Wat is een fake-out? Wanneer je regelmatig met crypto handelt, hou je de koersen meestal scherp in de gaten door technische analyse toe te passen. Je kijkt dan naar de koersgrafieken en probeert trends te zien en terugkerende koerspatronen te herkennen. Soms lijkt de grafiek een duidelijke richting te voorspellen, nadat een weerstand of steun in een trendkanaal is doorbroken.
Je anticipeert erop en gaat vol vertrouwen een trade in. Maar dan gaat het ineens fout als de koers compleet de verkeerde kant opgaat. Wat is er gebeurd? Alle signalen wezen toch in de richting die je voor ogen had? Grote kans dat je te maken hebt met een fake-out. Maar wat is een fake-out precies en hoe voorkom je dat deze je veel geld kosten?
Wat is een fake-out?
Fake-out is een term die binnen de technische analyse wordt gebruikt. Het verwijst naar een situatie waarin de koersgrafiek aangeeft dat een trendomkeer hoogstwaarschijnlijk is, doordat het vorige trendkanaal is gebroken. De koers lijkt zich voort te zetten in de voorspelde richting, maar stijgt (of zakt) na een korte periode ineens weer in het trendkanaal terug.
"Fake-outs zijn wanneer een trader een positie inneemt in de verwachting dat deze in een bepaalde richting zal bewegen en dit niet doet."
Fake out in dalende trend
Bij een dalende trend betekent een fake-out dat de weerstand aan de bovenkant van het dalende trendkanaal is doorbroken (een bullish breakout). Veel traders zien dat als een bullish signaal en wisselen hun short in voor een long-positie.
Alles lijkt de eerste paar candles goed te gaan, totdat de koers ineens weer totaal de andere kant opgaat, terug het bearish kanaal in. Dit leidt doorgaans tot grote verliezen. Een vervelende situatie die je dus graag wilt voorkomen. Een andere benaming voor een fake-out in een bearish trend, wordt ook wel een bull trap genoemd.
Fake out in stijgende trend
Een fake-out in een stijgende trend is vanzelfsprekend precies het tegenovergestelde: in een stijgende trend zakt de koers door de support aan de onderkant van het kanaal en versnelt naar beneden (een bearish breakout). Veel traders verkopen hun long-posities, gaan short en speculeren op een verdere koersdaling.
Terugtest
Dat is namelijk wat er doorgaans in zo’n situatie gebeurt. Maar na een aantal candles draait de koers weer om voor een terugtest van de vorige support (nu weerstand) en knalt weer terug de stijgende trend in.
Op dat moment zit je met een short-positie dus helemaal verkeerd en met een verliesgevende positie. Een andere benaming voor een fake-out in een bullish trend, wordt ook wel een bear trap genoemd.
Fake-out laat de verliezen snel oplopen
Een fake-out kan aanzienlijke verliezen veroorzaken. Wanneer je focust op technische analyse, vertrouw je namelijk op goed geteste patronen en meerdere bevestigingen van een indicator. Vaak gaat dat ook goed, maar helaas niet altijd. Het is allemaal part of the game.
Spannend moment
De situatie waarbij een bestaand trendkanaal wordt doorbroken (breakout), is altijd wel een beetje spannend. Bij een echte breakout versnelt de koers namelijk vaak naar boven, of beneden, waardoor er veel geld te verdienen valt. Bij een breakout is het altijd wel heel belangrijk om op een mogelijke fake-out voorbereid te zijn.
Risico op verliezen door fake-out verkleinen, 4 essentiële tips!
Een fake-out kun je nooit helemaal voorspellen. Het sleutelwoord is risicobeheer en snel anticiperen op de nieuwe situatie. Daarom een aantal goede tips om het risico op verliezen door fake-outs te verkleinen:
Tip #1: Beperk je inzet tot 2% van je portfoliowaarde
Om het risico op fake-outs te verkleinen, hanteren veel traders die zich baseren op technische analyse doorgaans limieten voor de totale waarde van hun investering die ze voor elke transactie inzetten. Een gebruikelijke limiet voor een transactie is maximaal 2% van de totale cryptoportefeuille. Heb je een portfolio van 10.000 euro? Dan zet je dus 200 euro voor een trade in.
Tip #2: Trade nooit zonder stoploss
Stel een goede stoploss in, zodat je het risico op grote verliezen automatisch beperkt zodra de koers toch in de verkeerde richting draait. De stoploss bepaal je altijd voordat je een trade ingaat en stel je in bij het plaatsen van je order, of direct nadat je order is uitgevoerd.
Let op: kom niet in de verleiding om je stoploss later te verschuiven, in de hoop dat alles toch weer jouw kant op draait.
Tip #3: Wees alert bij lage volumes
Vermijd het aangaan van een positie wanneer het handelsvolume laag is. Het risico op een fake-out neemt namelijk toe als het volume laag is.
Tip #4: Gebruik verschillende indicatoren
Gebruik Fibonacci-niveaus om de support- en weerstandsniveaus te ontdekken. Vaak ketst de koers hier op af. Ook de RSI-indicator helpt je te zien of de markt overbought of oversold is.
Wees voorbereid op elke situatie
Het idee is in ieder geval om altijd voorbereid te zijn op elke mogelijke uitkomst, voordat je een transactie aangaat. Dat zou trouwens altijd je opzet moeten zijn, voor welke trade dan ook. Je bepaalt vooraf waar en wanneer je winst neemt, maar ook wanneer je verlies pakt. Op termijn ga je het spelletje op die manier winnen.
Voorbeeld fakeout
Hoe ziet een fake out er dan precies uit? In het voorbeeld hieronder zie je een goed voorbeeld. De trend is duidelijk bearish. Je kunt alle toppen netjes aan elkaar verbinden in een duidelijke lijn. Veel traders handelen daarnaar en gaan bij het bereiken van de bovenkant van het dalende kanaal een short-positie aan.
Tot het moment waarop de trend wordt doorbroken (breakout). In het voorbeeld zie je dat maar liefst drie keer gebeuren. Toch waren die breakouts duidelijke fake-outs, want de koers zakte na enkele candles weer terug het oude trendkanaal in.
Over het algemeen geldt dat ook de periode van een bepaalde trend heel belangrijk is. Hoe langer de trend bestaat, des te sterker de weerstand en support aan de toppen en bodems van een trendkanaal.
Conclusie
Wanneer je actief bezig bent met traden, is een fake-out je vast al eens overkomen. De koers gaat na een breakout ineens weer de andere kant op, terwijl alle technische indicatoren juist wijzen op een trendomkeer. Heel vervelend, maar part of the game.
Stoploss instellen en signalen herkennen
Wanneer je zorgt voor een goede stoploss en de signalen van een fake-out herkent, beperk je de schade. Verlies nemen dus en de volgende keer een nieuwe poging. Wanneer de breakout namelijk wél doorzet, heb je vaak goud in handen en maak je mooie winsten!
Traden via ByBit
Zelf traden? Ontdek het gemak van ByBit! Al jaren mijn favoriete crypto exchange. Via de link hieronder via Corné nu tijdelijk met een tradingtegoed van meer dan 4000 dollar én gratis airdrops!