• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is de veiligste stablecoin? USDT, USDC, Binance USD of DAI?
juli 12, 2022

Wat is de veiligste stablecoin? In onzekere tijden en perioden van dalingen in de cryptomarkt, bieden stablecoins zoals USD Tether, USDC, Binance USD en DAI een veilige haven.

Toch stortte een andere stablecoin, de UST, die gekoppeld was aan Terra Luna en de dollar, een tijdje geleden volledig in. Loop je met bekende coins zoals USDT of USDC hetzelfde risico? Kortom, wat is de veiligste stablecoin?

Wat is een stablecoin precies?

Een stablecoin is een cryptomunt die de waarde van een fiat currency weerspiegelt. Meestal volgen ze de Amerikaanse dollar 1:1, maar er bestaan ook coins die bijvoorbeeld de euro of een andere ‘echte’ nationale munteenheid volgen.

Doordat een stablecoin de waarde van de dollar bijna precies volgt, heb je er geen last van de grote prijsschommelingen die op de crypromarkt normaal zijn. Je kunt een stablecoin dus zien als de virtuele versie van fiat currency.

koppeling dollar ust terra

Altijd geld beschikbaar om snel te traden

Het mooie van stablecoins in je portfolio, is dat je het geld op een exchange beschikbaar kunt hebben. Je hoeft dus geen losse storting van fiat geld te doen op het moment dat je een koopkans ziet. 

Trading pairs

Stablecoins worden ook vaak gebruikt als trading pair. Dat wil zeggen dat je een bepaalde coin gemakkelijk omwisselt van virtuele dollars naar de cryptocurrency die je wil kopen. Het handelspaar BTC-USDT, of ETH-USDT is een van de meest gebruikte trading pairs op de verschillende exchanges.

De 3 grootste en bekendste stablecoins

In het overzicht van alle cryptocurrencies kun je aan de hand van de market cap zien welke coins wereldwijd het meest populair en het grootste zijn. Van alle coins in de top 10, zijn er maar liefst 4 stuks een stablecoin.

Na de cryptocurrencies Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) staat USD Tether (USDT) al een tijd op nummer 3, op de voet gevolgd door USD Coin (USDC). Iets verderop vinden we op plaats 6 Binance USD (BUSD) en DAI (DAI) sluit de top 10 af.

Hoe veilig zijn de grootste stablecoins?

Het is dus wel duidelijk dat stablecoins een belangrijke rol spelen in de wereld van cryptocurrencies. Maar welke van de bekendste stablecoins is de veiligste? Ik bespreek de 3 grootste stablecoins uit het lijstje, waarvan je op de meeste exchanges veel trading pairs vindt.

Hoe veilig is Tether

1. Tether (USDT)

USDT is de bekendste stablecoin, waarvan verreweg de meeste trading pairs beschikbaar zijn. Er wordt enorm veel mee gehandeld. USDT werd bedacht door Tether Limited, met als gedachte om een echte digitale dollar te creëren. Elke token is exact 1 dollar waard en behoudt die waarde doordat Tether Limited voor elke USDT een echte dollar als fysieke reserve in hun portfolio heeft. 

Hoe veilig is USDT?

Hoewel USDT een van de populairste keuzes is, heeft Tether een ietwat controversiële geschiedenis, vanwege een vermeende rol in het manipuleren van de prijs van Bitcoin en vooral vanwege het niet altijd goed beheren van de dollarreserves.

Desondanks is USDT een van mijn favoriete stablecoins, vanwege het grote aantal koppelingen met andere cryptocurrencies en de beschikbaarheid op bijna alle crypto exchanges.

2. USD Coin (USDC)

Hoewel USD Tether de populairste stablecoin is, voelt de coin de hete adem van de USD Coin (USDC) in zijn nek. Ook USDC is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en werd in 2018 gelanceerd.

Hoe veilig is USDC?

Circle en de bekende crypto exchange Coinbase zitten achter de ontwikkeling van USDC. Het idee erachter is de wens om een stabiele en vooral veilige stablecoin te bieden, die tegelijkertijd ook gemakkelijk te gebruiken is. 

