• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is er gebeurd met Terra Luna? Dood project of nu toeslaan en kopen?
mei 19, 2022

Terra Luna nu kopen? Wie de cryptomarkt een beetje volgt, of behoorlijk in Terra Luna had geïnvesteerd, heeft ongetwijfeld gemerkt dat de koers van Terra (LUNA) binnen een week bijna volledig is ingestort. 

En dat is opmerkelijk, want Terra Luna was sinds 2021 sterk aan het groeien en stond stevig in de wereldwijde crypto top 10 met een market cap van miljarden dollars.

Wat is er gebeurd met Terra Luna? Zijn stablecoins nog wel veilig en is alsnog investeren in Terra Luna nu een buitenkans?

De ondergang van een grote cryptocurrency met zijn eigen stablecoin (UST) is voor veel mensen een schokkende gebeurtenis geweest. Miljarden aan investeringen zijn binnen een week verdampt en complete cryptoportfolio’s daarmee op een aanzienlijk verlies gezet.

De onzekerheid die door de enorme daling van Terra Luna ontstond, had ook invloed op de rest van de cryptomarkt en trok zelfs bitcoin en altcoins mee naar beneden. 

Wat is er gebeurd met Terra Luna?

Terra was tot half mei 2022 een belangrijke speler in de wereld van cryptocurrencies en stond stevig in de top 10. Op zijn hoogtepunt bereikte de koers in april 2022 een waarde van meer dan 110 dollar.

Vlak voor de ondergang leek er met een koers van 85 dollar nog niets aan de hand. De aan Terra (LUNA) gekoppelde stablecoin TerraUSD (UST) leek nog stabiel.

Koppeling met de dollar verloren

Het grote probleem en de trigger voor de gigantische sell-off was dat de stablecoin UST zijn ‘peg’ verloor. De peg is de koppeling met de dollar, waarop het hele ecosysteem van Terra is gebaseerd.

Toen de koppeling met de Amerikaanse dollar verdween, stortte de koers binnen no-time in naar minder dan 10 dollarcent. Daarmee verloren veel mensen het vertrouwen in Terra Luna en UST en verkocht iedereen massaal zijn posities, waardoor de koers van Terra (LUNA) binnen een week met 99,99% daalde.

Crypto exchange Binance zag het vermogen van $ 1,6 miljard verdampen naar nog geen 2.500 dollar. Een bizar scenario waar niemand rekening mee had gehouden.

koppeling dollar ust terra

De werking van Terra Luna

Een andere factor die bijgedragen heeft aan de grote verliezen, komt door het principe achter UST. Deze stablecoin is namelijk een op algoritmen gebaseerde stablecoin. Het idee daarvan, is dat de munt gedekt is door de cryptocurrency erachter.

Zodra de koers van USD boven $ 1,00 uitstijgt, worden gebruikers gestimuleerd om het verschil als winst te pakken. Hierdoor daalt de koers weer netjes naar 1 dollar. Aan de andere kant, wanneer de koers van UST onder de dollar daalt, wordt waarde uit het LUNA-netwerk onttrokken om de koers op peil te houden.

Dit systeem bleek niet houdbaar en onttrok bij de daling steeds meer aan LUNA, waardoor de koers daarvan verder daalde. En deze daling zette veel investeerders ertoe aan om hun posities te sluiten, wat vervolgens weer een hardere daling tot gevolg had. 

UST had niet voldoende onderliggende waarde

Andere grote stablecoins zoals Tether (USDT) zijn gedekt door de complete market cap ook in echte dollars te bezitten. Bij UST was dit niet het geval. Er was een grote reserve van zo’n 80.000 bitcoin, opgebouwd door de reserve die de Luna Foundation Guard speciaal voor dalingen van UST had opgebouwd. De totale waarde van iets meer dan 2 miljard dollar was niet genoeg om de klappen op te vangen. 

terra luna kopen

Nu investeren in Terra Luna of niet?

