Traden met de MACD crossover strategie? Als je net begint met crypto trading, kom je al snel allerlei technische termen en indicatoren tegen. Een van die indicatoren is de MACD, een afkorting voor “Moving Average Convergence Divergence”. Deze indicator tool is niet alleen populair onder ervaren traders, maar ook erg geschikt voor beginners.
De MACD helpt je namelijk te bepalen op welk moment je koopt of verkoopt. In dit artikel leg ik in begrijpelijke taal uit hoe de MACD werkt en hoe je deze praktisch gebruikt als winstgevende tradingstrategie.
Wat is de MACD precies?
De MACD-indicator is een hulpmiddel om te kijken of de trend van een coin bullish of bearish is. Het is een zogenaamde ‘trendvolgende momentum-indicator’, waarvan je het signaal gebruikt om handelsmogelijkheden te identificeren. Met andere woorden: een koop- of verkoopsignaal. En dat is precies wat je nodig hebt als je succesvol wilt traden.
In de praktijk is de MACD een van de meest gebruikte indicatoren voor technische analyse bij crypto en aandelen.
Direct proberen? Maak alvast een account aan op Bybit en lees verder hoe je de MACD crossover strategie in de praktijk toepast.
Hoe werkt de MACD-indicator?
De MACD-indicator bestaat uit drie onderdelen: twee lijnen met voortschrijdende gemiddelden en een zogenaamd histogram. De twee lijnen worden allebei op een andere manier berekend. Je kunt zelf het aantal dagen bepalen, maar standaard geeft de MACD-indicator een langere en een kortere termijn lijn weer. In de MACD crossover strategie kijk je naar momenten waarop de twee lijnen elkaar kruisen.
Histogram
Naast de lijnen zie je onder een MACD-grafiek ook een aparte grafiek: het histogram (waarin op en neer bewegende balkjes te zien zijn). Deze balkjes, ook wel ‘candles’ genoemd, geven het verschil aan tussen de twee lijnen in de grafiek erboven. Op die manier zie je goed hoe beweeglijk de markt is en hoe krachtig het signaal.
Kopen of verkopen op basis van de MACD indicator?
Het mooie van de MACD-indicator is dat het de richting van de trend heel duidelijk aangeeft. Gaat de lijn omhoog? Dan is de trend bullish (positief) en bij een dalende lijn is deze bearish (negatief).
Maar goed, alleen daarmee kun je natuurlijk niet zoveel. Gelukkig geeft de MACD-indicator naast de richting ook duidelijke signalen af. Gaat de MACD-lijn naar boven door de signaallijn, dan is dat een signaal om in te stappen. Andersom geldt het tegenovergestelde: doorkruist de MACD de signaallijn naar beneden, dan is dat een duidelijk verkoopsignaal.
Het MACD-histogram in de praktijk
Ook uit het histogram kun je veel informatie aflezen. Het komt erop neer dat een candle boven het nulpunt een koopsignaal is, terwijl een candle met een negatieve waarde een verkoopsignaal oplevert.
Momentum (de kracht van het signaal)
De MACD-indicator zegt ook veel over de kracht van de trend. Dat zie je zowel in de grafiek als het histogram terug. Hoe groter de afstand tussen de lijnen, hoe krachtiger de trend en hoe sterker het koopsignaal.
Voor het histogram geldt hetzelfde, alleen kijk je dan naar de hoogte van de candles. Hoe hoger (of lager) de candle, des te sterker de trend. Die trend kan dus ook negatief zijn.
MACD toont het verschil tussen twee gemiddelden
De MACD kijkt naar het verschil tussen twee gemiddelden van de sluitingsprijzen van een crypto over verschillende perioden: één over 26 dagen en één over 12 dagen. Dit helpt om te zien hoe de prijs van een cryptocurrency zich op korte termijn verhoudt tot die op langere termijn.
Signaallijn en nullijn
Nu wordt het iets technischer. Op de grafiek van de MACD zie je ook een lijn, die we de 'signaallijn' noemen. Deze lijn is een gemiddelde van de MACD zelf en helpt je beslissen wanneer je moet kopen of verkopen. De MACD wordt vaak gezien als de 'snelle' lijn omdat deze meer beweegt dan de signaallijn, die 'trager' is.
MACD crossover trading strategie
Het MACD-crossoversignaal is het meest voorkomende signaal. Het houdt in dat de MACD-lijn de signaallijn kruist.
Een opwaartse kruising is een bullish signaal zijn (tijd om te kopen), terwijl een neerwaartse kruising een bearish signaal is (tijd om te verkopen).
MACD crossover strategie in de praktijk toepassen
Maar hoe werkt het in de praktijk? Wanneer de MACD-lijn boven de signaallijn kruist, wordt dit beschouwd als een positief signaal dat het mogelijk een goed moment is om te kopen.
Omgekeerd, wanneer de MACD-lijn onder de signaallijn kruist, wordt dit gezien als een negatief signaal dat het misschien een goed moment is om te verkopen of een short-positie te openen.
MACD-indicator instellen op TradingView
Om de MACD crossover strading strategie toe te passen, gebruik je het beste de gratis koersgrafieken van TradingView. Je kunt de MACD-indicator instellen op jouw favoriete cryptocurrency.
Ga in de tussentijd ook naar Bybit om een account aan te maken en je eerste trade te kunnen maken.
Open een grafiek op TradingView en ga naar “Indicators” en vul in het zoekveld “MACD” in. Dubbelklik op “MACD crossover”. Hierna verschijnt er een extra venster in de grafiek waarin je de MACD ziet en hierop kunt handelen.
Koop- en verkoopsignalen identificeren
Kijk nu eens goed naar de lijnen en scroll terug in de tijd om te zien hoe de koers reageert op het moment waarop de MACD-lijn de signaallijn kruist. Waarschijnlijk herken je het volgende patroon:
- Koopsignaal (Bullish crossover)
Wanneer de MACD-lijn de signaallijn in een opwaartse beweging kruist, kan dit worden gezien als een positief momentum en mogelijk een goed moment om te kopen. - Verkoopsignaal (Bearish crossover)
Wanneer de MACD-lijn de signaallijn in een neerwaartse beweging kruist, kan dit duiden op een negatief momentum en mogelijk een goed moment om te verkopen of een short-positie aan te gaan.
Let op de nullijn voor het bepalen van de trend
- De nullijn is de horizontale as op de MACD-grafiek
- Boven de nullijn: Wanneer de MACD-lijn boven de nullijn blijft, duidt dit over het algemeen op een bullish (stijgende) trend.
- Onder de nullijn: Als de MACD-lijn onder de nullijn blijft, kan dit een bearish (dalende) trend suggereren.
Tip: Kijk bij crossovers ook naar de breedte van de kloof. Hoe verder de MACD-lijn verwijderd is van de signaallijn bij een crossover, des te sterker en betrouwbaarder het signaal.
Let op valse signalen
Zoals met elke technische indicator, genereert de MACD crossover-strategie soms valse koop- of verkoopsignalen. Dit komt vooral voor in een zijwaartse markt. Stel daarom altijd een stoploss in om grote verliezen te voorkomen.
Conclusie
De MACD crossover-strategie is een geweldige manier om koop- en verkoopsignalen in de cryptomarkt te vinden. Zeker voor beginners is dit een ideale tradingstrategie en goede manier om je eerste stappen op het gebied van technische analyse te zetten.
Wil je deze strategie zelf in de praktijk proberen? Maak een gratis account aan op Bybit en ga aan de slag!