• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 5 redenen om nu bitcoin te kopen! Waar gaat de koers naartoe?
januari 31, 2023

Waarom nu bitcoin kopen? Met een winst van 39,4% deze maand sluit Bitcoin zijn beste maand af sinds een rally van 40% in oktober 2021. Voor de beste januarimaand moeten we zelfs 10 jaar terug naar 2013.

Bitcoin handelde de afgelopen week met een koers van ongeveer 23.000 dollar op het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar. Waarom herstelt de koers ineens zo snel en zet de stijging de komende maanden door? Check mijn 5 redenen waarom het nu zo interessant is om bitcoin te kopen.

Het is dus al even een tijd geleden dat bitcoin zo’n mooie stijging heeft laten zien. We zitten al bijna een jaar in een stevige bearmarkt met dalende koersen.

In december 2022 stond de 16.000 dollar zelfs even op het bord. De koers is in januari dus razendsnel met meer dan 7.000 dollar gestegen. Wat zit achter die stijging? Ik zet de belangrijkste redenen op een rij. 

Reden #1: Bearmarkt duurt meestal ongeveer een jaar

Bitcoin zit nu al meer dan een jaar in een neerwaartse trend. In crypto is dat ongeveer de standaardperiode hoe lang zo’n situatie duurt. Alleen daarom al zitten we mogelijk aan het einde van de bearmarkt. 

Ook zag je dat we in 2022 te maken kregen met veel negatieve gebeurtenissen. Niet alleen door de val van Terra Luna, FTX Exchange, maar de wereldeconomie en geopolitieke spanningen.

Als je kijkt naar de prijsreactie van Bitcoin op al die gebeurtenissen, zie je dat de prijs over het algemeen steeds daalt. Dat is een indicatie dat de markt het nieuws vrij goed accepteert en de verkoopdruk als het ware wordt geabsorbeerd. 

wat is een bear trap

Reden #2: Het negatieve nieuws is ingeprijsd

In lijn met de vorige reden zie je dat de markt van mening lijkt dat het ergste voor crypto voorbij is en dat het meeste negatieve nieuws nu is ingeprijsd. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de cryptomarkt zich stabiliseert na een grote schok. Wanneer je kijkt naar de laatste grote schok voor crypto, dan heb je het over de val van FTX Exchange en de gevolgen daarvan. 

Kortom, de ergste schade is geleden en investeerders hebben er relatief veel vertrouwen in dat de gevolgen voor de totale cryptomarkt en andere exchanges zullen meevallen. Dat blijkt onder meer uit de prijsactie nadat duidelijk werd dat cryptolender Genesis faillissement aanvroeg.

Er gebeurde vervolgens niets met de koers, terwijl het groot nieuws was. Dat geeft aan dat de markt de val van Genesis in die zin al had ingeprijsd. Je ziet dat de risicobereidheid langzaam begint terug te keren.

Reden #3: Institutionele partijen kopen weer

In de loop van de eerste twee weken van januari keerden veel institutionele beleggers en partijen terug naar de cryptomarkt. Deze partijen investeren grote bedragen in bitcoin, waardoor de koers stijgt.

Het feit dat grote partijen er weer vertrouwen in hebben, is een teken van kracht. Grote partijen ‘spelen’ met miljarden aan vermogen en doen goed onderzoek. Dat in tegenstelling tot de kleinere investeerders, die vooral handelen op basis van gevoel en emotie.

Reden #4: Short sellers uitgestopt

terug in de eerste twee weken van de maand steeg de koers van bitcoin hard. Dat leidde tot de eerste liquidaties van shortsellers. Shortsellers zijn mensen die speculeren op een verdere daling van de koers van bitcoin (of altcoins). Komt die daling er niet en stijgt de koers juist? Dan moeten shortsellers geld bijstorten om hun positie te behouden of wordt deze automatisch geliquideerd.

Bovendien hebben veel speculanten hun grens op een rond getal staan. De 20.000 dollargrens was en is zo’n belangrijke mijlpaal. Zij hebben daar hun stoploss staan en verkopen hun posities.

En om je short-positie te verkopen, moet je de onderliggende waarde juist kopen. Dat heeft een opdrijvend effect op de koers en leidt vaak tot een sneeuwbaleffect, de zogenaamde short squeeze. Een situatie waarin alle shortsellers als het ware worden uitgeknepen.

Reden #5: De inflatie is lager dan verwacht

De inflatie loopt al een tijdje hard op. Cijfers van meer dan 10% waren geen uitzondering en zelfs Nederland ontkomt er niet aan. Centrale banken streven naar een jaarlijks percentage van ongeveer 2%. Het afgelopen jaar was dat dus 5x te hoog. Inflatie betekent dat de prijzen stijgen en je spaargeld tegelijkertijd minder waard wordt (je kunt er immers minder voor kopen).

Inflatie bestrijden

Centrale banken proberen de inflatie doorgaans te beteugelen door de rentes op leningen te verhogen. En dat heeft juist weer een negatief effect op de bereidheid om te investeren, omdat het uitvoeren van plannen door dure leningen weer minder interessant of onmogelijk wordt.

Cryptomarkt volgt aandelenbeurzen

In een periode van stijgende rentes zie je ook dat grote en kleine investeerders risicovollere investeringen mijden. Je denkt immers wel twee keer na om een investering te doen als je door stijgende energielasten en andere onzekerheden krap in je geld komt te zitten. Voor grote partijen geldt dit op een bepaalde manier net zo.

Inflatie lager dan verwacht

Nu blijkt uit de inflatiecijfers die de afgelopen periode zijn uitgekomen, dat de inflatie weliswaar nog steeds erg hoog is, maar dat het percentage relatief meevalt. Ongeveer 6% in plaats van de verwachte 8%. Dat wakkert de interesse in bitcoin weer aan.

Waar gaat de koers van bitcoin naartoe?

De koers van bitcoin is in korte tijd hard gestegen. Tegelijkertijd is de onzekerheid nog lang niet helemaal uit de markt. De kans is groot dat we nu in een accumulatiefase terechtkomen, voordat er een nieuwe grote stijging en bullmarkt komt. Wel is de volatiliteit wel weer terug, wat het daytraden met bitcoin en altcoins weer een stuk interessanter maakt.

Daytraden?

Ook investeren in en daytraden met bitcoin? ByBit is de beste exchange van dit moment. Meld je via de knop aan en verdien elke dag een mooi extra inkomen!