• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom stijgt CEL weer met 20%? Celsius Network update!
juli 9, 2022

Waarom stijgt CEL weer? Ondanks de grote problemen bij Celsius Network? Als noodmaatregel zijn tot op de dag van vandaag zelfs alle opnames, het omwisselen en verplaatsen van cryptocurrencies onmogelijk. Dat is uiteraard killing voor het vertrouwen van mensen die Celsius Network gebruikten, of er nog een aanzienlijk bedrag aan cryptocurrencies hebben staan.

Het ziet er nog niet naar uit dat het opnemen van tegoeden binnenkort weer mogelijk wordt. Opvallend genoeg is de koers van CEL, de token van Celsius Network, de laatste twee dagen met bijna 20% gestegen. Is er nog hoop voor investeerders en gebruikers van Celsius Network?

Wat is Celsius Network precies?

Celsius Network (CEL) is een cryptocurrency en gelijknamig platform dat gebruikers een passief inkomen laat verdienen op verschillende cryptovaluta. Bij Celsius Network ontvang je gemiddeld 7 tot 8 procent rente op je geld, maar de rendementen lopen op tot wel 17% per jaar.

Hier gebruiken de meeste mensen het voor, maar je sluit er met hetzelfde gemak ook leningen af, met crypto als onderpand. Eigenlijk is Celsius Network daarmee een soort cryptobank. Alleen is alles gedecentraliseerd (en niet gereguleerd).

Wat ging er fout bij Celsius Network?

Celsius Network liet op 13 juni 2022 via Twitter weten dat ze door de hevige dalingen van onder meer Bitcoin en Ethereum niet meer aan al hun opnameverplichtingen konden voldoen. Ook de eigen munt CEL daalde daardoor in korte tijd met meer dan 80%. 

Het grote probleem is dat Celsius Network het kapitaal dat op zijn platform is gestort, gebruikt om eigen investeringen te financieren en om leningen aan andere gebruikers te dekken.

De crash van de cryptomarkt heeft het rendement dat Celsius op zijn investeringen kan behalen sterk verminderd, waardoor het uitbetalen van de hoge rentes ook problematisch wordt.

Waarom stijgt CEL weer?

Reden voor de mooie koerswinst van CEL is het feit dat Celsius Network een lening heeft afbetaald, waardoor maar liefst 440 miljoen dollar aan onderpand is vrijgekomen.

Celsius Network betaalde namelijk de resterende 41 miljoen dollar van zijn schuld af op het DeFi-platform Maker. Daardoor was het mogelijk om het grote bedrag aan onderpand terug te vorderen. 

Bewijs van de transactie

Dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd, blijkt uit de gegevens van een wallet die aan Celsius is gekoppeld. Het betalen van de resterende 41,2 miljoen dollar van de lening in DAI (de stablecoin van het Maker-protocol), bracht het Maker-protocol ertoe om 21.962 WBTC (Wrapped Bitcoin) vrij te geven. WBTC is een bitcoin-equivalent token van de Ethereum-blockchain. 

celsius network transactie

Liquiditeitsboost

Het beschikbaar komen van dit enorme bedrag, betekent een grote liquiditeitsboost voor de financiën van Celsius Network, dat op 12 juni 2022 stopte met alle opnames en transacties van klanten om zo een run op deposito's te voorkomen. 

Belangrijke mijplaal

De schuldaflossing aan Maker is daarom een belangrijke mijlpaal voor Celsius, die gebruikers en andere investeerders enige hoop zou moeten geven dat het bedrijf kan blijven bestaan.

Wie weet gaat Celsius Network het weer mogelijk maken om opnames van klanten te activeren. Wel blijft het dan oppassen dat niet iedereen massaal zijn geld wil opnemen, omdat Celsius Network dan alsnog niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. 

Conclusie: CEL kopen? 

Inmiddels zijn we bijna een maand verder en is de koers van CEL na een dieptepunt op 13 juni weer behoorlijk hersteld. In ieder geval levert het beschikbaar komen van de 440 miljoen dollar nieuwe hoop en vertrouwen op, wat leidde tot een mooie koersstijging van CEL. Ten opzichte van de dollar steeg de koers de afgelopen 30 dagen al meer dan 70%.

celsius network koers

Hoewel je op dit moment niet bij Celsius Network kunt investeren, kan het kopen van de currency CEL dus wel heel interessant zijn!