• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe werkt de marktcyclus van bitcoin?
december 21, 2021

Hoe werkt de marktcyclus van bitcoin precies en wat betekent dat voor de koersverwachting? Eind oktober 2021 zette bitcoin (BTC) een nieuwe all-time-high van ruim 69.000 dollar neer. Sinds dit nieuwe record staan de koersen weer behoorlijk onder druk. Hoe zie jij de toekomst? Verwacht je een terugval van nog meerdere tientallen procenten, of zit de 100.000 dollar er het komende jaar voor bitcoin wel in?

Op zo’n moment is het goed om naar de langere termijn te kijken en je bitcoin (of andere crypto) niet in paniek te verkopen. Een goede strategie is om te kijken naar de zogenaamde marktcyclus van bitcoin. Ik vertel je er alles over, dus doe er je voordeel mee.

Wat is de marktcyclus van bitcoin? 

De marktcyclus van bitcoin is een periode waarin je de koers dezelfde beweging als eerder ziet maken. Door te kijken naar de historische koersgrafiek zie je deze golvende koersbeweging duidelijk terug. Naarmate bitcoin langer bestaat, worden deze golven steeds duidelijker. En het mooie: doordat veel mensen ernaar handelen, krijgt de marktcyclus vanzelf waarde en is de kans groot dat de geschiedenis zich herhaalt.

Terugkerende golfbeweging

De golfbeweging bij bitcoin en andere cryptocurrencies kenmerken zich door een hoge piek en vervolgens een duidelijke koersdaling. Na verloop van tijd stabiliseert de koers (ook wel consolidatie genoemd) en maakt deze zich klaar voor de volgende cyclus met nieuwe all-time-highs. 

Een stijging heeft dan een zichzelf versterkend effect, doordat steeds meer mensen bitcoin kopen en zien dat de geschiedenis zich herhaalt en de koers weer daalt. 

Toch zie je ook dat er steeds een nieuwe bodem ontstaat. Het is dus niet zo dat de koers van bitcoin weer helemaal teruggaat naar het laagste punt. De nieuwe bodem is het nieuwe startpunt voor een mooie stijging naar het volgende record. Niet iedereen verkoopt namelijk al zijn bitcoin, maar houdt het vast. 

Geweldige instapmomenten

Wanneer je leert kijken naar de marktcyclus van bitcoin, leer je de beste instapmomenten te zien. Na een grote daling van tientallen procenten betekent dat misschien dat je wel een tijdje moet wachten, tot er een duidelijke consolidatie (stabilisatie) van de koers is. Tijdens zo’n consolidatieperiode laadt de koers zich als het ware op voor een nieuwe stijging. 

Naar de marktcyclus van bitcoin kijken betekent ook kijken naar het grote plaatje. Laat je in de waan van de dag niet verleiden om in paniek te verkopen, of in een vlaag van fear of missing out juist euforisch bitcoin te kopen.

Kijk eens rustig naar de koersgrafiek en beoordeel in welke fase van de marktcyclus bitoicn zich bevindt.

hoe werkt de marktcyclus van bitcoin

Marktcyclus van bitcoin en de invloed op altcoins

Of we het nu willen of niet, bijna alle altcoins volgen de koersbeweging van bitcoin. Crasht bitcoin, dan is de kans groot dat altcoins nog harder naar beneden gaan. De andere kant op werkt het trouwens vaak ook zo. Het kijken naar de marktcyclus van bitcoin geeft je in ieder geval een handvat voor de verwachte koersontwikkeling in de toekomst.

In welke fase van de marktcyclus zit bitcoin nu?

Maar nu de grote vraag: gaat bitcoin de komende tijd nog verder dalen, of gaan we weer een mooie stijging naar een nieuwe all-time-high zien? Ik heb goed nieuws voor je: als je kijkt naar de marktcyclus zie je dat de kans niet zo groot is dat we in een langdurige bearmarket terechtkomen.

