Gaat Ethereum verder dalen? Ethereum (ETH) heeft het de afgelopen maanden flink te verduren gehad. De koers is nu zelfs onder de psychologische grens van 2000 dollar gedoken en analisten waarschuwen dat er mogelijk nog meer pijn aankomt.
Gaat Ethereum verder dalen? 6 redenen waarom dat reëel is
Alleen al in het eerste kwartaal van 2025 is Ethereum met ruim 45% gedaald, terwijl Bitcoin een daling van ‘slechts’ 10% heeft neergezet. Waarom is Ethereum zo bearish? Hieronder zet ik de zes belangrijkste redenen op een rij en laat je ook zien hoe je van de mogelijke komende daling juist goed kunt profiteren.
Reden #1: Bybit-hack en verkoopdruk

In maart 2025 vond de grootste hack tot nu toe ooit plaats bij Bybit, een grote en bekende crypto exchange. Daarbij wisten hackers maar liefst 1,5 miljard dollar aan Ethereum buit te maken. Deze buit wordt nu in grote hoeveelheden verkocht, waardoor de prijs van Ethereum onder druk staat.
Data van blockchain-analyseplatform Lookonchain toont aan dat twee verdachte wallets onlangs 14.064 ETH hebben ontvangen van de platforms THORChain en Chain Flip. Deze ETH werd vervolgens direct verkocht voor 27,5 miljoen DAI tegen een gemiddelde prijs van $1.956 per ETH.
Het gevolg is dat wanneer grote hoeveelheden ETH plotseling op de markt worden gedumpt, de prijs daalt doordat er simpelweg meer aanbod dan vraag is. Mochten hackers blijven verkopen, dan kan Ethereum snel verder wegzakken naar lagere niveaus.
Reden #2: Ethereum verliest terrein aan Layer 2-oplossingen

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock
Ethereum heeft lang geprofiteerd van zijn dominantie binnen de DeFi- en NFT-sector. Maar volgens hedgefondsmanager Quinn Thompson is Ethereum als investering “volledig dood.” Zijn argument? De opkomst van Layer 2-oplossingen zoals Arbitrum, Optimism en zkSync zorgt ervoor dat minder transacties direct op het Ethereum-netwerk plaatsvinden. Dit betekent minder vraag naar ETH voor gas fees, waardoor de waarde van Ethereum onder druk komt te staan.
Daarnaast groeit het aantal tokens binnen het Ethereum-ecosysteem explosief, wat de waarde van ETH fragmenteert. Blockchain-expert Nic Carter sluit zich hierbij aan en stelt dat Ethereum zichzelf in de weg zit. “Ethereum is begraven onder een lawine van zijn eigen tokens,” zegt hij zelfs. Deze fragmentatie maakt het voor investeerders minder aantrekkelijk om Ethereum vast te houden en vergroot de verkoopdruk verder.
Reden #3: Historisch lage transactiekosten
Nog een teken dat het niet goed gaat met Ethereum: de netwerkactiviteit neemt enorm af. Daardoor zijn de transactiekosten op het laagste punt in vijf jaar, wat betekent dat er simpelweg minder gebruik wordt gemaakt van het netwerk. In november 2024 genereerde Ethereum nog 18 miljoen dollar aan transactiekosten per dag; nu is dat nog maar zo’n 600.000 dollar. Dit betekent dat er een afnemende vraag naar het netwerk is en sluit aan bij de 53% prijsdaling van ETH in dezelfde periode.
Dat de transactiekosten bij Ethereum historisch laag zijn, betekent dat er minder gebruikers en minder activiteit zijn, wat eigenlijk aangeeft dat het complete ecosysteem zwakker is. Dit effect versterkt zich verder, doordat minder investeerders geneigd zijn te kopen als het netwerk zwak is en er nog geen directe verbetering aan lijkt te komen.
Reden #4: Macro-economische tegenwind

Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock
Naast de interne problemen kampt Ethereum ook met externe factoren. De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) blijft terughoudend met renteverlagingen, wat een negatieve impact heeft op crypto. Hoger blijvende rentes maken het voor institutionele beleggers minder aantrekkelijk om in risicovolle assets zoals Ethereum te investeren, wat de koers onder druk zet.
Daarnaast zorgt het harde beleid van de Amerikaanse regering voor onzekerheid op de markten. Vooral de acties van president Trump op het gebied van importheffingen, zijn dreigementen aan het adres van Westerse bondgenoten en vriendschap met Putin zorgt voor een onvoorspelbare toekomst. Als reactie daarop zie je dat investeerders hun kapitaal liever beschermen door in traditioneel veilige havens te investeren, zoals goud. Hierdoor neemt de vraag naar cryptovaluta’s waaronder Ethereum verder af.
Reden #5: Wachten op een nog betere koopkans
Een ander psychologisch effect dat de koers van Ethereum kan blijven drukken, is dat investeerders afwachtend worden. Wanneer de prijzen dalen, ontstaat vaak een vicieuze cirkel: beleggers zien de koers zakken en willen niet instappen, omdat ze denken dat het nog lager kan.

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock
Hierdoor blijft de vraag laag en zijn er te weinig kopers, wat de prijs nog verder naar beneden duwt. Mensen wachten op een betere koopkans (nog lagere koersen). Hoe langer Ethereum in een neerwaartse trend zit, hoe sterker dit effect wordt, waardoor veel handelaren pas weer geïnteresseerd raken als er duidelijke tekenen van een trendomkeer zijn.
Reden #6: Technisch beeld ziet er slecht uit
Ook als we puur naar de grafieken kijken, is er weinig reden voor optimisme. Ethereum heeft moeite om boven de 2100 dollar uit te breken en zit al maanden in een neerwaartse trend. Bekende analisten verwachten dat de koers terug kan zakken naar het eerdere dieptepunt van 1750 dollar. Dit niveau was eerder een steun, maar als dit niveau opnieuw getest en doorbroken wordt, kan de koers verder afglijden naar de steunniveaus van oktober 2023, rond 1550 dollar.
Een extra zorgwekkend signaal is de vorming van een dubbele top rond de 4100 dollar in 2024, een klassiek patroon dat vaak een omkeer van de trend aankondigt. Sinds de dubbele top ontstond, is Ethereum met ruim 55% gedaald. Als deze trend zich voortzet, zien sommige analisten zelfs koersdoelen van 1200 dollar opdoemen, wat een extra daling van meer dan 35% zou betekenen.
Conclusie: Waar gaat de prijs van Ethereum naartoe?
Ethereum staat op een belangrijk punt. De combinatie van alle redenen die ik hierboven benoemde, maakt de kans op een verdere daling erg groot. Als de koers niet snel boven de 2100 dollar weet uit te breken, lijkt een daling naar 1750 dollar of zelfs 1200 dollar het meest waarschijnlijk.
Of dit het moment is om Ethereum te kopen of juist te verkopen, hangt af van je eigen visie en risicobereidheid, maar persoonlijk denk ik dat er nog een verdere daling aan zit te komen. Wil je Ethereum kopen? Wacht dan tot de koers duidelijk boven de 2100 dollar uitkomt.
Verdienen aan de koersdaling van Ethereum
Denk jij (ook) dat Ethereum verder gaat dalen? Dan ga je gemakkelijk short - met of zonder hefboom - via Blofin, mijn favoriete crypto exchange van dit moment. Je trade er met hefboom tot 150X, hoeft geen paspoort- of rijbewijsgegevens te uploaden (geen KYC) en je werkt in een professioneel ogende eenvoudige interface. Daarnaast krijg je een mooie welkomstbonus op je eerste storting als je je via de knop hieronder aanmeldt en maak je kans op mooie prijzen.
Short gaan op Ethereum

Zelf handel ik eigenlijk nooit meer zonder hefboom van 10X op Blofin en ga ik short of long wanneer het me uitkomt. Het is fijn om te weten dat je in elke markt gewoon veel geld kunt verdienen, of de koersen nu stijgen of dalen.
Wil je ook inspelen op een daling van Ethereum met hefboom? Maak dan hieronder een account aan op Blofin en druk niet op de groene knop “Buy long”, maar op de rode knop “Sell short”.