• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is er gebeurd met Celsius Network? Geen withdrawals meer? Geld kwijt?
juni 18, 2022

Wat is er gebeurd met Celsius Network? Slechts een maand na de ineenstorting van het Terra-Luna stablecoin-netwerk was Celsius Network (CEL) de afgelopen week groot in het nieuws.

Investeerders kunnen hun geld namelijk niet meer opnemen. En dat is natuurlijk erg vervelend voor een partij die zegt een betrouwbare cryptobank te zijn. Wat is er precies gebeurd met Celsius Network en ben je je geld kwijt? Of is er nog hoop?

Wat is Celsius Network precies?

Celsius Network (CEL) is een cryptocurrency en gelijknamig platform dat gebruikers een passief inkomen laat verdienen op verschillende cryptovaluta. Bij Celsius Network ontvang je gemiddeld 7 tot 8 procent rente op je geld, maar de rendementen lopen op tot wel 17% per jaar.

Hier gebruiken de meeste mensen het voor, maar je sluit er met hetzelfde gemak ook leningen af, met crypto als onderpand. Eigenlijk is Celsius Network daarmee een soort cryptobank. Alleen is alles gedecentraliseerd (en niet gereguleerd).

Enorme rendementen trokken veel gebruikers

De afgelopen jaren heeft Celsius veel investeerders en geld naar zich toe getrokken door geweldige rendementen op stablecoins en andere cryptocurrencies te bieden. Je zette er bijvoorbeeld 1000 dollar voor drie maanden vast en kreeg daarom een mooi rendement van soms wel tientallen procenten.

Celsius gebruikt jouw 1000 dollar om geld uit te lenen aan anderen die er rente over betalen, die oploopt tot wel 16%. Toch is het voor veel start-ups en andere bedrijven een goede manier om hun plannen te financieren. De leners betalen dus het rendement van de mensen die hun geld bij Celsius storten.

celsius network logo

CEL-token

Celsius Network heeft een eigen token (CEL). Deze cryptovaluta is de drijvende kracht achter het netwerk en wordt vooral gebruikt voor rentes, leningen en betalingen. Gebruikers van Celsius Network kunnen door CEL-tokens in de app vast te houden nog een extra rendement verdienen. Hoe meer CEL, hoe meer je verdient. 

De populariteit van Celsius Network en het CEL-token droegen bij aan de sterke groei van Celsius Network. Op de piek beheerde Celsius Network meer dan 25 miljard dollar aan vermogen van 1,7 miljoen gebruikers en was het bedrijf ruim 3,25 miljard dollar waard.

Wat is er gebeurd met Celsius Network?

celsius network website nog live

De site van Celsius Network is nog live, maar met de melding dat opnames en transfers gepauzeerd zijn.

Geld opnemen van Celsius Network kan niet meer

Het zag er allemaal rooskleurig uit voor Celsius Network. Het op één na grootste pensioenfonds van Canada, Caisse de dépôt et placement du Québec investeerde zelfs 750 miljoen dollar in een financieringsronde.

Waardedaling van meer dan 50%

Hoe anders is de situatie nu. Volgens de Financial Times is de waarde van de activa die op het platform van Celsius zijn gestort tussen december en mei met 50% gedaald, van 24 naar 12 miljard dollar.

Tegoeden (tijdelijk?) eenzijdig door Celsius Network bevroren

Het toonaangevende crypto-leenplatform heeft zelfs alle transacties en opnames op zijn netwerk onderbroken en daarbij ongeveer 12 miljard aan gelden van gebruikers geblokkeerd. Had je er geld staan, dan kom je daar dus simpelweg niet meer bij. En dat is op zijn minst een serieus kwalijke zaak.

Wat ging er fout bij Celsius Network?

tweet celsius network

Celsius Network liet via Twitter weten dat ze door de hevige dalingen van onder meer Bitcoin en Ethereum niet meer aan al hun opnameverplichtingen konden voldoen. Ook de eigen munt CEL daalde daardoor in korte tijd met meer dan 80%.

