• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is de RSI (Relative Strength Index) en hoe gebruik je deze?
april 25, 2022

Wat is de RSI? Wil je leren daytraden met aandelen of crypto? Dan is de RSI daarvoor wat mij betreft een onmisbaar hulpmiddel. De RSI indicator helpt je namelijk (mede) te bepalen of er een goed aan- of verkoopmoment zit aan te komen.

Het gebruiken van de RSI voor het doen van trades geeft je een grotere kans om vaker met winst te traden. En dat willen we allemaal wel toch? In dit artikel leg ik je uit wat de RSI precies is en hoe je deze optimaal gebruikt.

Wat is de RSI precies?

RSI is een afkorting voor Relative Strength Indicator, of in het Nederlands de relatieve sterkte-indicator. In feite is het een slimme rekenmethode die het huidige sentiment meet op basis van historische koersinformatie. Daarmee is het een zogenaamde momentum indicator. 

Oscillator

De RSI wordt weergegeven als een ‘oscillator’, dat betekent een lijngrafiek die tussen de waardes 0 en 100 beweegt. De rekenmethode achter de RSI werd al in 1978 bedacht.

Destijds pasten handelaren de techniek vooral toe op aandelen, maar in 2022 werkt de RSI net zo goed voor crypto. Het gebruik van de RSI heeft me al veel positieve trades opgeleverd en ik zou niet meer zonder kunnen!

Wat meet de RSI eigenlijk?

De Relative Strength Index (RSI) wordt in crypto trading gebruikt om het momentum van een coin te beoordelen. Je meet ermee hoe snel handelaren de prijs van een bepaalde cryptomunt omhoog, of juist omlaag bieden.

Overbought & oversold

Het resultaat van die meting zie je op een schaal van 0 tot 100 weergegeven. Een waarde onder de 30 betekent dat het aandeel ‘oversold’ is, terwijl een waarde boven de 70 aangeeft dat het ‘overbought’ is.

In een overbought-situatie is de kans groot dat de koers van de coin binnen afzienbare tijd zal dalen (afhankelijk van de tijdschaal die je hebt geselecteerd). Andersom betekent een oversold-situatie juist dat er een mogelijk interessant aankoopmoment aankomt.

RSI in de praktijk, zo gebruik je hem

Klinkt allemaal mooi natuurlijk, maar hoe werkt de RSI in de praktijk? Ik geef je een voorbeeld zoals ik hem in bijna dagelijks in de praktijk toepas.

Naast mijn vaste portfolio met cryptomunten die ik voor lange tijd vasthoud, vind ik het erg leuk om dagelijks één of meerdere trades voor de korte termijn te doen. Ik koop en verkoop gemiddeld binnen een kwartier tot enkele uren en neem steeds genoegen met een gemiddelde winst per trade tussen 0,5 en 1 procent. 

RSI bij Ethereum

Mijn favoriete coin daarvoor is Ethereum. Deze nummer twee cryptocurrency van de wereld is namelijk de grootste altcoin en biedt voldoende volatiliteit (beweeglijkheid van de koers).

Voor het overzicht van de actuele RSI en koers, zet ik de gratis koersinformatie van Tradingview aan. Je vindt hem op deze grafiek.

Wanneer je de onderste RSI-grafiek niet meteen in beeld ziet, zet je deze zelf eenvoudig aan via de knop “Indicators” > “Technicals” en dan kiezen voor “Relative Strength Index”.

Daarnaast zet ik de tijdsinterval van de grafiek altijd op 3 minuten. In mijn ervaring is dat de meest prettige interval voor als je wilt daytraden.

Praktijkvoorbeeld traden met RSI

Maar nu, hoe gebruik je de RSI indicator in de praktijk? Kijk rustig en stap voor stap met me mee naar een trade die ik twee dagen geleden deed, waarbij de RSI me de bevestiging gaf om op het juiste moment te kopen en vervolgens weer te verkopen.

Ik overweeg te kopen wanneer de RSI rond de 20 staat. In de grafiek op de afbeelding hieronder zie je dat dat het geval is, op het punt waar je de zwarte pijlen ziet. Op dat moment sta ik al stand-by om een aankoop te doen. De RSI zegt immers dat de markt ‘oversold’ is en dat de kans op herstel heel groot is.

Direct kopen dus, zou je zeggen? Helaas niet, want als de RSI zo simpel zou werken als kopen onder de 20 en weer verkopen boven een stand van 70, dan was iedereen die de RSI als leidende indicator zou gebruiken inmiddels steenrijk geweest. 

trendlijn tekenen

RSI lijnen tekeken bij Tradingview? Dat doe je zo.

