• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Maak winst door te traden met support en resistance
oktober 3, 2023

Maak winst door te traden met support en resistance! Wil je meer verdienen met crypto dan door het simpelweg te HODL’en? Dan is traden een uitstekende optie. Er bestaan ontzettend veel gedetailleerde beschrijvingen om te traden, van ingewikkelde patronen in de koersgrafieken en meer.

Zowel gevorderde als beginnende traders zullen desondanks toch altijd naar de support en resistance kijken om een goed koop- of verkoopmoment te bepalen. Hoe werken de support en resistance precies en hoe pas je deze techniek in de praktijk toe?

In dit artikel bespreek ik een relatief eenvoudige, maar krachtige techniek: handelen op basis van steun en weerstand (support en resistance).

Wanneer je begint met technische analyse, kom je al snel in aanraking met termen zoals steun en weerstand. Deze twee termen vormen voor bijna elke trader de basis en zijn daarom erg belangrijk bij het kopen en verkopen van crypto.

Zelf direct proberen? Maak een account aan op Bybit en je bent klaar voor je eerste trade!

Wat zijn support en resistance precies?

Simpel gezegd, zijn support en resistance de niveaus op een prijsgrafiek, waar de prijsstijging (of daling) van een bepaalde cryptocurrency de neiging heeft om te stoppen en om te keren.

Support (steun)

Dit is een prijsniveau waarop een cryptocurrency de neiging heeft om niet onder te dalen. Het is als een soort vloer, waar de prijs op lijkt te 'rusten'. Dit gebeurt vaak omdat traders de coin op dat punt als een interessante koop zien en op dit niveau beginnen te kopen.

Resistance (weerstand)

Dit is het tegenovergestelde van support. Hier fungeert het niveau meer als een plafond waar de prijs tegenaan lijkt te 'botsen'. Dit gebeurt vaak omdat traders de coin als overgewaardeerd beschouwen op dit niveau en juist beginnen te verkopen.

Hoe herken je support en weerstand in de praktijk?

Het mooie van support en resistance is dat het concept in feite gebaseerd is op de basisprincipes van vraag en aanbod. Wanneer de vraag het aanbod overtreft (veel kopers en weinig verkopers), stijgt de prijs. Als het aanbod de vraag juist overtreft (veel verkopers en weinig kopers), daalt de prijs.

weerstand-support

Wanneer kopen of verkopen?

In de praktijk koop je wanneer de koers zich op of in de buurt van een supportlijn bevindt en verkoop je zodra de koers zich op of bij een weerstand bevindt.

De niveaus van steun en weerstand zijn de punten waar deze balans tussen vraag en aanbod in het verleden is verschoven.

Zelf direct proberen? Maak een account aan op Bybit en je bent klaar voor je eerste trade!

Steun- en weerstandsniveaus vormen de basis van veel strategieën

Steun- en weerstandsniveaus geven traders een duidelijk beeld van waar de prijs mogelijk kan omkeren. Door deze niveaus te herkennen, heb je een groot voordeel bij het openen of sluiten van een trade.

Stappenplan: Zo herken je een support of een weerstand

Een belangrijke vaardigheid in de technische analyse is het vermogen om support en resistance te vinden. Hier is een stapsgewijze handleiding om deze cruciale punten op je grafiek te vinden en markeren:

Stap #1: Analyseer eerdere pieken en dalen

Open een grafiek van de coin waar je interesse in hebt en begin met het scannen van deze grafiek naar opvallende pieken (highs) en dalen (lows). Dit zijn vaak de plekken waar de prijs omkeerde na een opwaartse of neerwaartse beweging.

Stap #2: Teken lijnen

Na het identificeren van de pieken en dalen, trek je lijnen over deze pieken en dalen. Deze lijnen helpen je om de belangrijke niveaus van support en resistance te vinden. Deze lijnen kunnen zowel horizontaal als diagonaal lopen. Een support hoeft dus niet altijd een horizontale lijn te zijn.

