Wat is er gebeurd met Mantra? Op zondag 13 april 2025 verloor het OM-token van Mantra in een paar uur tijd meer dan 90 procent van zijn waarde. Voor de meeste mensen kwam deze crash totaal onverwacht. Wat is er precies gebeurd en is het nu misschien juist hét moment om in te stappen?
Van onbekende altcoin naar miljardenproject
Mantra (OM) is geen nieuwe naam in de cryptowereld. Het project richt zich op de tokenisatie van real-world assets (RWA), oftewel, het koppelen van echte, tastbare bezittingen zoals vastgoed, staatsobligaties en edelmetalen aan blockchaintechnologie. Dat betekent dat de blockchain gebruikt wordt om “echte” waarde digitaal verhandelbaar te maken.
In 2024 groeide Mantra razendsnel. Met steun van strategische partners (waaronder zelfs Google Cloud), een solide community en de lancering van hun eigen Layer-1 blockchain, steeg de koers van de OM-token explosief. Begin 2025 piekte OM zelfs op een prijs van meer dan 9 dollar, wat ten opzichte van het vorige jaar een stijging van ruim 7000% was.
De crash: van $6 naar $0,37 in slechts een paar uren
Maar op zondag 13 april ging het ineens compleet mis. De koers van OM zakte als een pudding in elkaar: van boven de 6 dollar naar slechts 0,37 dollar in een paar uur tijd. Investeerders stonden met open mond toe te kijken hoe miljarden aan waarde verdampten. Binnen één dag verloor Mantra zo’n 6 miljard aan market cap.

Wat veroorzaakte deze instorting? Daar zijn meerdere redenen voor, maar die volgens mij eigenlijk het gevolg zijn van de eerste grootste reden:
Reden #1: Wijzigingen in tokenomics
Niet lang geleden werd de tokenomics van OM drastisch veranderd. Concreet hield dit in dat het totale aantal OM-tokens in omloop werd verdubbeld, van ongeveer 888 miljoen naar bijna 1,8 miljard. Ook werd de jaarlijkse inflatie verhoogd naar 3%.
Dat lijkt misschien weinig, maar het zorgde voor onzekerheid over de toekomstige waarde van de munt en zette druk op de koers. Dit is volgens mij de grootste reden dat mensen hun tokens dumpten. Wanneer dezelfde market cap over meer munten verspreid moet worden, dan betekent dat simpelweg een lagere prijs. Dit zette daardoor een verkoopgolf in werking.
Reden #2: Massale liquidaties op beurzen
Volgens medeoprichter John Patrick Mullin en Dustin McDaniel was de directe oorzaak een reeks massale liquidaties op beurzen zoals Bybit. Veel investeerders handelden met hefboom (leverage) en toen de prijs begon te dalen, werden deze posities automatisch geliquideerd. Dit versterkte het effect en zorgde voor een sneeuwbaleffect waardoor de koers nog verder wegzakte.

Foto: Things/Shutterstock
Reden #3: Geruchten over interne dump
En dat was nog niet alles, want na de crash ontstonden er geruchten dat het team van Mantra zelf grote hoeveelheden tokens zou hebben verkocht via een zogeheten “rug pull”. Het team ontkent dit stellig, en verwijst naar transparante on-chain data die aantoont dat zij hun eigen OM niet hebben gedumpt. Toch blijven sommige leden van de community sceptisch.
Reden #4: Paniek en wantrouwen
De snelheid en omvang van de crash veroorzaakten natuurlijk paniek. Meer dan 227 miljoen aan OM werd in één dag verhandeld en dan voornamelijk verkocht. Investeerders twijfelden aan de integriteit van het team.
Kan Mantra weer terug naar oude highs?
Op maandag 14 april, een dag na de crash, kwam Mantra met een eerste poging om het vertrouwen terug te winnen. CEO John Patrick Mullin kondigde op X aan dat hij al zijn 300 miljoen teamtokens zou burnen, dat wil zeggen: permanent uit de omloop halen.
Deze tokens vertegenwoordigen zo’n 17 procent van de totale voorraad en waren op de piek bijna 1,9 miljard dollar waard. Na de crash nog “maar” zo’n 234 miljoen dolar. Door deze drastische stap hoopt Mullin te laten zien dat het team het project serieus neemt, maar vooral dat hij zelf geen financieel belang meer heeft bij koersstijgingen.
Daarnaast heeft het Mantra-team bevestigd dat er een onderzoek loopt om exact te achterhalen wat er gebeurd is. Transparantie en open communicatie zijn nu hun belangrijkste prioriteiten.

Nu Mantra kopen? Koersherstel of dead cat bounce?
Na het nieuws van het herstelplan veerde de koers van OM enigszins op. Binnen drie uur steeg de prijs van $0,58 naar ruim $0,91, een stijging van 56%. Maar zelfs met die stijging staat OM nog altijd meer dan 90% onder zijn all-time high. Is dit het begin van een herstel of slechts een tijdelijke opleving?
De komende weken zullen bepalend zijn. Investeerders kijken naar:
- De uitvoering van het burn-plan
- Toekomstige communicatie van het team
- De mate van transparantie over wie verantwoordelijk was voor de liquidaties
- De concurrentie in de RWA-sector, waar ook grote namen als Polymesh, Ondo, en Chainlink actief zijn
Mantra kopen: Is dit nu een buitenkans?
Laten we eerlijk zijn: een token die in een paar dagen 90% goedkoper is geworden, is verleidelijk voor koopjesjagers. Maar je moet goed beseffen waarom de koers zo hard is gedaald, en vooral of het fundamentele probleem écht is opgelost.
Pluspunten
Risico’s
Conclusie: nu Mantra kopen of niet?
Wat er gebeurd is bij Mantra is een schoolvoorbeeld van hoe hard de cryptomarkt kan zijn. Een veelbelovend project, miljarden waard, stort binnen een dag in elkaar door een cocktail van leverage, slechte communicatie en vooral een slechte timing van enorme wijzigingen in de tokenomics.
Toch lijkt het team vastbesloten OM weer op de rails te krijgen. Of dat lukt? Dat weet niemand. Maar één ding is duidelijk: mocht Mantra herstellen, dan is de huidige koers historisch laag. Als je nu instapt, doe je dat met groot risico, maar aan de andere kant ook met een potentieel grote beloning.
Herstel
Mantra is inmiddels met zo’n 25% hersteld, maar de tijd zal uitwijzen of er een terugkeer naar de vorige all time highs in zit. Je zou een klein deel van je portfolio kunnen uitbreiden met Mantra, maar investeer voorlopig vooral in gevestigde tokens zoals Ondo FInance (ONDO) en Chainlink (LINK). Durf je wel een gokje te wagen? Dan kan nu Mantra kopen misschien wel een buitenkans zijn!
Mantra kopen
Mantra kopen? Dat doe je gemakkelijk en snel via Blofin, mijn favoriete crypto exchange van dit moment. Je trade er met hefboom tot 150X, hoeft geen paspoort- of rijbewijsgegevens te uploaden (geen KYC) en je werkt in een professioneel ogende eenvoudige interface. Daarnaast krijg je een mooie welkomstbonus op je eerste storting als je je via de knop hieronder aanmeldt.