Op naar nieuwe top van 100.000 dollar

Sterker nog, ik zie dat de huidige marktcyclus nog niet ten einde is, voordat we een nieuwe top van zo’n 100.000 dollar neerzetten. Pas daarna verwacht ik een aantal jaren van daling en stabilisatie, waarna bitcoin misschien wel door kan stoten naar een koers van 250.000 dollar. 

Niet haalbaar? Think again!

Misschien klinkt dat op dit moment nog ongeloofwaardig, maar besef dan dat veel mensen een koers van ‘slechts’ 20.000 dollar in 2018 al onvoorstelbaar vonden.

Niets is dus onmogelijk, zeker nu bitcoin volop in de aandacht staat, meer mensen en zelfs professionele beleggers erin investeren.

Bitcoin-marktcyclus: elke 4 jaar

Wanneer je kijkt naar de grafiek van bitcoin sinds 2009, vallen drie dingen duidelijk op:

  • Hoewel bitcoin nog maar sinds 2009 echt bestaat, is duidelijk te zien dat de marktcycli elke keer ongeveer 4 jaar duren.
  • Elke 4 jaar vindt er toevallig ook een BTC-halvering plaats. Opvallend is dat deze zich meestal midden in de marktcyclus bevindt. Je ziet dat duidelijk terug in de halveringen van 2012, 2016 en 2020. 
  • Goed om te weten: elk dieptepunt van een grote cyclus bereikte nooit de top van de vorige. De daling blijft dus altijd boven de laatste duidelijke top.

De psychologie van een marktcyclus

Eerder schreef ik al dat de marktcyclus een patroon is, waar mensen naar handelen. Dit patroon valt samen met de emoties die mensen en vooral actieve traders voelen tijdens het handelen.

Deze menselijke emoties sturen de koersen meer dan we denken, zelfs meer dan de fundamenten onder bitcoin en andere cryptocurrencies. Je ziet de 10 stadia van een marktcyclus duidelijk terug in de grafiek hieronder.

De 10 stadia van een marktcyclus

marktcyclus bitcoin

Marktcyclus van bitcoin volgen: de beste strategie?

Hoe gebruik je de marktcyclus van bitcoin en de 10 stadia van een marktcyclus nu i je voordeel? Of met andere woorden, hoe bepaal je het beste instapmoment? Hiervoor citeer ik een van de meest legendarische en rijkste beleggers van de wereld, Warren Buffet. Hij zei namelijk:

"Wees bang als anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig als anderen bang zijn."

En daar heeft hij echt gelijk. Overweeg te kopen wanneer de markt in een staat van ongeloof en depressie verkeert, of eigenlijk zoals Warren Buffet zegt: ’koop als iedereen bang is’. Ook al voelt dat misschien heel gek en tegenstrijdig. Waarschijnlijk ben je geneigd te wachten tot alles nog verder daalt en de weg naar boven weer gevonden wordt. 

Bepaal het ideale koopmoment

Kijk op zo’n moment naar de marktcyclus en bepaal of de cryptomarkt zich in een staat van depressie en ongeloof bevindt. Dus is iedereen om je heen negatief, of hoor je mensen zelfs al niet eens meer over bitcoin of cryptocurrency? Dan is dat juist een mooi instapmoment!

De rest stapt namelijk pas in zodra iedereen weer over crypto begint te praten en FOMO ontstaat. Zij stappen vervolgens in wanneer iedereen euforisch is en de koers alweer op een nieuwe top staat. Wees ze voor en kijk dus goed naar de marktcyclus van bitcoin. Wedden dat je de volgende keer een mooie winst pakt?

Wanneer instappen? Volg mijn gratis cryptotrading!

In mijn gratis cryptotraining leer je alles over het succesvol traden van cryptocurrencies en weet je de marktcyclus van bitcoin te herkennen.

crypto-traden-leren