• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Elliott Wave Theorie uitgelegd. Maak mooie winsten met dit terugkerende patroon!
december 4, 2022

De Elliott Wave theorie is een van de meest populaire voorspellende patronen in de technische analyse. De meeste cryptotraders en analisten gebruiken de Elliott Wave om goede in- en uitstappunten te vinden.

Maar hoe werkt de Elliott Wave precies en hoe zet je hem in om jouw winst te maximaliseren?

Geschiedenis van de Elliott Wave theorie

De Elliott Wave theorie bestaat al erg lang en heeft zijn effectiviteit en reputatie als voorspeller van de koers na meer dan bijna 100 jaar (!) bewezen. De indicator werd namelijk al rond 1930 bedacht, door Ralph Nelson Elliott.

Het was in die tijd met de aandelenbeurzen natuurlijk een totaal andere tijd, maar de psychologie en de emoties die bij het handelen komen kijken zijn nog steeds hetzelfde.

Cryptomarkt volgt aandelenbeurzen

Herhalende patronen

Het bijzondere achter de Elliot Wave theorie is dat de bedenker ervan er vanuit ging dat de koersen op de aandelenbeurs zich vooral willekeurig en chaotisch bewegen, maar dat zich dit op wat langere termijn wel met herhalende patronen voordoet. En dat bleek inderdaad zo te zijn.

Wanneer een patroon zich keer op keer herhaalt, dan kun je er een voorspellende waarde aan ontlenen. Precies datgene waar je als (day)trader naar op zoek bent.

Elliot Wave is vorm van technische analyse

De Elliott Wave-theorie is daarmee een vorm van technische analyse, die je vooral op de wat langere termijn veranderingen in de trend aangeeft. De Elliot Wave theorie bestaat uit een vast patroon met een aantal golven die bestaan uit een stijgende trend met dalende correcties, gevolgd door een dalende trend, met correcties omhoog.

Golven in de Elliott Wave theorie

De bedenker van de theorie maakte gebruik van het feit dat trends op de aandelenmarkt eigenlijk vooral het gevolg zijn van de psychologie van investeerders. Hij bestudeerde het gedrag van handelaren en deed onderzoek naar massapsychologie. Door deze kennis te combineren met de koersen op de borden, zag hij terugkerende patronen in de vorm van golven.

De volgende stap was om te kijken hoe hij deze zich herhalende patronen kon gebruiken als voorspellende indicator voor de aandelenmarkt.

Impulsgolf

De kenmerken die Elliott ontdekte, bleken een betrouwbaar golfpatroon op te leveren. De belangrijkste eigenschap is de zogenaamde impulsgolf, die zich in dezelfde richting als de heersende trend beweegt. Deze golf heeft altijd vijf golven in zijn patroon. 

Corrigerende golf

Daarnaast herken je in de Elliot Wave theorie ook corrigerende golven. Deze bewegen in de tegenovergestelde richting van de hoofdtrend. Interessant aan de theorie is dat je binnen elke golf oneindig kan inzoomen. Op een kleinere schaal vind je binnen een golf weer dezelfde vijf golven van het patroon. Dat maakt de Elliot Wave theorie bruikbaar op elke koersgrafiek, ongeacht het tijdsframe.

Bearish crypto patronen

Voor elk type trader bruikbaar

Je gebruikt de Elliott Wave indicator dus eenvoudig op een meerjarige grafiek, of zelfs de 3 minuten-grafiek. Zo is de Elliot Wave theorie bruikbaar voor iedereen die handelt, of je nu een HODL’er bent die een goed instap- of verkoopmoment zoekt, of een daytrader met meerdere trades per dag. 

Fractals

Een bijzonder onderdeel van zijn theorie was dat Elliott ontdekte dat de golfpatronen die hij ontdekte op elke koersgrafiek toe te passen is. Hierboven schreef ik al over het inzoomen op de grafiek. Elliott herkende deze zogenaamde ‘fractal’.

