• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Maak winst met de Moving Average-techniek: eenvoudig en betrouwbaar!
september 30, 2023

Zeker wanneer je begint met traden is het belangrijk om alles zo eenvoudig mogelijk te houden. Je hebt vast weleens koersgrafieken gezien waarbij allerlei lijnen, pijlen en kleuren op de chart getekend staan. Meestal zorgt dit alleen maar voor meer afleiding in plaats van duidelijkheid.

Gelukkig is er een tradingmethode die zowel voor beginners als gevorderden heel geschikt is. Hiervoor gaan we traden met het moving average: oftewel het voortschrijdend gemiddelde.

In dit artikel leer je de basis van de Moving Average-techniek en hoe je hem in de praktijk toepast. Succes!

Traden met de Moving Average-techniek

De Moving Average-techniek is bij het traden een van de meest populaire en betrouwbaarste methoden om de trend van de markt te bepalen. En omdat de markt vaak in golven beweegt, kun je handig meeliften op de heersende trend.

Simpel gezegd: is de trend bearish (negatief), dan verkoop je of ga je vooral short-posities aan. Is de trend bullish (positief)? Dan koop je.

Direct deze techniek in de praktijk toepassen? Maak een account aan op Bybit en doe binnen een paar minuten je eerste trade.

Hoe werkt de Moving Average-techniek?

De Moving Average, vaak afgekort als MA, is een technische indicator die het gemiddelde van een aantal dagen van de koers neemt. Populaire ranges zijn bijvoorbeeld de 50-dagen moving average en de 200-dagen moving average.

Maar het kan ook korter: hieronder zie je een voorbeeld van een 50 dagen MA en een 10 dagen MA. Merk op dat je duidelijk ziet dat de lijn met de langere MA veel meer rust biedt. Hoe korter het aantal dagen, des te beweeglijker de lijn.

Het idee erachter is simpel, maar krachtig: door naar de MA te kijken haal je de ruis uit de dagelijkse prijsschommelingen. Hierdoor ontstaat een lijn die zich door een dag met enorme koersstijgingen niet ‘gek laat maken’. De lijn beweegt soepel door de koersgrafiek en geeft daardoor een duidelijker beeld van de algemene richting van de trend.

Voorbeeld

Stel je voor dat Bitcoin op één dag 10% stijgt. Dat is natuurlijk erg bullish, maar wanneer je kijkt naar de MA-lijn zul je zien dat zo’n stijging niet direct veel invloed heeft. Die 10% stijging hoeft zeker niet te betekenen dat de hele markt meteen bullish is, maar kan dus een afwijking zijn op een dag.

De moving average-lijn geeft je op deze manier veel informatie over het al dan niet kopen of verkopen en brengt rust. Met andere woorden: je ziet het grote plaatje beter.

Direct deze techniek in de praktijk toepassen? Maak een account aan op Bybit.

3 manieren om de Moving Average-techniek in de praktijk toe te passen

Zoals gezegd berekent de moving average het gemiddelde van een reeks prijzen over een bepaalde periode. Hoe zet je deze kennis in de praktijk in? Er zijn een aantal manieren om de MA bij technische analyse te gebruiken om te bepalen of er een goed koop- of verkoopmoment is.

De moving average-lijn vertelt je eigenlijk ontzettend veel. Reden waarom deze lijn ook zo populair is onder traders. Ik beschrijf hieronder 4 manieren waarop je belangrijke informatie uit de moving average-lijnen kunt halen en hoe je ernaar handelt.

MA-methode #1: Positie van de koers t.o.v. het moving average

Het gebruik van MA's tijdens het traden speelt een belangrijke rol. Bijna iedere trader maakt er in de praktijk ook gebruik van om niet alleen de heersende trend, maar ook goede koop- en verkoopmomenten te bepalen. 

In het kort werkt het als volgt: als de prijsactie boven een voortschrijdend gemiddelde ligt, is de trend positief en zit je met longposities vaak goed. Ligt de prijsactie juist onder het voortschrijdend gemiddelde, dan is de markt bearish en neem je bij voorkeur shortposities in (of verkoop je en wacht je tot de koers lager staat om opnieuw in te stappen).

MA-methode 2: Bepalen van steun en weerstand

Het voortschrijdend gemiddelde kan je helpen om te bepalen waar de steun of weerstand ligt. Wanneer de koers van de crypto die je volgt bijvoorbeeld boven de moving average-lijn ligt en deze lijn nadert, fungeert de MA vaak als ondersteuningsniveau.

Andersom: als de prijs juist onder de MA ligt en deze nadert, vormt de MA vaak een weerstand. Met deze kennis kun je bijvoorbeeld een short positie openen op het moment dat de koers op een weerstand afketst, of juist kopen wanneer de koers zich op een steunpunt bevindt.

MA-methode #3: Crossovers

Een belangrijk deel van de moving average-techniek is de situatie die soms ontstaat wanneer je twee lijnen in je grafiek plaatst. Specifiek een korte termijn moving average (50 dagen is populair hiervoor) en een langere termijn moving average (200 dagen is hiervoor populair).

Voor een uitgebreide beschrijving van de crossover-techniek, bekijk het artikel over  traden met de MACD-crossover.

Wanneer een van de twee lijnen elkaar kruist, is dat een belangrijk signaal, ook wel bekend als een golden cross of een death cross:

Golden Cross

Wanneer een kortere termijn MA (bijvoorbeeld een 50-dagen MA) boven een langere termijn MA (bijvoorbeeld een 200-dagen MA) kruist, wordt dit vaak gezien als een bullish signaal. Dit kan duiden op het begin van een opwaartse trend.

Death Cross

Wanneer een kortere termijn MA onder een langere termijn MA kruist, wordt dit vaak gezien als een bearish signaal. Dit kan wijzen op een aankomende neerwaartse trend.