Na de enorme crash stopten veel crypto exchanges tijdelijk met de handel in de munten Terra (LUNA) en UST. Inmiddels lijkt de situatie wat tot rust te komen en is de handel in LUNA weer hervat, hoewel het een bizar gezicht blijft dat een munt die een paar weken geleden nog voor meer dan 100 dollar werd verhandeld nu voor 0,000140 dollar per stuk van eigenaar wisselt.

Dood project?

Veel investeerders beschouwen Terra Luna als een dood project, sinds de UST geen stablecoin meer is. Het was het fundament waarop Terra draaide en essentieel onderdeel van het ecosysteem.

In die zin zal Terra Luna volgens mij ook niet meer terugkomen. Het vertrouwen is gewoon weg en zal maar moeilijk terugkomen. Een echt dood project beschouw ik het alleen nog niet.

Terra Luna kopen kan mooie gok zijn

Persoonlijk denk ik niet dat Terra ooit nog zijn oude waarde van meer dan 100 dollar zal aantikken. Wel denk ik dat het kopen van Terra Luna een gokje waard is, nu de koers op nog geen fractie van een dollarcent staat.

De kans is namelijk groot dat er een soort doorstart komt, een hard fork, waarbij er een afsplitsing komt tussen de oude en nieuwe Terra Luna. Houders van Luna krijgen dan via een zogenaamde airdrop een percentage van hun huidige aantal Luna-tokens uitgekeerd in de nieuwe munt. Net zoals je bij Ethereum ook Ethereum Classic hebt, of bij Bitcoin zelfs Bitcoin Gold, Bitcoin Cash en Bitcoin SV bestaan.

De visie van Corné

Corné maakte een duidelijke video met uitleg wat er precies met Terra Luna is gebeurd en vertelt je of Terra Luna kopen misschien wel een buitenkans is, of dat het gaat om een dood project. Ook hij heeft in ieder geval een gok(je) gewaagd! Bekijk de video hieronder.

Mogelijk succes voor Terra 2.0

Wanneer Terra Luna 2.0 opnieuw succesvol wordt, zie ik het wel gebeuren dat ook de Terra Luna ‘ classic’  (LUNA) toch weer gaat stijgen. En wie weet slaat de FOMO weer toe. De huidige koers van $0,000140 biedt de gelegenheid om voor een klein bedrag veel tokens te bezitten.

2 miljoen LUNA-tokens voor 250 euro

Ik heb er gisteren 2 miljoen stuks van gekocht, voor ongeveer 250 euro. De kans is best groot dat het niet meer goed komt, maar dat vind ik het gokje zeker waard.

Wanneer mensen namelijk zien dat de koers van het oude LUNA ineens met tientallen procenten stijgt, kan dat toch weer veel mensen verleiden om te investeren en de koers ook los van de koppeling met UST weer op laten leven. Het kan dan ineens hard gaan en het lijkt me niet onmogelijk dat de koers zomaar weer X10 of misschien wel meer kan gaan.

terra luna 2.0

Aankondiging van terra 2.0 op de officiële Terra website

Interessante kansen

Ook vind ik het interessant om bij een hard fork van Terra Luna automatisch een aanzienlijk aantal nieuwe coins te krijgen via een airdrop. Stel dat je dan 10% van je LUNA tokens als nieuwe currency krijgt, dat betekent in mijn geval een mooie start met 200.000 van ‘Terra Luna 2.0’.

En omdat Terra Luna zo’n grote cryptocurrency was, is de kans groot dat mensen het nieuwe Terra ook als interessant project zien en erin investeren.

Conclusie

Kortom, een paar goede redenen om toch een gokje te wagen. Mocht ik mijn 250 euro kwijtraken (wat een zeer reële optie is), dan is dat maar zo. Maar aan de andere kant zie ik het gigantische potentieel bij een opleving van de markt die me zomaar een paar duizend euro kan opleveren.

Wat mij betreft de gok absoluut waard. Ook investeren? Koop je LUNA dan eenvoudig bij Bitvavo en laat je de komende maanden verrassen!