Oneindige herhaling

Een fractal is een structuur die zich ook op steeds kleinere schaal oneindig herhaalt. Ook in de natuur zie je dit vaak terug, bijvoorbeeld in sneeuwvlokken, varens, takken, schelpen en zelfs bliksem. En dus ook in de aandelen- en cryptokoersen. 

Het bijzondere hieraan is dat Elliott deze fractals ontdekte, maar dat het nog ruim 20 jaar duurde voordat wetenschappers en wiskundigen deze structuur ook in de natuur ontdekten. 

De Elliot Wave indicator in de praktijk

Klinkt allemaal mooi, maar hoe gebruik je de Elliott Wave theorie in de praktijk? Wanneer je de Elliot Wave-patroon op een grafiek projecteert, zie je vijf golven die zich in de richting van de hoofdtrend bewegen. Deze vijf golven worden gevolgd door drie golven in de andere richting. Er is dus altijd sprake van een 5-3-beweging.

elliott-wave-theorie

Herken de 5 golven in de Elliot Wave indicator

Iedere hoofdtrend kent vijf golven. Binnen deze vijf golven zijn er drie in de richting van de hoofdtrend en twee in de tegenovergestelde richting. 

Regels bij de Elliott Wave theorie

Er gelden wel een aantal regels die het Elliott Wave patroon ongeldig maken als ze voorkomen: Zo mag golf 2 nooit onder de bodem van golf 1 uitkomen, golf3 mag nooit de korter zijn dan de eerste 2 golven en golf 4 mag niet onder de top van gold 1 uitkomen. Na de 5e golf volgt er een correctie, die doorgaat tot het dieptepunt van de eerdere 4e golf. 

What goes up...

Op de cryptomarkt geldt een ongeschreven regel dat alles wat (hard) omhoog gaat, een keer weer naar beneden moet komen. Of met andere woorden: een prijsbeweging omhoog, wordt altijd gevolgd door een beweging omlaag. 

Leer het patroon te herkennen

Het is de kunst om de Elliot Wave indictor over een koersgrafiek heen te leggen, waarbij je de golven duidelijk herkent. Zorg er alleen voor dat je bijvoorbeeld nog alleen de eerste 3 of 4 golven ziet, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de richting die de koers naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst zal hebben. Hoe meer golven je weet te overlappen met de echte koers, des te nauwkeuriger de voorspelling.

tradingview-elliott-wave

Elliot Wave indicator instellen bij Tradingview

Tradingview is een website met bijna alle koersinformatie die je jezelf maar zou kunnen wensen en beschikt over een gigantische lijst met technische analyse-tools. Natuurlijk ontbreekt ook de Elliott Wave-indicator niet. Zo stel je hem in:

  • Ga naar tradingview.com en maak een gratis Tradingview-account aan als je die nog niet hebt
  • Kies voor ‘Chart’ en het menu bovenin
  • Kies welke grafiek je wilt zien (in mijn voorbeeld hierboven gebruik ik BTC-USDT)
  • Ga naar ‘Indicators’
  • Vul in het zoekveld ‘Elliott’ in en dubbelklik op het zoekresultaat.

Klik en sleep je muis om het patroon over de koersgrafiek te leggen. Je kunt het formaat helemaal naar eigen voorkeur aanpassen en elk tijdsframe gebruiken. Verbaas jezelf over hoe vaak het patroon lijkt te werken!

Conclusie

Het Elliott Wave patroon is niet voor niets een van de populairste technische indicatoren om je handelstrategie mee te optimaliseren. De voorspellende waarde heeft zich al bijna 100 jaar bewezen in de aandelenmarkten en werkt ook nu in de cryptomarkt ontzettend goed. Absoluut proberen dus! Wedden dat het bij het traden ook een van je nieuwe favoriete indicatoren wordt? 

Probeer het zelf op Tradingview en handel zelf eenvoudig en goedkoop via ByBit, de exchange die ik altijd gebruik. Nu met mooie aanmeldbonus en gratis airdrops als je via de knop hieronder een account aanmaakt. Succes!