• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Stopt Bybit in Nederland met derivatives? Met hefboom traden doe je zo
februari 16, 2024

Stopt Bybit in Nederland met derivatives? Bybit is een van de grootste crypto exchanges ter wereld en ook erg populair in Nederland. Half februari 2024 heeft Bybit aangekondigd dat het een aantal van zijn diensten in Nederland zal stoppen. Wat zit hierachter en wat zijn de alternatieven? Bij Bybit blijven of overstappen naar een andere exchange?

Het nieuws komt voor veel mensen als een verrassing, maar heeft te maken met de strengere regelgeving rondom derivatenhandel die door De Nederlandse Bank (DNB) wordt gehandhaafd. Wat zijn de concrete gevolgen en kun je nog wel met hefboom blijven traden op Bybit?

Waarom stopt Bybit met derivaten in Nederland?

De reden achter het belangrijke nieuws van Bybit is dat ze simpelweg niet langer derivaten aan Nederlandse gebruikers mogen aanbieden. Dit komt door de strikte richtlijnen van De Nederlandse Bank (DNB). Toezichthouders leggen crypto exchanges steeds strengere regels op, om consumenten te beschermen en de risico's van derivatenhandel te beheersen. 

Compliance

Door de regels op te volgen (compliant te blijven), mag Bybit in Nederland verder wel actief blijven. Eerder al zagen we Binance om die reden zelfs helemaal vertrekken. Zij konden niet voldoen aan de strenge eisen van de Nederlandse regelgeving.

Al per 5 maart 2024 actief

Helaas gaan de wijzigingen ook al erg snel in. Al vanaf 5 maart 2024 kun je geen nieuwe derivatenposities openen. Bovendien zullen bestaande posities op 26 maart 2024  automatisch worden gesloten. Iets om rekening mee te houden dus, als je een lopende positie hebt die op winst of verlies staat.

Video-update van Corné

In de onderstaande video legt Corné er alles over uit en beantwoordt hij live vragen van kijkers.

Is dit erg slecht nieuws?

Het nieuws over het stopzetten van derivatenhandel in Nederland heeft tot bezorgdheid geleid, vooral onder mensen die al veel van de derivaten gebruikmaakten. Maar is het echt slecht nieuws?

Ja en nee, want hoewel derivatenhandel via Bybit dus niet meer mogelijk is, blijft Bybit voor Nederlandse gebruikers wel margin trading aanbieden. Hiermee kun je tot 10x hefboom blijven gebruiken, wat in de praktijk meer dan voldoende is. Wel heb je wat minder handelsparen om uit te kiezen. Persoonlijk gebruik ik toch altijd al vooral BTC en ETH vpoor leverage trading met max 10X hefboom, dus in de praktijk zal er niet heel veel veranderen.

Nieuwe website voor Nederlandse gebruikers

Bovendien heeft Bybit aangekondigd dat er in maart een nieuwe website specifiek gericht op Nederlandse gebruikers zal worden gelanceerd. Hiermee wil Bybit het assortiment van beschikbare diensten en opties verder uitbreiden om tegemoet te komen aan de behoeften van de Nederlandse markt.

Bericht van Bybit

Hieronder staat de officiële communicatie van Bybit, naar aanleiding van de eerste mail over het stoppen van derivatives en andere futurescontracten voor Nederlandse gebruikers. Dit is hiervan een update met samenvatting van de belangrijkste punten:

“Gisteren hebben we een belangrijke e-mail verzonden met updates over onze diensten in Nederland. We merken op dat niet iedereen deze mededeling heeft ontvangen. Om verwarring te voorkomen en om ervoor te zorgen dat al onze leden goed geïnformeerd zijn, willen we hierbij de belangrijkste punten herhalen:

Strategische samenwerking

Bybit is in juni 2023 een samenwerking aangegaan met SATOS, een leidende aanbieder van cryptodiensten in Nederland, voor het verbeteren van het dienstenaanbod aan Nederlandse gebruikers.

Naleving wet- en regelgeving

Door naleving van regelgeving zullen bepaalde producten en diensten worden opgeschort voor Nederlandse gebruikers. Zie onder dit bericht een afbeelding met de producten en diensten die zijn toegestaan.

Actie vereist voor gebruikers

Nederlandse gebruikers moeten hun posities herzien en de nodige acties ondernemen vóór 26 maart 2024, 10:00 UTC, om potentiële verliezen te voorkomen.

Belangrijke data

• 5 maart 2024, 10:00 UTC: Geen nieuwe derivaten posities of verhogingen van bestaande posities.

• 26 maart 2024, 10:00 UTC: Sluiting van alle open derivaten posities; funds worden teruggegeven via SATOS B.V.

• 27 maart 2024, 10:00 UTC: Toegang alleen via https://bybit.nl; geen toegang tot het wereldwijde platform.

Bybit Card

Na 5 maart 2024 is het niet meer mogelijk om een Bybit Card aan te vragen. Echter, iedereen die reeds een Bybit Card bezit, kan deze blijven gebruiken zoals gewoonlijk.”

Kan ik nog wel met hefboom traden op Bybit?

Ja, dat kan nog steeds, maar niet meer via de derivatives. Je kunt nog steeds tot 10X traden met een hefboom via de margin optie op Bybit. Dat doe je zo:

margin-trading-10x-bybit
  • Stap #1: Log in op Bybit
  • Stap #2: Zorg ervoor dat je een Bybit Unified Trading Account (UTA) hebt
  • Stap #3: Ga naar het menu “Trade”
  • Stap #4: Kies “Margin trading”
  • Stap #5: Kies het handelspaar van je voorkeur
  • Stap #6: Handel zoals gebruikelijk en stel je margin in tot 10X
margin-trading-bybit

Blijft Bybit in Nederland?

Ja, dat wel. Alleen is het dus niet meer mogelijk om de derivatives-optie te gebruiken en nieuwe Bybit debit-cards aan te vragen. Bybit mag in Nederland verder wel actief blijven, door de uitgebreide samenwerking met SATOS. Wanneer je wel met hefboom wilt blijven traden, dat kan dat via de margin-optie tot 10X. In de praktijk verandert er dus niet heel veel. 

Wil je toch overstappen naar een andere exchange waar je nog wel met derivaten kan handelen? Dan is MEXC voor jou mogelijk interessant.