• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • USDC problemen! Wat is er aan de hand met USDC?
maart 13, 2023

USDC in de problemen? Wat is er met USDC aan de hand? Afgelopen weekend kregen niet alleen bitcoin en altcoins te maken met stevige koersverliezen, maar daalde ook stablecoin USDC met meer dan 11 procent.

En dat in een situatie waarbij stablecoins in periodes van hoge volatiliteit juist stabiel zouden moeten zijn. Wat is er precies aan de hand en kun je USDC misschien maar beter omwisselen voor een andere stablecoin?

In het kort

In het weekend van 11 en 12 maart 2023 kwam stablecoin USDC in de problemen. Dat komt doordat de Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten failliet is gegaan. Circle, het bedrijf achter USDC had daar voor meer dan 40 miljard dollar aan tegoeden staan. Omdat Circle niet meer bij een deel van dat geld kon komen, kwam de koppeling met de dollar direct in gevaar. De onderliggende waarde was immers ‘weg’.

Op 9 maart heeft Circle geprobeerd om zijn volledige kapitaal van $40 miljard weg te halen bij de bank, maar het bedrijf slaagde er alleen in om $36,7 miljard op te nemen. Het resterende bedrag van $3,3 miljard was een tijdje bevroren. Dit leidde direct tot een daling van de waarde van de USDC stablecoin. USDC daalde zelfs kort naar een koers van $0,89.

usdc problemen logo

Wat is USDC precies?

Eerst even wat achtergrond informatie: USDC (USD Coin) is een "stablecoin" en ontworpen om de volatiliteit van andere cryptocurrency's te vermijden door de waarde te koppelen aan de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat 1 USDC (in principe) altijd gelijk is aan 1 Amerikaanse dollar.

USDC werd gelanceerd in 2018 door Centre, een joint venture tussen Coinbase en Circle. Het werd gecreëerd als een alternatief voor andere stablecoins die waren ontwikkeld door bedrijven waarvan de reputatie in twijfel werd getrokken. Het doel was om een betrouwbare en transparante stablecoin te bieden.

Ethereum blockchain

USDC is gebaseerd op de Ethereum-blockchain en werkt net als andere cryptocurrency's. Het kan worden gebruikt om betalingen te verrichten, te handelen op beurzen en als opslag van waarde. Het wordt ook steeds vaker gebruikt als een manier om fondsen tussen verschillende beurzen te verplaatsen.

USDC heeft zich snel ontwikkeld sinds de lancering en wordt nu ondersteund door een breed scala aan beurzen en platforms. Lange tijd werd USDC gezien als een van de meest betrouwbare stablecoins op de markt.

Hoe veilig is Tether

Populariteit USDT stijgt

Door de problemen met USDC, stijgt de waarde van Tether (USDT), een vergelijkbare digitale valuta. Dit gebeurde eerder ook al toen een andere stablecoin (BUSD) problemen had. Tether lijkt nu te winnen van andere digitale valuta's en staat qua market cap al een tijd op de derde positie, net onder Ethereum.

De laatste jaren waren er veel zorgen over Tether op het gebied van de dekking door bijvoorbeeld goud en de dollar, maar die zorgen lijken nu wat naar de achtergrond te zijn verplaatst.

Amerikaanse overheid schiet te hulp

De Amerikaanse overheid heeft besloten om alle depositohouders van Silicon Valley Bank en Signature Bank hun geld terug te geven. Dit zorgde voor een positieve stemming op de crypto-markt, waarbij de prijzen van Bitcoin en Ethereum met ongeveer 8% stegen. Ook andere cryptocurrencies zoals Cardano, Polygon, Solana, Litecoin, Avalanche en Filecoin stegen meer dan 10%.

Schade beperkt

De Amerikaanse dollar daalde juist in waarde na dit nieuws. De problemen bij Silicon Valley Bank en andere banken heeft het vertrouwen in stablecoins zoals USDC wel even goed getest. Het nieuws van de overheidshulp heeft de schade aan crypto (en aandelen) voorlopig gestopt en bitcoin wist de 22.500 dollar weer aan te tikken, terwijl het een paar dagen geleden nog 10% lager stond.

xrp naar de beurs

Zonder reddingsplan was de situatie uit de hand gelopen

De gebeurtenissen rondom Silicon Valley Bank en Circle hebben aangetoond hoe belangrijk het bankensysteem is voor de Amerikaanse economie. Dante Disparte, het hoofd van de strategie-afdeling van Circle, benadrukt dit belang en waarschuwt dat het omvallen van de bank, zonder het reddingsplan van de overheid verstrekkende gevolgen zou hebben voor bedrijven, banken en ondernemers in de Verenigde Staten.

Snel gehandeld

Circle heeft in ieder geval snel gehandeld om zijn exposure tot de bank zo laag mogelijk te houden. Ze waren net op tijd om het grootste deel van hun 40 miljard dollar veilig te stellen.

Het was net die laatste 3,3 miljard dollar die tot onrust leidt bij klanten van Circle en andere bedrijven, zoals Coinbase en Jump Trading. Ook zij hebben namelijk respectievelijk 850 en 138 miljoen dollar aan USDC bij Circle gefinancierd.

Staat ons een grote bankencrisis te wachten?

In ieder geval hebben de recente gebeurtenissen geleid tot speculatie over een mogelijke bankencrisis. De aandelen van veel Westerse banken gaan hard onderuit. Hoewel Europa tot nu toe redelijk gespaard blijft, is het mogelijk dat de Federal Reserve verder moet ingrijpen als de situatie escaleert en er meer banken onderuit gaan of als de gehele Amerikaanse economie wordt bedreigd. 

Dit zou een ommekeer zijn in het beleid van de Federal Reserve en kan leiden tot renteverlagingen of steunpakketten.

USDC koppeling met USD voorlopig weer terug

En goed nieuws: de koppeling met de dollar is weer hersteld, doordat Circle dankzij de Amerikaanse overheid weer de beschikking krijgt over de missende 3,3 miljard dollar. Je ziet in de koersgrafiek dat de prijs na een voor stablecoins ongekende dip van meer dan 11 procent weer bijna rond de 1 dollar schommelt.

Misschien wel de eerste recessie voor bitcoin

De ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor Bitcoin en de bredere cryptocurrency-markt. Er is een kans dat Bitcoin zijn eerste wereldwijde recessie zal meemaken en het is interessant om te zien hoe dit de koers zal beïnvloeden. Sinds het ontstaan van bitcoin is er namelijk nog nooit een echte recessie geweest. 

Ik ben erg benieuwd hoe bitcoin zich in een recessie houdt. Zien mensen bitcoin nu net als goud meer als een veilige haven, of juist een risicovolle asset waar je liever weg van blijft in tijden van economische tegenwind?

De tijd zal het leren en ik blijf mijn buy-the-dip-strategie volhouden. Bitcoin onder de 20.000 dollar kopen blijft op de lange termijn namelijk een koopje.