Tip: Zelf gebruik ik hiervoor altijd de gratis website Tradingview.com. Deze site biedt uitgebreide tools om lijnen en andere technische analyses op alle soorten grafieken te tekenen.

trendkanaal support resistance

Stap #3: Focus op de hogere tijdframes

Heb je de lijnen getekend? Dan is het goed om te weten dat een support of resistance op een hoger tijdframe meer waarde heeft en daardoor betrouwbaarder is. Wanneer je lijnen trekt op de 1- of 5 minutengrafiek, dan maakt dat de support minder betrouwbaar.

Doe je datzelfde echter op de 4 uur-, of zelfs daggrafiek, dan weet je dat de support of resistance een stuk sterker zal zijn.

Afhankelijk van de tijd die je in een positie wilt zitten, kies je een tijdgrafiek. Daarbij kan het nooit kwaad om uit te zoomen en te kijken hoe sterk een bepaald steun- of weerstandsniveau is.

Stap #4: Kijk hoe vaak de lijn is aangetikt

Kijk na het tekenen van de lijn eens hoe vaak deze lijn is aangetikt door de koers. Een support- of resistanceniveau wordt namelijk als sterker beschouwd als het herhaaldelijk is getest, zonder te worden doorbroken. Zoek dus naar niveaus waar de prijs meerdere keren is gestopt of van richting is veranderd.

Tip: Let ook op het handelsvolume

Wanneer de prijs een supportniveau nadert en je ziet een toename in koopactiviteit, kan dit een bevestiging zijn dat veel traders dit niveau als een 'goede koop' beschouwen.

Wanneer de prijs een resistance-niveau nadert en je ziet een toename in verkoopactiviteit, kan dit een bevestiging zijn dat veel traders dit niveau als een 'piek' beschouwen en besluiten hun winst te nemen.

Het handelsvolume is ook een technische indicator die je in TradingView eenvoudig aan je grafiek toevoegt (onder het kopje “Indicators”).

Support en resistance geven duidelijkheid

Het identificeren van supportniveaus kan je een idee geven waar de prijs mogelijk zal stuiten en terug omhoog kan bewegen. Dit is nuttige informatie bij het besluiten wanneer te kopen.

Bovendien, als je al een positie hebt en de prijs nadert een bekend supportniveau, kan dit je vertrouwen geven om vast te houden aan je positie, in plaats van te verkopen in paniek. Andersom geldt dit natuurlijk ook voor weerstandsniveaus.

Zelf direct proberen? Maak een account aan op Bybit en je bent klaar voor je eerste trade!

range-traden-support-resistance

Wat bepaalt hoe sterk een steun of weerstand is?

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe sterk een steun of weerstand is:

Het aantal tests

Niveaus die in het verleden belangrijk zijn geweest, hebben vaak een blijvende invloed. Als je opmerkt dat een bepaald prijsniveau in het verleden meerdere keren als support of resistance heeft gediend, heeft deze een grotere betekenis.

Prijsactie rond het niveau

Let op de reactie van de prijs wanneer deze een support of resistance nadert. Als de prijs snel en krachtig terugvalt, dan wijst dit op een sterk niveau. Als de prijs langzaam rond het niveau blijft schommelen, dan betekent dit vaak dat de support of resistance wat zwakker is.

Tijdsduur

Hoe langer een support of resistance standhoudt, hoe sterker deze is. Een resistance die bijvoorbeeld al maanden of zelfs jaren standhoudt, is sterker dan een niveau dat een paar dagen of weken bestaat.

Meerdere technische indicatoren

Soms vallen verschillende technische indicatoren samen op een bepaald prijsniveau. Bijvoorbeeld, als een 200-daags voortschrijdend gemiddelde samenvalt met een bekend resistance-niveau, kan je die resistance als sterker zien.

Voeg de belangrijke voortschrijdende gemiddelde-lijnen (EMA of SMA) dus eventueel ook toe aan je grafiek voor extra duidelijkheid.

Conclusie

Of je nu net begint met technische analyse of al een doorgewinterde pro bent, het concept van steun en weerstand blijft erg belangrijk. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan dit, om succesvol te traden.

Natuurlijk helpt het wanneer je ook technische patronen herkent, maar met de kennis over support en resistance en deze in de grafiek te herkennen, zul je merken dat je vaak gelijk hebt en daardoor mooie winsten weet te maken.

Zelf proberen en in de praktijk aan de slag met technische analyse? Maak een account aan op Bybit en je bent klaar voor je eerste trade!