Het is de kunst om te zoeken naar een bevestiging. Veel traders doen dat door de RSI te combineren met een andere indicator, zoals de MACD (moving average), of welke andere dan ook.

Persoonlijk werkt het trekken van lijnen voor mij in de praktijk heel goed. Ik verbind de toppen met toppen en de dalen met de dalen in de grafiek, zodat er een duidelijk trendkanaal ontstaat. Op de onderste vind je de steunen (support) en op de bovenste lijn de weerstanden (resistance).

RSI trendkanaal

Het perfecte koopmoment

Voor mij is het een perfect koopmoment wanneer een RSI onder de 20 samenvalt, waarbij de koers zich precies op of in de buurt van de door mij getekende onderste lijn van een trendkanaal zit. Klinkt misschien ingewikkeld, valt in de praktijk reuze mee. Bekijk de afbeelding hieronder en je ziet wat ik bedoel.

RSI onder de 20

Wanneer ik een trade doe, dan ‘speel’ ik meestal met een bedrag van 10.000 dollar. In dit geval was dat niet anders. Omdat de RSI onder de 20 perfect samenviel met het aantikken van de onderste lijn in het trendkanaal, wist ik dat de kans op een terugkeer naar de top van het kanaal erg groot zou zijn.

Ethereum kopen

En dat gebeurde ook. Ik kocht voor 10.000 dollar 3,6 ETH, die op dat moment op een koers van iets minder dan 2780 dollar stond. Na mijn aankoop zakte de koers nog iets verder, maar draaide daarna zoals verwacht snel weer om. Mijn koersdoel lag op ongeveer 2820 tot 2850, de koers op de bovenste lijn als je hem schuin naar rechtsboven tekent.

En zo geschiedde: na ongeveer 2 uur tikte de koers inderdaad de bovenste lijn aan en verkocht ik de complete 3,6 ETH weer voor 10.159 dollar, waarbij de handelskosten er al af zijn.

RSI koop verkoop

Een mooie winst

De snelle rekenaars onder ons zien dat deze trade me daarmee 159 dollar heeft opgeleverd. Een mooi resultaat voor een paar uur de koers in de gaten houden, terwijl ik ondertussen gewoon wat anders kon doen.

RSI-divergentie

Wanneer je volgens de bovenstaande strategie trade, dan staan je veel winstgevende trades te wachten. Je moet ook niet te graag willen traden om het traden. Voldoen de omstandigheden niet? Dan sla ik de trade gewoon over. Er komen altijd genoeg nieuwe kansen!

Wel wil ik je nog even wijzen op een bijzondere situatie binnen de RSI, die meestal voorspelt dat de koers op het punt staat om een andere richting op te gaan. Dat is namelijk wanneer de lijn van de RSI niet overeenkomt met de richting van de koers. 

Zie je de lijn van de RSI namelijk naar boven bewegen, terwijl de koers juist daalt? Dan is dat bijna altijd een voorspelling van een op handen zijnde felle stijging. Dit kan dus een perfect instapmoment zijn.

Andersom geldt dit ook: zie je de RSI lijn dalen terwijl de koers nog stijgt? Dan kun je jouw posities vaak beter verkopen. De koers staat dan namelijk op het punt om fel te gaan dalen. Dit kan natuurlijk ook een perfect moment zijn om een short-positie in te nemen, waarbij je juist speculeert op een daling van de koers.

De situatie waarin de richting van de RSI-indicator niet overeenkomt met de richting van de koers, wordt ook wel RSI divergentie genoemd.

Conclusie

De RSI indicator is wat mij betreft een van de beste technische analyse hulpmiddelen om de toekomstige richting van de koers te bepalen. De betrouwbaarheid van de RSI hangt wel altijd af van de complete context.

Daarom teken ik zelf altijd een trendkanaal, wanneer dat mogelijk is. En zodra ik eenmaal een positie heb ingenomen, hanteer ik een stoploss die het verlies beperkt als de koers toch de verkeerde kant opgaat. 

Voor mij is dankzij de RSI een mooie wereld van daytrading opengegaan. Ik kan je alleen maar aanraden het ook eens te proberen. En dat hoeft natuurlijk niet meteen met 10.000 dollar, maar kan net zo goed met 100 euro of minder.

Ook eens proberen? Koop en verkoop je crypto dan eenvoudig en snel via Bitvavo!