dollar cost averaging (DCA) is een handelsstrategie waarmee je op regelmatige basis crypto koopt, zonder daarbij op de koers te letten. Elke dag, week, maand, of elk kwartaal bijvoorbeeld koop je een vast aantal coins.

Op de lange termijn werkt deze strategie vaak beter dan wanneer je ineens een groot aantal coins zou kopen. Het beste instapmoment is namelijk vaak maar lastig in te schatten.

Timen van de markt

Door op regelmatige basis voor een vast bedrag crypto te kopen, verspreid je jouw kooppunten en vermijd je het 'timen van de markt'. Timing van de markt betekent dat je probeert in te schatten op welk moment de prijzen laag zijn. Dat kan gevaarlijk zijn als je geen gelijk krijgt en de koersen dalen.

timen van de markt

Met dollar cost averaging betaal je het gemiddelde van de prijzen op al je aankoopmomenten, waardoor je jouw gemiddelde aankoopprijs over het algemeen verlaagt. Tegelijkertijd voorkom je ermee dat je alleen op pieken koopt, waardoor je minder risico loopt op verliezen.

Geen handel op emotie meer

Bovendien kan dollar cost averaging nog meer voordelen bieden. Mensen worden vaak bang wanneer de koers van crypto daalt en stoppen daardoor juist met het kopen van nieuwe coins.

Terwijl dit meestal de mooiste kansen biedt. Door DCA toe te passen, vermijd je deze psychologische vooringenomenheid en profiteer je van dalende cryptokoersen wanneer alle anderen bang worden! 

Werkt het gemiddelde van de dollarkosten echt?

Voor iedereen die het aan de tijd of kennis ontbreekt om met crypto bezig te zijn, is DCA een succesvolle manier om te investeren en winst te maken. Het timen van de markt is erg moeilijk en de meeste mensen zijn beter af met een consistent investeringsplan, dat dollar cost averaging biedt.  

Hoe werkt dollar cost averaging precies?

Om u het principe van dollar cost averaging uit te leggen, hierbij een voorbeeld. Stel, je koopt vijf maanden lang elke maand voor 1000 euro Ethereum (of een andere cryptomunt).

Elke maand krijg je voor jouw 1000 euro een ander aantal Ethereum, aangezien de koers per maand verschilt. Na vijf maanden waarin je elke maand een gelijk bedrag hebt geïnvesteerd, is je totale investering 5000 euro. 

De ene maand is de koers van Ethereum lager of hoger dan de andere maand, maar over het algemeen is de gemiddelde prijs die je hebt betaalt lager dan de huidige prijs. 

dca


Dollar cost averaging, of het timen van de markt?

Het tegenovergestelde van dollar cost averaging is het proberen te timen van de markt. Timing van de markt is een beleggingsstrategie waarbij crypto-investeerders de koersen proberen te voorspellen. Wanneer staat de koers laag en denk je dat de koers gaat stijgen?

Actieve strategie

Nu kom je met fundamentele en technische analyse een heel eind in de goede richting, maar toch vereist het timen van de markt een actieve strategie. Je moet alles heel goed in de gaten houden en dat vereist veel aandacht en monitoring. Voor de meeste mensen is het alleen onmogelijk de markten continu perfect te voorspellen.

Passieve strategie

In tegenstelling tot het timen van de markt, is dollar cost averaging een passieve investeringsstrategie. DCA vereist minder aandacht, aangezien je telkens met dezelfde regelmaat hetzelfde bedrag investeert. Ook kies je steeds dezelfde coin, in plaats van telkens te investeren in andere munten. 

Voordelen van dollar cost averaging

 • Je handelt niet (meer) op emotie. Geen last meer van FOMO dus.
 • Je verkoopt ook niet meer in paniek.
 • Je koopt gemiddeld voor een lagere prijs dan de huidige prijs.
 • Je bouwt gestaag een mooie portfolio op.
 • Je loopt minder risico.
 • Je hoeft niet met één groot startkapitaal te beginnen.

Nadelen van dollar cost averaging

 • Je betaalt meer transactiekosten vergeleken met alles in één keer inleggen.
 • Je koopt ook voor een vast bedrag wanneer de koersen heel laag staan, terwijl het interessanter zou zijn om meer te kopen. Je weet alleen nooit of het dieptepunt is bereikt.

Dollar cost averaging, iets voor jou?

Dollar cost averaging is een eenvoudige manier om je risico te verminderen en je rendement te verhogen. Het werkt goed om te profiteren van een de cryptomarkt, die behoorlijk beweeglijk kan zijn. 

Minder stress

Door op een vast tijdstip voor een vast bedrag crypto te kopen, heb je minder stress en weet je zeker dat je ook koopt wanneer je koersen dalen, juist op momenten waar de meeste mensen geneigd zijn om niet te kopen. 

Vermijd kopen op de top

Aan de andere kant vermijd je juist dat je al je geld investeert op het moment waarop de koersen sky high staan. Vooral doordat cryptocurrencies zo volatiel zijn, leent het toepassen van de dollar cost averaging-strategie zich uitstekend voor het handelen in crypto. 

Kortom, een bewezen en goede cryptostrategie die je vrijwel zeker een mooi rendement oplevert! Koop direct je crypto op Bitvavo.

Heb je tijd om de koersen goed in de gaten te houden en de markt te leren timen? Dan is mijn gratis crypto trading misschien iets voor jou!