Is het nog slim om USDT te gebruiken of niet? USDT is de grootste stablecoin, met een market cap van maar liefst 138 miljard dollar. Daarmee is het de nummer drie cryptocurrency van de wereld. Op bijna alle crypto exchanges is USDT de basis voor veel verschillende handelsparen, zoals BTC/USDT, ETH/USDT en meer. Ze maken allemaal gebruik van Tether (USDT) als basis.
Nieuwe Europese regelgeving zet veel druk op het voortbestaan van USDT in Europa. Coinbase heeft USDT al gedelist in Europa en andere grote exchanges zoals Binance en Crypto.com wachten af wat er gebeurt, maar zitten ook klaar om USDT in Europa niet meer beschikbaar te maken. Dit roept veel onzekerheid op. Wat is er aan de hand met USDT en moet je hier nog wel mee handelen? Wat betekent de regelgeving voor de toekomst van Tether en jouw portfolio?
Wat is USDT precies en waarom is het zo populair?
USDT, ofwel Tether, is een cryptocurrency die altijd evenveel waard is als één Amerikaanse dollar. Het fijne eraan is dat je hiermee supersnel kunt wisselen tussen verschillende cryptovaluta’s, zonder dat je alles eerst moet omzetten naar euro’s of dollars. Handig als je de waarde van je geld even stabiel wilt houden terwijl de rest van de markt crasht of erg volatiel is. USDT bespaart je tijd, gedoe en vaak ook transactiekosten.
Daarom is USDT de laatste jaren heel populair geworden. Bovendien kun je het vaak ook staken tegen een rendement van zo’n 7 procent per jaar, wat het interessant maakt om zonder risico op koersdalingen toch een gegarandeerd passief inkomen te verdienen.
Wat is er nu aan de hand met USDT?
De Europese Unie voert in 2025 strengere regels in voor stablecoins. Dit is onderdeel van de veelbesproken Markets in Crypto-Assets (MiCA)-wetgeving. Een van de meest besproken gevolgen hiervan is dat stablecoins zoals Tether alleen nog verhandeld mogen worden als ze worden uitgegeven door bedrijven met een “e-money”-licentie. En raad eens? Tether heeft die licentie niet.
Tether zou niet voldoen aan de vereisten op het gebied van transparantie en beheer van de reserves die de waarde van USDT garanderen. Deze kritiek op Tether is niet nieuw: al jaren wordt getwijfeld of het bedrijf achter USDT voldoende reserves heeft om alle USDT 1 op 1 te dekken. Tot nu toe heeft Tether nooit een volledige onafhankelijke audit vrijgegeven, wat de zorgen alleen maar aanwakkert.
Volgens de nieuwe regels moeten de uitgevers van stablecoins dus een e-money licentie hebben en transparant zijn over hun reserves. De deadline hiervoor is formeel 30 december 2024, maar de wet heeft ook een overgangsperiode van 18 maanden ingevoerd. Dit betekent dat Tether nog tot in 2026 de tijd heeft om aan de eisen te voldoen.
Wat is een e-money licentie?
Een e-money licentie die betekent dat de uitgever officieel goedgekeurd is om digitale valuta, zoals stablecoins, uit te geven en verhandelen binnen de Europese Unie. Het is een soort vergunning die aangeeft dat de uitgever voldoet aan strikte financiële regels, zoals klantbescherming en transparantie. Dit maakt de handel veiliger en het vertrouwen op de bescherming digitale tegoeden groter, eigenlijk vergelijkbaar met hoe banken werken met fiat.
Maar dit heeft dus ook gevolgen voor exchanges die USDT willen aanbieden. Als USDT namelijk niet aan de regels voldoet, dan mogen exchanges dit officieel ook niet aanbieden. De MiCA-regels dwingen exchanges in Europa om stablecoins zoals USDT alleen nog te verhandelen als ze zijn uitgegeven door bedrijven met een e-money licentie. Dit betekent dat exchanges zonder die licentie USDT moeten verwijderen. Dit heeft vooral gevolgen voor Europese handelaren die afhankelijk zijn van USDT.
Voor gebruikers buiten Europa heeft deze regelgeving weinig impact. Tether blijft wereldwijd verhandeld op veel andere exchanges, dus de liquiditeit en beschikbaarheid van USDT blijven grotendeels intact. Het probleem geldt dus voornamelijk voor Europese gebruikers, die nu gedwongen worden om over te schakelen naar alternatieven.
Verdwijnt USDT in Europa?
Coinbase heeft al besloten om USDT in Europa te delisten. Binance en Crypto.com kiezen voor een voorzichtiger aanpak en blijven USDT aanbieden totdat er een definitieve richtlijn van Europese toezichthouders komt. Dit verschil in aanpak zorgt voor behoorlijk wat verwarring en onzekerheid. Nu is Coinbase vooral populair bij Amerikaanse gebruikers en zul je er zelf waarschijnlijk nog niet veel van merken, maar het rommelt dus wel.
Als Binance USDT zou delisten, zal dit een grote impact hebben op de liquiditeit en de beschikbare handelsparen. Veel tokens die aan USDT gekoppeld zijn, zouden opnieuw moeten worden genoteerd met een andere stablecoin, zoals USDC of zelfs de euro.
Wat als Tether verdwijnt in Europa?
Een scenario waarin Tether volledig uit Europa verdwijnt, zou voor flinke verschuivingen zorgen. Handelaren zouden hun liquiditeit moeten verplaatsen naar alternatieven zoals USDC (van Circle) of nieuwe stablecoins, zoals Ripple's RLUSD.
Voorlopig geen paniek
De paniek lijkt voorlopig nog wat overdreven. De 18-maanden overgangsperiode geeft Tether voldoende tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. Bovendien zijn er nog geen bindende Europese orders om USDT overal te delisten. Zelfs als Tether tijdelijk terrein verliest, zijn er alternatieven zoals USDC en RLUSD die deze leegte kunnen opvullen.
Conclusie, nog USDT gebruiken of niet?
Tether blijft voorlopig de grootste stablecoin van de wereld en ook in Europa de populairste stablecoin. Zelfs met de nieuwe regelgeving is het volgens mij onwaarschijnlijk dat USDT zomaar zal verdwijnen. Dit is dus waarschijnlijk geen einde voor USDT, maar eerder een nieuwe fase waarin het zich moet aanpassen aan strengere regels. De belangen zijn groot, dus ik vermoed dat Tether er alles aan zal doen om USDT in Europa voort te laten bestaan.
Overstappen op USDC kan altijd
En zelfs als USDT zou verdwijnen, zul je waarschijnlijk gemakkelijk overstappen op het alternatief USDC of de nieuwe Ripple stablecoin. Maar het zal sowieso altijd mogelijk blijven om USDT handelsparen gewoon te blijven gebruiken op exchanges zoals Blofin, ook als Europese gebruiker.
USDT blijft altijd beschikbaar op Blofin
Nog geen account op Blofin? Maak er dan via de knop hieronder gemakkelijk een aan. Je hoeft hier alleen maar je e-mailadres in te vullen. Voor de rest kent Blofin geen KYC-prodedure. Je handelt er met hefbomen tot wel 150X met een eenvoudige interface. Bovendien krijg je als je je via de knop hieronder aanmeldt 10% cashback op je eerste storting.