• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Trading tip: maak winst met range trading!
september 17, 2023

Heb je al eens gehoord van range trading? Wil je het traden beter onder de knie krijgen? Dan is het handig om verschillende strategieën te leren. Misschien heb je al eens gehoord van de term "range trading". Deze handelsstrategie, ook wel bekend als zijwaarts handelen, kan een geweldige manier zijn om in een relatief rustige markt toch goed te profiteren van de koersbewegingen.

In dit artikel ga ik dieper in op wat range trading is, waarom het werkt en hoe je het zelf eenvoudig toepast. Direct beginnen? Maak alvast een account aan op Bybit!

Wat is range trading?

Range trading is een handelsstrategie waarbij je verwacht dat de prijs van een bepaalde cryptocurrency binnen een bepaald prijsbereik blijft. Je kijkt naar een vastgesteld bereik waarbinnen de koers beweegt.

Zodra de prijs onderaan de range zit koop je en zodra de koers de bovenkant van de range aantikt verkoop je weer of ga je een short positie aan.

Hoe werkt deze strategie?

Het begint allemaal met het vinden van de prijsrange waarin de cryptocurrency zich bevindt. Bij range trading kijk je hiervoor naar de support en resistance (steun en weerstand). Dit zijn de niveaus waar de prijs vaak lijkt op te veren (support) of juist weer afketst naar beneden (resistance).

Geduld...

Hier komt geduld om de hoek kijken. Je moet namelijk wachten tot de prijs de grenzen van de range nadert voordat je handelt. Het is verleidelijk om impulsief te zijn en meteen te kopen, maar geduld loont in dit geval.

Voorbeeld van range trading

Stel je voor dat je de prijs van een cryptocurrency volgt en merkt dat deze al een tijdje schommelt tussen $80 en $90. Staat de koers op dit moment bijvoorbeeld op $84? Dan wacht je tot de koers weer $80 of $90 aantikt.

Bij $80 ga je long en bij $90 ga je short, totdat de koers weer daalt of stijgt naar de boven- of onderkant van de range. Dit is het punt waarop je winst neemt en je positie weer omdraait.

range-traden-support-resistance

Tijdsframes

Range trading kan worden toegepast op verschillende tijdsframes. Je kunt het op korte termijn (intraday) of op lange termijn (swing trading) gebruiken, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare tijd.

Daarnaast is het sowieso handig om te kijken naar verschillende tijdsperiodes, omdat je sommige ranges pas ziet als je wat uitzoomt of juist inzoomt op de grafiek. Kijk dus gerust naar de 5 minuten, 15 minuten, 1 uur-, 4 uur- of zelfs de dag- of weekgrafieken om ranges te ontdekken.

Direct beginnen? Maak alvast een account aan op Bybit!

Betrouwbare strategie

Hoe langer de tijdsperiode, des te betrouwbaarder de range. Aan de andere kant betekent dit vaak ook dat je langer moet wachten voordat de koers weer de boven- of onderkant van de range bereikt. Houd hier rekening mee bij het openen van een long- of shortpositie.

Wanneer je bijvoorbeeld een range ontdekt op de 5-minutengrafiek, dan beweegt de koers vaak binnen enkele uren naar de boven- of onderkant. Kijk je daarentegen naar de daggrafieken, dan kan het soms wel een paar weken duren.

Range trading instructievideo van Corné

Check de video van Corné hieronder om te zien hoe range trading in de praktijk werkt.

Ideaal voor markten met lage volatiliteit

Range trading werkt het beste in markten met lage volatiliteit, oftewel wanneer de prijsbewegingen relatief beperkt zijn.

In markten met lage volatiliteit zijn grote, onverwachte prijssprongen namelijk zeldzaam. Dit betekent dat je minder kans loopt om plotselinge en aanzienlijke verliezen te lijden. Bovendien zijn patronen in markten met lage volatiliteit vaak gemakkelijker te herkennen en te analyseren. Dit komt omdat de prijs zich meestal binnen een bepaalde bandbreedte bevindt, ideaal dus voor deze manier van traden.

Een andere factor is geduld. Range trading vereist dat je rustig afwacht, totdat de prijs de boven- of ondergrens van de range nadert voordat je actie onderneemt. In markten met lage volatiliteit is het vaak gemakkelijker om je geduld te bewaren.

trading dagboek

Stop loss en take profit instellen

Daarnaast kun je als trader in een markt met lage volatiliteit vaak beter je stop loss en take profit-niveaus bepalen, omdat prijzen zich binnen een bepaalde range blijven bewegen. Natuurlijk is het altijd verstandig om een stop loss in te stellen, bijvoorbeeld wanneer de koers duidelijk door de supportlijn zakt of juist door de weerstandslijn breekt.

Conclusie

Range trading is een vrij eenvoudige strategie die je het beste toepast wanneer de markt al een tijdje stabiel is en de koersuitslagen niet zo groot zijn. Maak een account aan op Bybit om je eerste range-trade te doen.

Het draait allemaal om het herkennen van prijsniveaus waarbinnen een cryptovaluta zich lijkt te bewegen. Bekijk verschillende tijdsperiodes en trek lijnen tussen de verschillende toppen. Doe hetzelfde voor de dalen en kijk of je een duidelijke horizontale prijsbeweging (bandbreedte) ziet.

Heb je er een gevonden? Wees dan geduldig totdat de koers de boven- of onderkant van de range bereikt en ga een positie in de tegengestelde richting aan. Bij het naderen van de onderkant ga je long, bij het naderen of aantikken van de bovenkant ga je short.

Stel wel altijd een stoploss in, waarmee je jezelf beschermt als de koers op dat moment toch door de weerstands- of supportlijn breekt en de koers dus in de verkeerde richting uitbreekt. Op deze manier maak je consistente winsten, zelfs als de markt relatief stabiel is.

Deze strategie zelf proberen? Maak via de knop hieronder een account aan op Bybit en probeer hem uit. Succes!