MA-methode #4: De afstand tot de lijn

Zelfs de afstand van de huidige koers ten opzichte van de moving average-lijn geeft je belangrijke informatie: Wijkt de actuele koers van een cryptocurrency namelijk sterk af van de MA, dan kan je dit vaak zien als een mogelijke “overbought”-situatie. Dit houdt in dat er veel kopers zijn geweest, met kans op topvorming.

Bevindt de huidige koers zich juist ver onder de MA-lijn, dan kan dit betekenen dat je te maken hebt met een zogenaamde “oversold”-situatie. Hierin is er in korte tijd misschien juist veel paniek geweest en naar verhouding te veel verkocht. Deze situatie wijst meestal op bodemvorming. Een terugkeer naar de koers waarop de moving average-lijn loopt, kan dan worden verwacht.

Tip: Gebruik eventueel ook aanvullend de RSI-indicator om te bevestigen dat je mogelijk met een top of een bodem te maken hebt (een RSI-waarde onder de 30 wordt vaak gezien als oversold en een RSI boven 70 als overbought).

Moving Average instellen op TradingView

Nu je weet wat je allemaal met de Moving Average-techniek kunt doen, is het tijd om deze technische indicator op TradingView in te stellen. TradingView is een gratis dienst, waarmee je de koers van crypto kunt volgen en zelf allerlei informatie en indicatoren toevoegt.

  • Stap 1: Ga naar tradingview.com.
  • Stap 2: Open de grafiek van de cryptocurrency die je wilt zien.
  • Stap 3: Ga naar “Indicators”.
  • Stap 4: Vul “Moving average” in bij het zoekveld.
  • Stap 5: Klik op “Moving Average Simple” (of een andere die je wilt proberen).
  • Stap 6: Stel je voorkeuren in.
  • Stap 7: De MA-lijn verschijnt nu in je grafiek!

MA TradingView instructievideo

Bekijk ook een uitgebreide instructievideo van TradingView over hoe je de Moving Average indicator instelt en welke opties je allemaal hebt.

Conclusie

Het gebruik van MA's voor traden is erg populair. En niet zonder reden, want de MA-lijn geeft je enorm veel informatie over de koers en mogelijke richting in de toekomst.

Het mooie ervan is dat bijna elke trader het gebruikt, waardoor de lijnen ook echt waarde krijgen. Als iedereen namelijk handelt volgens hetzelfde systeem, is de kans erg groot dat de koers ook doet wat men verwacht. Probeer er daarom ook zeker je voordeel mee te doen!

Heb je TradingView ingesteld? Maak dan een account aan op Bybit om direct met de Moving Average-techniek aan de slag te gaan. Via Bybit stort je eenvoudig met iDEAL, waardoor je binnen een paar minuten je eerste trade uitvoert.


Welke memecoins gaan stijgen? Dit zijn 5 kanshebbers op grote winst

Welke memecoins gaan stijgen? Als je op zoek bent naar een investering met grote kansen op winst, dan denk je misschien al aan memecoins. Je hoort regelmatig dat iemand miljonair is geworden door maar een paar honderd euro in een memecoin te investeren en daarna schatrijk is geworden. Nu is dat misschien niet helemaal reëel,

Read More

Bitcoin-adoptie onder bedrijven versnelt, met MicroStrategy als pionier

MicroStrategy maakte in 2020 geschiedenis door als eerste bedrijf bitcoin (BTC) op de balans te zetten met als doel de waarde van zijn reserves te behouden. Sindsdien hebben talloze bedrijven dit voorbeeld gevolgd, maar pas nu lijkt de zakelijke adoptie van Bitcoin echt momentum te krijgen. MicroStrategy blijft daarbij onbetwist de pionier en een inspiratiebron

Read More

Nu XRP kopen of niet? XRP op weg naar nieuwe records!

Nu XRP kopen of niet? Op het moment van schrijven breekt XRP net de grens van 1 dollar, een prijs die we jaren niet hebben gezien. De afgelopen maand is XRP meer dan 80% gestegen en het lijkt er nu echt op dat we klaar zijn met de jarenlange downtrend. Hoe zit dat precies en

Read More

Nu nog Cardano kopen? 5X of meer zit er nog zeker in!

Nu nog Cardano kopen? Dacht je dat Bitcoin (BTC) het sinds de Amerikaanse verkiezingen goed doet? De prijs van Cardano (ADA) is in diezelfde tijd werkelijk geëxplodeerd en trekt nog meer de aandacht.Waarom is Cardano zo hard gestegen en waarom kan ADA nog veel verder stijgen? Wat is het koersdoel? Zit de 5 dollar of

Read More

Bitcoin en ethereum ETF’s imponeren op Wall Street

De bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben gisteren jaloersmakende resultaten geboekt. De bitcoin-fondsen hebben hun op één na grootste instroom gezien van meer dan $1,1 miljard en de ethereum-fondsen hebben hun persoonlijk record flink overtroffen.De resultaten kwamen niet als een verrassing, aangezien de cryptomarkt gisteren een gigantische groei doormaakte. De bitcoin

Read More

MicroStrategy slaat weer toe en koopt voor $2 miljard aan bitcoin

De bitcoin (BTC) koers bevindt zich momenteel op recordhoogtes maar dat weerhoudt MicroStrategy er niet van om bitcoins bij te kopen. Met een astronomisch bedrag van meer dan $2 miljard heeft het bedrijf zijn digitale schatkist verder uitgebreid. MicroStrategy koopt 27.200 bitcoinsVogels vliegen, vissen zwemmen en MicroStrategy stapelt bitcoins. Er gaat bijna geen maand voorbij zonder

Read More