• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is de Fibonacci Retracement tool en hoe gebruik je deze?
augustus 5, 2022

Wil je effectiever leren traden? Vaker op de juiste momenten kopen en verkopen? De Fibonacci retracement tool helpt je hierbij. Als je hem nog niet kent of gebruikt in je tradingstrategie is dit het moment om er toch eens naar te kijken. 

Omdat het namelijk een van de populairste technische analyse tools is en veel mensen er naar kijken, wordt de voorspelling van de Fibonacci retracement tool vaak werkelijkheid! Maar wat zijn deze Fibonacci levels precies en hoe gebruik je deze in de praktijk?

Wat is de Fibonacci retracement tool precies?

De Fibonacci retracement tool is een van de belangrijkste technische analyse tools en helpt je bij het vinden van mogelijke gebieden van steun en weerstand op een grafiek van cryptokoersen. De tool wordt ook veel gebruikt bij aandelen.

Bijzondere reeks getallen

De naam ‘Fibonnaci’ is gebaseerd op de zogenaamde Fibonacci-reeks, een reeks getallen waarbij elk getal de som is van de twee getallen ervoor. De Fibonacci reeks begint met 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8 en gaat zo oneindig door. De Fibonacci retracement tool gebruikt deze getallen om steun- en weerstandsniveaus voor een aandeel te vinden. Hoe de tool dat precies doet, lees je zo.

fibonacci spiraal

Het verhaal achter getal 1,618

Deze bijzondere reeks van getallen werd al in de 12e eeuw na Christus ontdekt of eigenlijk bedacht door de Italiaan Leonardo Fibonacci. Vandaar ook de naam van de reeks. Nu is zo’n reeks getallen op zich al een bijzondere manier om getallen achter elkaar te zetten, maar er is nog iets bijzonders aan de reeks getallen. Pak namelijk een willekeurig getal uit de reeks en deel het door het getal ervoor. Welk getal je ook pakt, je komt altijd uit op ongeveer 1,618. Hoe hoger het getal, des te dichter je bij dat getal komt. 

Gouden ratio

Dit getal wordt ook wel de gouden ratio genoemd, omdat je het op heel veel dingen en plekken in de natuur terugvindt, zoals spiraalpatroon in zonnebloemen, het patroon van takken in bomen, en zelfs sterrenstelsels. Ook in het menselijke gezicht vind je de gouden ratio terug.

fibonacci-gouden-ratio

Wat zijn Fibonacci levels?

Deze gouden ratio vind je ook in de Fibonacci retracement tool terug in de vorm van ‘levels’, of verschillende niveaus van koersen waar mogelijk weerstand en support zal zijn. De levels geven aan waar de kans groot is dat de koers zakt of juist stijgt. En dat is vanzelfsprekend waardevolle informatie waar je als trader veel aan hebt!

De meestgebruikte Fibonacci levels

Er zijn een aantal Fibonacci retracement levels waarop de koers van een coin vaak reageert. Dat zijn 23.6%, 38.2%, 61.8%, en 78.6%. Doordat veel traders de Fibonacci retracement tool gebruiken, zie je dat de koersverwachting uit de Fibonacci tool vaak echt werkelijkheid wordt.

De levels ontstaan door elk getal uit de Fibonacci reeks te delen door het getal wat erna komt (na de eerste paar getallen). Op die manier ontstaan de ratio’s en percentages die je hierboven ziet. Een paar voorbeelden:

34/55 = 0,618 (62%)

34/89 = 0,382 (38%)

Door de belangrijkste percentages als horizontale lijnen op een koersgrafiek te projecteren, krijg je een beeld van wat de koers in de toekomst hoogstwaarschijnlijk gaat doen.

Hoe stel je de Fibonacci retracement tool in bij Tradingview?

Reden genoeg om het zelf eens te proberen. Tradingview is de grootste en meest uitgebreide online tool om technische analyses mee te maken. Zelf ben ik er ook echt fan van. Uiteraard ontbreekt ook de Fibonacci retracement tool niet bij Tradingview. Zo stel je hem in:

Ga naar tradingview.com en open de grafiek van de coin waarop je de Fibonacci retracement tool wilt toepassen. De snelkoppeling om de Fibonacci retracement tool te starten is ‘Alt F’.

fibonacci-in-tradingview

Zelf de Fibonacci levels tekenen

Wanneer je dan met je linkermuisknop op de grafiek klikt, kun je de tool vormen zoals je wilt. De belangrijkste Fibonacci getallen en levels zijn al vooraf ingevuld (23,6%, 38,2%, 61,8% en 100%) en verschijnen in regenboogkleuren op je scherm.

Wat je vervolgens doet, is een (trend)lijn tekenen tussen twee extreme punten. Op een top en een bodem dus. En wat kun je er nu in de praktijk mee? 

De lijnen die je net in de koersgrafiek hebt geplaatst geven de mogelijke steunen en weerstandslijnen voor de toekomst aan. Dat is waardevolle kennis!

Conclusie

De Fibonacci indicator is een van de populairste technische indicatoren om weerstanden en steunen van de toekomst mee te voorspellen. Door de tool te gebruiken beschik je zelf ook over die informatie. Omdat zoveel mensen hem gebruiken, worden de voorspellingen vaak waarheid.

Wil je het traden met Fibonacci leren in de praktijk?

Meld je dan aan voor het gratis webinar van Corné, waarin hij je alles laat zien over technische analyse en strategieën om altijd winstgevend te traden.

Liever direct aan de slag? Maak dan een account aan op ByBit en maak je eerste trades! Nu met tot meer dan $ 4000 aan tradetegoed! Check het hier: