• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is risk management en hoe pas je dit effectief toe?
februari 4, 2022

Wanneer je crypto koopt, weet je van tevoren dat je een risicovolle investering doet. Je kunt niet meer verliezen dan je inleg, maar je inleg wel 5 of zelfs 10 keer of meer verdubbelen. En dat maakt het wat mij betreft het risico zeker waard!

Wanneer je jezelf aan een aantal regels houdt, maak je het risico op verlies bovendien zo klein mogelijk. Dit noemen we ook wel risk management, of risicomanagement.

Maar hoe pas je dit in de praktijk toe? Hoe voorkom je dat jouw portfolio minder waard wordt dan je wil en aan de andere kant jouw winst maximaliseert? In dit artikel leg ik je uit hoe je risk management effectief toepast.

Mooie winst gehaald? Hoe zit het met je verliezen?

Iedereen praat maar wat graag over de mooie winst die ze met een bepaalde coin hebben gehaald. Minder vaak hoor je over grote verliezen. Meestal zie je dat mensen die veel geld hebben verloren afknappen en helemaal niet meer investeren. En dat is zonde, want crypto biedt zoveel mooie kansen.

Risk management beschermt je geld

Risk management is namelijk de perfecte manier om jouw vermogen niet alleen te beschermen, maar ook flink te laten groeien. Bij effectief risk management in crypto gaat het erom dat je jezelf realiseert dat je met elke koop het risico loopt op verlies en een plan hebt om dat mogelijke verlies te beperken.

Dat betekent vooral dat je na een koop van tevoren precies weet bij welke koers je verkoopt, zowel bij winst als bij verlies. Op die manier zorg je ervoor dat je verlies niet te hoog oploopt als de koers daalt, en voorkom je dat je te laat verkoopt als de koers na een mooie papieren winst toch weer terugvalt. Beide scenario’s zijn bij crypto namelijk niet ondenkbaar.

Bullish crypto patronen

Verliezende posities te lang vasthouden

Veel mensen kopen hun crypto en houden het te lang vast, waardoor ze meer verliezen dan nodig is. Effectief risk management gaat vooral over het minimaliseren van verliezen. De gedachte daarachter: hoe meer je verliest, des te lastiger het is om je geld terug te verdienen. Het is daarom vooral belangrijk om de verhouding tussen het risico op verlies en de kans op winst goed te houden. 

Risk reward ratio

Maar hoeveel risico neem je dan en waar leg je de grens? Dit noem je ook wel ‘risk reward ratio’, oftewel de verhouding tussen risico en winst (je ‘reward’). Over het algemeen geldt de regel dat je bij één trade nooit meer dan 2% van de waarde van je totale portfolio mag verliezen.

Is de waarde van jouw totale cryptobeleggingen bijvoorbeeld 10.000 euro, dan mag je per trade niet meer verliezen dan 200 euro. Op die manier voorkom je dat je na één koop bijvoorbeeld blijft zitten met een positie, die na een aantal weken bijvoorbeeld 40% (4.000 euro) minder waard is geworden. 

Zo bereken je hoeveel geld je per trade inzet

Om ervoor te zorgen dat je per trade niet meer dan 2% van je portfolio verliest, is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoeveel geld je riskeert. Welk percentage dat is, verschilt per trader. De een voelt zich veilig bij 1% verlies, de ander wil wel 5% of meer van zijn of haar totale portfolio op het spel zetten.

 Wanneer je koopt, bepaal je voor jezelf bij welke koersdaling je weer verkoopt. Het moment waarop je koopt, heet in de traderswereld ook wel je ‘entry’. Het vooraf bepaalde moment waarop je gaat verkopen bij verlies heet je ‘stoploss’.

Handige formule

Het verschil in procenten tussen je entry en stoploss (afgekort je ‘SL%’ (Stoploss percentage)) is dus duidelijk. Maar hoeveel zet je dan in bij je trade? Hier bestaat een handige formule voor:  

2 / SL%) x 100%

 Dus stel dat het verschil in procenten tussen je aankoopkoers en het moment waarop je vooraf bepaald bij verlies te verkopen 3% is, dan volgt daaruit de volgende som: 

2 / 3 x 100%

 De uitkomst hiervan is 66,66% van de waarde van je portfolio. Heb je dus in totaal een cryptoportfolio van 10.000 euro? Dan zet je bij deze trade 6.666 euro in. Wanneer de koers toch daalt en je jouw positie sluit op de stoploss, dan weet je dat je zoals met jezelf afgesproken maximaal 2% van je portfolio kwijt bent. In dit geval 200 euro verlies.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je Ethereum wilt kopen. De koers staat op 2500 euro en je besluit dat je bij een verlies van 3% weer uitstapt. Die 3% lagere koers is 2425 euro. Volgens de bovenstaande formule mag je met een portfolio van 10.000 euro dan 6.666 euro besteden aan je Ethereum trade. Voor 6.666 euro krijg je bij een ETH-koers van 2.500 euro ongeveer 2,66 ETH.

Maximaal 2% verlies

Stel nu dat je deze 2,66 ETH met verlies op je stoploss moet verkopen voor 2.425 euro, dan ontvang je een bedrag van 2,66 ETH x 2.425 euro =  6.450,50 euro. Je totale verlies is dan 215,50 euro, dicht bij je afgesproken 2% maximaal acceptabel verlies per trade ten opzichte van je totale portfolio. (De 15,50 euro extra komt door kleine afrondingsverschillen).

belasting betalen op crypto in 2021

Checklist om grote verliezen te voorkomen 

  1. Laat je jezelf niet leiden door emoties, maar heb je een duidelijke tradingstrategie en volg je je eigen regels als een robot op?
  2. Houd je al je trades bij een een logboek, zodat je duidelijk ziet hoe succesvol je tradingstrategie is? Zo niet, pas je jouw strategie aan?
  3. Ben je voortdurend op zoek naar manieren om de kwaliteit van je trades te verbeteren, je winst te maximaliseren en je verlies te minimaliseren?

Effectief risk management toepassen

Naast dat je aan de hand van bovenstaande formule weet dat je per trade niet meer dan 2% van je totale portfolio riskeert, zijn er nog veel andere manieren om je risico te beperken. Ik zet er een aantal voor je op een rij:

Diversifieer je portfolio

Wanneer naast een actieve handelaar ook cryptocurrencies HODL’t (vasthoudt), dan is het belangrijk om te portfolio te spreiden. Met andere woorden, koop niet alleen coins van één bepaald project, maar wed op meerdere paarden. Geld spreiden over meerdere coins is altijd een goed idee, omdat een cryptocurrency niet alleen zomaar 10x zoveel waard kan worden, maar met hetzelfde gemak ook zomaar plotseling met 80% kan instorten. 

Hedging

Hedging is de term voor het beperken van je risico’s door tegelijkertijd een tegengestelde trade te openen. Waar je bijvoorbeeld een coin koopt om van een koersstijging te profiteren, kun je ook een andere trade openen, waarbij je juist geld verdient als de koers daalt (ook wel ‘short’ gaan genoemd, waarover in een later blog meer). 

Crypto staking

Laddering

Laddering is een andere trade techniek, waarbij je meerdere cryptoproducten koopt die allemaal een andere vervaldatum hebben. Bij futures is dit bijvoorbeeld het geval. Ook is het mogelijk om crypto’s voor verschillende perioden te staken. Hoe langer, des te hoger je rendement, maar ook je risico op koersdalingen van de onderliggende coin. De variatie in looptijden spreidt het risico. 

Conclusie

Als je jouw risico’s goed beheerst, betekent dat dat je jouw emoties onder controle hebt. Je handelt op basis van een strategie en niet op gevoel. Een goede tradingstrategie zorgt daarvoor. 

Houd een trade dagboek bij en kijk wat er goed gaat en wat beter kan. Op die manier merk je vanzelf hoeveel risico je kunt nemen en stem je jouw strategie daarop af.

Wil je meer weten over succesvol traden met cryptocurrencies en leren hoe je risk management het beste toepast? In het gratis webinar en de cryptotraining van Corné Marchand leer je er alles over en zie je zijn succesvolle tradingstrategie in de prakijk! Meld je hieronder gratis aan en haal het meeste uit je cryptotrades.