• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een market taker en market maker? Dit zijn de verschillen!
juni 16, 2022

Wat is een market maker en een market taker? Wanneer je actief gaat daytraden en daarbij waarschijnlijk meerdere trades per dag doet, krijg je te maken met handelskosten.

Bij elke aan- en verkoop van crypto betaal je een fee die vooral afhankelijk is van het feit of je een market maker of market taker bent.

Maar wat betekenen deze termen precies en wat zijn de verschillende kosten die je als maker of taker betaalt? Tijd voor een duidelijke uiteg.

Wat is het verschil tussen een markt maker en market taker?

Crypto exchanges werken met de termen market makers en market takers. De manier waarop je handelt of orders plaatst, bepaalt of je een market maker of market taker bent. 

Het zijn belangrijke verschillen die je als trader zou moeten kennen. Gelukkig is het principe erachter niet zo ingewikkeld en kun je als je het goed aanpakt zelfs verdienen aan de handelskosten. Je krijgt soms namelijk een klein percentage terug van de waarde van je trade!

crypto crash wat doen

Market maker

Crypto exchanges gebruiken een orderboek om alle koop- en verkooporders in op te nemen. In het orderbook staan lijsten van orders met een aantal en prijs waarvoor mensen bereid zijn te kopen of te verkopen. Wanneer je zelf een limit order plaatst, dan voeg je daarmee een regel toe aan het orderbook.

Daarmee ben je een market maker, oftewel iemand die liquiditeit aan de markt verschaft. Een limietorder wordt namelijk meestal niet direct gematcht of uitgevoerd, maar geeft wel aan dat je bereid bent voor een bepaalde prijs geld aan de markt toe te voegen, of te onttrekken. Je limit order geeft andere handelaren (de takers) de kans om aan jouw limit order te voldoen.

order book bybit

Het order book op ByBit met de limit orders van kopers en verkopers

Daarom betalen market makers lagere fees dan market takers. Op crypto exchange Bybit krijg je als market maker zelfs een korting op je fees voor het plaatsen van een limit order, omdat je bijdraagt aan het orderbook. Meestal is het op die manier mogelijk om zelfs negatieve fees te betalen, oftewel je ontvangt geld in plaats van dat je het betaalt.

Market taker

Market takers zijn de mensen die geen limit orders, maar market orders plaatsen. Een market taker ontneemt als het ware liquiditeit van de markt uit het orderbook, dat door de market makers is gevuld. Orders van market takers komen niet in het orderboek en creëren geen liquiditeit.

In de ogen van crypto exchanges is het belangrijk om liquiditeit te hebben. Hoe meer liquiditeit, des te gemakkelijker en sneller het handelen verloopt. Met andere woorden, er zijn altijd kopers en verkopers voor verkoop- en kooporders, waardoor orders snel kunnen worden uitgevoerd.

En omdat liquiditeit zo belangrijk is, zijn crypto exchanges vaak bereid om kortingen of zelfs negatieve fees te hanteren voor market makers, omdat zij samen het orderbook creëren. Hierdoor kunnen market makers hun order direct laten uitvoeren tegen de beste actuele prijs.

Crypto staking

Tegenover het gemak van een market order, staat dat je op die manier als market taker orders of liquiditeit uit het orderbook onttrekt. Daarom betalen market takers een hogere fee.

Het is dus altijd interessant om een limit order te plaatsen en alleen een market order wanneer je jouw coins direct wilt hebben, bijvoorbeeld omdat je een daytrader bent en snel wilt handelen. 

Verschil market order en limit order

Market order

Een market order is een order die direct wordt uitgevoerd tegen de beste prijs die op dat moment bovenaan het orderbook staat. Als trader hoef je geen prijs in te vullen, waardoor je order direct kan worden uitgevoerd. 

De prijs voor je order staat daardoor niet vast, omdat de koers vaak snel verandert. Een market order is vaak interessant wanneer je snel in- of uit wilt stappen als je een mooie trade kans ziet. Met een limit order mis je namelijk soms mooie kansen.

Het nadeel van een market order is wel dat je doorgaans een hogere fee betaalt.

Limit order

Een limit order betekent dat je vooraf aangeeft voor welke prijs je een bepaald aantal van een coin wilt hebben. Op het moment waarop je op ‘buy’ of ‘sell’ klikt, voeg je daarmee een regel toe aan het orderbook, dat voor iedereen zichtbaar is. 

Wanneer je een ‘buy’ order doet, dan doe je dat voor een prijs die doorgaans lager ligt dan de actuele prijs. Voor ‘sell’ orders geldt het omgekeerde. 

Conclusie

Als market maker voeg je door het plaatsen van een limit order liquiditeit toe aan het orderbook van een crypto exchange. Wanneer je een market order plaatst ben je een market taker en onttrek je juist liquiditeit aan het orderbook.

Lagere transactiekosten

Market makers betalen lagere, geen, of zelfs negatieve fees voor het creëren van liquiditeit. Op crypto exchange ByBit betaal je wanneer je met hefboom trade bijvoorbeeld 0.06% transactiekosten als market taker, maar slechts 0.01% als market maker.

Bij het traden met een hefboom van bijvoorbeeld 10, stijgen je fees ook met 10x. Als market taker betaal je dan dus 0,6% over je order. Als market maker slechts 0,1%. Dat maakt dus echt een enorm verschil als je veel trades doet!

4050 dollar trade tegoed bij ByBit

ByBit hanteert de laagste tarieven, waarbij de fees voor market makers bovendien ook negatief kunnen zijn! Per trade geld toe krijgen dus. Heb je er nog geen account? Dan is het absoluut de moeite waard om er een aan te maken en het gemak en de voordelen te ervaren. Meld je nu aan en ontvang $4050 trade tegoed + airdrops!