USDC is heel veilig, doordat de waarde ervan wordt gedekt door cash geld en de coin onder toezicht staat van een derde partij. Bovendien is de gedekte waarde transparant, waardoor het vertrouwen groot is.

USDT waarde gedekt

3. Binance USD (BUSD)

Binance USD staat qua market cap op de derde plaats. De BUSD wordt uitgegeven door de beroemde crypto exchange Binance, die de coin samen met Paxos heeft uitgegeven.

Binance USD (BUSD) bestaat sinds 2019 en is net zoals USDT en USDC 1:1 aan de Amerikaanse dollar gekoppeld. Opvallend verschil is dat Binance USD is uitgegeven als ERC20- en BEP2-token. Daardoor is hij ook te gebruiken is op andere blockchains, zoals Ethereum.

Hoe veilig is Binance USD?

Binance USD is een veilige stablecoin, die door de New York State Department of Financial Services (NYDFS) wordt gereguleerd. Elke maand verschijnt een rapport waarin iedereen kan lezen hoeveel BUSD er zijn uitgegeven en hoe deze allemaal worden gedekt. 

Alles is dus heel transparant. Het enige jammere eraan is dat de BUSD vooral bij en door Binance wordt gebruikt. Lang niet alle andere exchanges ondersteunen de coin, waardoor USDT en USDC vaak een beter alternatief zijn.

Wanneer zijn stablecoins echt veilig?

Stablecoins zijn veiliger dan andere cryptocurrencies, maar het bepalen of een stablecoin echt veilig is, hangt vooral af van de uitgever en hoe de market cap ervan wordt gedekt door ‘echte’ waarde. Ook speelt de waarschijnlijkheid dat toekomstige regelgeving de stablecoin negatief kan beïnvloeden en rol.

Gedekt door fiat of goud

De veiligste stablecoins zijn coins die worden gedekt door fiat of andere waardevolle investeringen die als veilig worden beschouwd. Denk hierbij aan een bankrekening met dollars, of een investering in goudbaren of andere edelmetalen.

goudbaar kopen bij goldrepublic

Twijfel aan de onderliggende waarde kan het vertrouwen schaden

Hoewel een door fiat gesteunde stablecoin die beweert 100% gedekt te zijn door USD-reserves in theorie als de veiligste stablecoin kan worden beschouwd, zijn de beweringen van sommige uitgevers over de onderliggende waarde van hun stablecoin in twijfel getrokken. Dat is bij USDT bijvoorbeeld het geval (geweest).

Wat is de veiligste stablecoin in 2022?

Van alle stablecoins is USDC op dit moment de veiligste stablecoin. In termen van market cap volgt USDC USDT op de voet en is de kans groot dat USDC zijn tegenhanger op korte termijn voorbijstreeft heel groot.

Onzekerheid rondom USD Tether (USDT)

Hoewel USDT nog wel groter is, neemt de onzekerheid rondom de betrouwbaarheid van Tether helaas toe. Veel mensen hebben twijfels door het gebrek aan transparantie en geschiedenis van rechtszaken. USDC wordt uitgegeven door een betrouwbare organisatie, die ook nog eens onder toezicht staat en wordt gecontroleerd door een derde, officiële organisatie.

USDC is de veiligste stablecoin

Als het je dus gaat om de veiligste stablecoin, dan ben ik van mening dat je dan bij USDC helemaal goed zit. Hier is de kans dat het in de toekomst mis gaat het kleinst. Persoonlijk gebruik ik vooral USDT, vanwege de grotere beschibaarheid en het gemak van verhandelen. Maar zodra er veel trading pairs overstappen naar USDC, kies ik ook voor USDC. Ik denk dat dat een kwestie van tijd zal zijn.

Conclusie

In ieder geval is een portfolio met USDT of USDC een goede manier om dalingen in de cryptomarkt uit te zitten, zonder dat je verlies maakt. Tegelijkertijd kun je bij een trendomkeer snel instappen en hoef je geen geld te storten, zodat je daar geen vertragingen oploopt. 

Daarnaast is USDT of USDC een perfecte manier om je geld tijdens het traden stabiel en klaar te laten staan, tot je weer de volgende kans ziet. Kortom, een investering in USDT of USDC is het ideale uitgangspunt voor daytrading.