• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is support & resistance en hoe gebruik je dit om mooie winst te maken?
januari 3, 2022

Hoe weet je nu wanneer je crypto moet kopen of juist verkopen? Technische analyse is daarvoor een geweldig hulpmiddel. Binnen technische analyse bestaan verschillende indicatoren, waarvan de ‘support’ en ‘resistance’ enkele van de meest bekende en ook nog eens betrouwbare zijn. Natuurlijk bestaan er geen garanties, maar letten op de support en resistance vergroot je kansen op winst enorm!

Het juiste aan- of verkoopmoment bepalen is een van de lastigste dingen in de wereld van crypto. Zeker omdat de koersen op sommige dagen met meer dan 10 procent stijgen of dalen, of binnen een week ineens gehalveerd of juist verdubbeld zijn. Als je actief handelt, dan is het dus echt van groot belang om je instap- en uitstapmoment goed te bepalen om verliezen te voorkomen of je winst te maximaliseren.

Ik leg je uit wat deze technische indicatoren zijn en hoe je ze zo goed mogelijk inzet voor jouw strategie.

Support en resistance, wat zijn dat precies?

In de wereld van beleggingen en tegenwoordig ook cryptocurrencies, vormen support en resistance (steun en weerstand in het Nederlands) een belangrijke basis van technische analyse.

Wat is een support?

In het kort betekent de support een belangrijk punt van de koers op een trendlijn. De trendlijn zie je door alle toppen of juist de dalen met elkaar te verbinden. Wanneer de koers daalt in een stijgende trend, dan vindt de koers vaak steun op de trendlijn. Je ziet dan vaak dat de koers bij het bereiken van de steun weer opveert en dus een goed koopmoment kan zijn.

support

In deze afbeelding zie je een duidelijke supportlijn

Wat is een resistance?

Aan de andere kant zie je dit fenomeen ook vaak duidelijk terug in een dalende (of horizontale) trend, waarbij de koers stijgt. De koers ondervindt dan juist weerstand zodra stijging de dalende trendlijn nadert.

Veel mensen kijken naar de trendlijnen en bijbehorende steunen en weerstanden en handelen ernaar. Daardoor ontstaat vaak een voorspelbaar patroon en een duidelijk trendkanaal, waarvan de toppen en dalen goede koop- en verkoopsignalen geven.

weerstand resistance

Waarom zijn de support en resistance belangrijk?

In de wereld van cryptotrading worden de prijzen gedreven door vraag en aanbod van verschillende coins. Is er veel vraag naar een bepaalde munt, dan stijgt de koers over het algemeen. Is er juist veel aanbod (willen veel mensen van hun crypto af), dan daalt de koers. 

De support en resistance zijn belangrijke punten waar vraag en aanbod samenkomen. Ze spelen daarmee een belangrijke rol voor het voorspellen van mogelijke veranderingen in de koers. De steun en weerstand zorgen er vaak voor dat er een einde komt aan een prijsstijging of juist aan een prijsdaling.

Break-out

Hoewel je in de praktijk ziet dat een steun of weerstand goed werkt en je daarmee behoorlijk nauwkeurig kan voorspellen wanneer de koers binnen een trendkanaal weer van richting verandert, werkt de steun of weerstand niet altijd. Wanneer de steun of weerstand wordt doorbroken, is er sprake van een zogenaamde ‘break-out’.

Het doorbreken van een weerstand is op zijn beurt een koopsignaal, omdat het kracht aangeeft. Het doorbreken van een steun is juist een teken van zwakte en zet veel mensen aan tot verkoop, waarna de koers nog verder en vaak zelfs versneld daalt.

Daarmee is dus wel duidelijk dat de steun en weerstand belangrijke punten zijn voor juist een aan- of verkoop. Vooral traders kunnen er hun voordeel mee doen. Maar ook als je op de lange termijn handelt, biedt de koersgrafiek nog steeds duidelijke aanwijzingen.

De steunen en weerstanden zie je namelijk ook terug op de grafieken die een langere periode overzien. Handel je juist per dag? Dan zie je ook op de kortetermijngrafieken duidelijke koop- en verkoopsignalen. De steun en weerstand zijn dus voor elk type trader geschikt!

Zo vind je de support en resistance

Wanneer je naar een koersgrafiek kijkt, zie je daarin vaak een aantal duidelijke trends terug. Bekijk de koers over de laatste dag, week, maand of langer van je favoriete cryptomunt maar eens. 

Trek vervolgens een lijn tussen alle toppen en doe hetzelfde bij alle dalen. In de meeste gevallen zie je duidelijke ‘kanalen’ waarbinnen de koers een tijdje beweegt. Zo’n trendkanaal kan stijgen of dalen, maar zich ook horizontaal aftekenen. De vroegere weerstanden en steunen zijn alle toppen en dalen van de trendkanalen.

trendkanaal support resistance

Kijk nu naar het laatste duidelijke trendkanaal, tot aan de koers van vandaag. Staat de koers bovenaan, onderaan of ergens in het midden van het kanaal? Als hij onderaan staat, is dat misschien een goed koopmoment. Staat de koers juist bovenaan het kanaal?