Lees hun verklaring in de memo op de site van Celsius Network.

Crash op de cryptomarkt grootste oorzaak

Het grote probleem is dat Celsius Network het kapitaal dat op zijn platform is gestort, gebruikt om eigen investeringen te financieren en om leningen aan andere gebruikers te dekken. De crash van de cryptomarkt heeft het rendement dat Celsius op zijn investeringen kan behalen sterk verminderd, waardoor het uitbetalen van de hoge rentes ook problematisch wordt.

Bearish crypto patronen

Slechts gedekt door Bitcoin en Ethereum

Want, Celsius zegt dat de meeste leningen zijn gedekt in Bitcoin. Daarmee is er geen garantie dat het klanten kan uitbetalen in het geval van een stormloop, of ‘bank-run’, waarbij iedereen tegelijkertijd massaal zijn geld wil opnemen. 

Daar komt bovenop dat de prijs van Bitcoin het afgelopen jaar al met meer dan 50 procent is gedaald. Het zou allemaal een ander verhaal zijn wanneer de tegoeden gedekt zijn in echte dollars of edelmetalen zoals goud, maar dat is bij Celsius dus niet het geval.

Geen vertrouwen meer

Daar komt nu dus bij dat bijna niemand meer echt vertrouwen in het bedrijf heeft. Bovendien stuurden ze vlak voordat het opnemen van tegoeden niet meer mogelijk was, meer dan 300 miljoen dollar naar FTX.

Niemand werd hierover geïnformeerd. Gebruikers vragen zich vooral af of ze ooit nog toegang zullen krijgen tot hun geld. En dat is een alarmerende situatie. En krijgen gebruikers dat wel? Dan haalt iedereen massaal zijn geld weg en valt de boel alsnog om.

Reserves verkopen

Celsius Network zelf zegt dat de grote dalingen van Bitcoin en Ethereum ten grondslag liggen aan de problemen en dat het hun gebruikers juist beschermt door alle withdrawals te stoppen.

Door opnames niet meer mogelijk te maken, kan er namelijk geen run op geld ontstaan. Als iedereen namelijk zijn geld wil opnamen, kan Celsius Network nooit aan die vraag voldoen.

Ethereum kopen

Faillissement mogelijk in aantocht

Op dit moment teert Celsius Network sowieso al in op hun reserves. Volgens eigen zeggen moet er een voorraad van ongeveer 250.000 ETH zijn, waarvan ze er elke week maar liefst 50.000 via FTX exchange verkopen om de liquiditeitsproblemen op te vangen. Dat kunnen ze dus maximaal 5 weken volhouden. Wat er daarna gebeurt? Ik verwacht een faillissement, dat de CEL-token meetrekt naar beneden.

Conclusie: hoe ziet de toekomst van Celsius Network eruit?

Doordat het vertrouwen en Celsius Network weg is, zie ik de toekomst eerlijk gezegd niet positief tegemoet. Zodra mensen namelijk weer toegang krijgen tot hun tegoeden, gaan ze hun geld massaal opnemen, wat natuurlijk heel begrijpelijk is. Daardoor komt het complete businessmodel van Celsius in gevaar. Bovendien is de waarde van alle tegoeden gedekt door Bitcoin en Ethereum, waardoor de liquiditeit bij grote dalingen in gevaar komt. Je ziet ook dat dit gebeurt.

Als je het gebruik van dergelijke platforms niet meer veilig vindt, dan is het kopen van crypto en het HODL’en wel altijd een goed idee. De koersen staan laag en het is een kwestie van tijd voordat ze zich zullen herstellen. Sla je crypto op via een hardware wallet zoals de Ledger Nano S of Nano X.

Daarnaast is het goed om te weten dat je geld bij Bitvavo via Account Guarantee nu tot 100.000 euro per account is gedekt. Bij een hack loop je dus geen risico. Bovendien heeft Bitvavo digitale valuta’s verzekerd tot een bedrag van 255 miljoen euro om risico’s zoveel mogelijk te beperken.