Dan is de kans groot dat de koers binnen afzienbare tijd weer gaat dalen richting de onderkant van het trendkanaal. Je kunt dan beter even wachten met kopen, of juist speculeren op een koersdaling en zo alsnog geld verdienen.

Staat de koers ergens in het midden? Dan kun je beter even niets doen en kijken hoe de koers zich ontwikkelt.

Van steun, naar weerstand!

Wanneer je naar de koersgrafieken kijkt en er de trendkanalen hebt ontdekt, zie je waarschijnlijk ook dat de richting van de trend omkeert, of juist steiler naar boven of beneden verandert. Wanneer de koers niet langer binnen het trendkanaal beweegt, dus erboven of beneden kan een steun weerstand worden.

Op het moment waarop de koers onder het steunniveau zakt, wordt het gebroken steunniveau dus vaak weerstand.

Van steun naar weerstand

Van weerstand naar steun

Andersom werkt dat precies zo. De weerstand aan de bovenkant van een trendkanaal wordt een steun. Oftewel na een flinke stijging (uitbraak) boven een weerstand, kan de koers weer terugzakken en bereikt dan de voormalige weerstand. Dat is het moment waarop veel traders opnieuw kopen en de koers weer naar boven gaat.

Handelen op weerstand en steun in de praktijk

Zoals je hebt gelezen, kun je steun en weerstand zelf dus goed gebruiken om te bepalen wanneer je koopt of verkoopt. Er zijn een aantal concrete mogelijkheden, die je een handvat geven om jouw beste trademoment te bepalen.

Verkoop crypto op weerstand

Het bereiken van een weerstand is altijd een beetje spannend. Over het algemeen gaat de koers op dat moment weer naar beneden. Het biedt je de gelegenheid om je crypto te verkopen en op een later moment goedkoper weer terug te kopen (bijvoorbeeld bij het bereiken van de steun).

In de meeste gevallen is verkopen op de weerstand de beste optie. Natuurlijk kun je door middel van futures of andere cryptoproducten ook speculeren op een koersdaling en daaraan verdienen.

belasting betalen op crypto in 2021

Koop crypto op steun

Aan de onderkant van een trendkanaal vind je de steun. De kans is groot dat de koers van de cryptomunt waarnaar je kijkt dan weer gaat stijgen. 

Tip: voor de zekerheid kun je wachten totdat de steun drie keer is aangetikt voordat je daadwerkelijk koopt. Op dat moment zie je namelijk echt dat de steun zijn functie bewijst en is de kans dat de koers weer gaat stijgen groter.

Als een steun naar beneden wordt gebroken, dan versnelt de koers vaak naar beneden. Daarom is het kopen op een steun soms ook redelijk risicovol. Door te kijken naar een bevestiging van de steun, vergroot je jouw kans op winst.

Koopsignaal: breuk van weerstand

Wordt een weerstand naar boven doorbroken en breekt de koers daarmee uit het trendkanaal? Verkoop dan niet en overweeg juist te kopen. Een breuk van een weerstand is namelijk een sterk koopsignaal, waarna de koers vaak hard stijgt. Een ideaal moment om veel winst te maken!

Tip: wacht tot de koers van je crypto zo’n 3 tot 5 procent boven de weerstand staat. Je weet dan wat zekerder dat het geen ‘valse uitbraak’ is.

crypto-versturen-ontvangen

Verkoopsignaal: breuk van steun

Net zoals een weerstand kan worden doorbroken, gebeurt hetzelfde ook met steunen. Wanneer een steun naar beneden breekt, is dat een sterk verkoopsignaal. Net zoals bij het breken van een weerstand, raak je ook hier niet direct in paniek en wacht je tot de koers 3 tot 5 procent onder de steun staat. Soms veert de koers net onder een steun namelijk ook weer hard op. 

Conclusie

Zoals je ziet, zijn steunen en weerstanden geweldige manieren om de toekomstige koers van een cryptomunt te bepalen en mooie winsten te maken. Het werkt op alle grafieken, ongeacht de tijdspanne die je bekijkt. 

Simpelweg doordat vrijwel alle professionele traders ernaar kijken en handelen, krijgt technische analyse met steunen en weerstanden echt voorspellende waarde. Ik ben het dus volledig oneens met mensen die zeggen niet in crypto te investeren omdat je je geld beter naar het casino kan brengen. De kans dat je met crypto geld verdient is namelijk veel hoger wanneer je dankzij technische analyse beter weet wat de koers gaat doen.

Wil je meer leren over succesvol crypto traden en hoe je technische analyse daarbij optimaal gebruikt?

Volg mijn gratis crypto training en je bent klaar voor je volgende winstgevende trades op rij!