• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is volatiliteit in crypto? Zo gebruik je het als trader in je voordeel!
oktober 3, 2022

In veel artikelen heb ik het over volatiliteit. Het is een van de meest kenmerkende eigenschappen bij veel cryptocurrencies. Maar wat is volatiliteit precies en hoe gebruik je het in je voordeel bij het traden?

Wat is volatiliteit in crypto precies?

De volatiliteit van een bepaalde cryptocurrency geeft de verschillende bewegingen van de koers van een cryptomunt aan. Wanneer je naar de koersgrafiek van een willekeurige cryptocurrency kijkt, dan zie je dat deze voortdurend in beweging zijn. De prijzen stijgen of dalen.

Deze beweeglijkheid heet de volatiliteit. Het is overigens een term die niet alleen bij crypto wordt gebruikt, maar ook bij aandelen en andere zaken waarbij de prijs beweegt.

Een coin of aandeel kan vrij stabiel, of juist hard op en neer gaan. Er bestaan dus verschillende gradaties van volatiliteit. Zo zijn niet alleen de prijzen van crypto, maar ook energie het afgelopen jaar erg volatiel. De koersen van bijvoorbeeld stablecoins zijn juist weinig volatiel.

Hoge en lage volatiliteit

Volatiliteit is dus het in een bepaalde mate bewegen van een prijs. De volatiliteit kan laag, hoog en alles daartussenin zijn. Wanneer een koers stabiel is, spreek je van een lage volatiliteit. Beweegt een prijs juist hard op en neer, dan is er een hoge volatiliteit. 

In een markt waar de volatiliteit hoog is, kun je als daytrader veel geld verdienen. Het zijn dan ook vaak de coins met hoge volatiliteit die bij daytraders de voorkeur hebben. Over het algemeen geldt: hoe hoger de volatiliteit, des te groter het risico. Wanneer je met erg volatiele cryptocurrencies gaat traden, is risicomanagement dus heel belangrijk.

Waarom zijn cryptocurrencies vaak zo volatiel?

De volatiliteit van cryptocurrencies is voor veel traders juist de reden waarom het ze aantrekt. De grotere koersuitslagen zie je vooral bij crypto en minder bij conventionele investeringen zoals aandelen en andere beleggingen. Er zijn een aantal redenen waarom cryptocurrencies een stuk volatieler zijn dan traditionele investeringen.

Reden #1: Gebrek aan intrinsieke waarde zorgt voor volatiliteit

Omdat Bitcoin en andere cryptocurrencies niet verbonden zijn aan fysieke producten of diensten, is het lastig om er een exacte waarde aan te hangen. De juiste prijs wordt daardoor bepaald door vraag en aanbod.

Reden #2: Nog weinig regelgeving

Hoewel het soms anders lijkt, bevindt de cryptowereld zich nog steeds in het beginstadium. Daardoor hebben veel landen de regelgeving rondom crypto nog niet op orde en kunnen allerlei partijen de koers nog vrij eenvoudig manipuleren.

Bij kleinere coins zie je nog regelmatig een pump-and-dump-scenario. In alle andere markten wordt dat gezien als pure fraude. Dit soort acties leiden vaak tot grote koersschommelingen.

Reden #3: Nog veel traders die op emotie handelen

Wanneer grote beleggers en institutionele partijen voor langere tijd veel geld investeren in cryptocurrencies zoals bitcoin of Ethereum, brengt dat rust in de koers. Bovendien maken zij vaker rationele beslissingen, in tegenstelling tot veel traders die vooral op emotie handelen.

Reden #4: Veel kortetermijnbeleggers

In lijn met de vorige reden, zie je dat veel investeerders bij cryptocurrencies nog niet kopen voor de lange termijn. Traders die op de korte termijn handelen, reageren vaak sneller op koersbewegingen en doen meer transacties.

Hierdoor neemt de volatiliteit toe. Veel mensen handelen vrij schrikachtig op een negatieve koersbeweging (Fear and doubt), of worden juist euforisch bij een stijging (FOMO).

Reden #5:  Slecht gevulde orderboeken

Veel HODL’ers kiezen ervoor om alleen het tegoed waarmee ze handelen op de exchanges te houden. De rest staat veilig op een hardware wallet zoals de Legder Nano. Dit leidt ertoe dat de orderboeken van veel exchanges bij de kleinere coins nog niet zo vol zijn.

Een slimme handelaar speelt hierop in en kan door middel van een relatief klein aantal aan- of verkopen de koers naar boven of beneden sturen.

Zo ga je het beste om met de volatiliteit van cryptocurrency

Er zijn een aantal goede manieren om je te weren tegen volatiliteit die voor jou niet de goede richting op gaat. 

1. Diversifieer je portfolio

2. Pas goed risicomanagement toe

3. Gebruik een stop loss en take profit bij elke trade

4. Handel met discipline

5. Schakel je emoties zoveel mogelijk uit

Conclusie

Volatiliteit is niets meer dan de beweeglijkheid van de koersen. Prijzen gaan nu eenmaal omhoog of omlaag. Alleen de mate waarin ze dat doen, geeft de volatiliteit weer. Zie volatiliteit niet als iets risicovols, maar juist hetgeen wat cryptocurrencies zo interessant maakt.

Het geeft je als trader de mogelijkheid om sneller winst te maken dan je met aandelen of andere investeringen zou doen, omdat deze vaak een stuk minder volatiel zijn. Bitcoin, Ethereum en vooral de andere altcoins kunnen op een dag zomaar 10 tot 20% dalen en weer stijgen.

Dat is precies waar je naar op zoek bent als je wilt traden. Met een goede strategie realiseer je dankzij de volatiliteit je financiële doelen.

Zelf ook traden en profiteren van de volatiliteit van crypto? Meld je aan bij ByBit en ga direct aan de slag. Nu met meer dan 4000 dollar aan tradingtegoed en gratis airdrops!


Zwitserse bankreus lanceert handel in bitcoin en ethereum

De cryptosector wordt steeds serieuzer genomen door de traditionele financiële wereld, zoals blijkt uit de toenemende betrokkenheid van wereldwijde banken. Verschillende giganten uit onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland bieden inmiddels al cryptodiensten aan en sinds vandaagheeft ook de Zürcher Kantonalbank (ZKB) de stap gezet richting de cryptowereldZKB-klanten kunnen BTC en ETH kopenZKB

Read More

Bitcoin koers krijgt klappen, maar de hashrate bereikt nieuw record

De bitcoin (BTC) koers doet al een tijdje niet wat investeerders wensen, maar het onderliggende netwerk blijft vooruitgang boeken. De Bitcoin blockchain is nu zelfs veiliger dan ooit. De hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het netwerk, heeft namelijk een nieuwe all-time high bereikt. Table Of Contents 1Bitcoin rekenkracht op recordhoogte2BTC koers duikt onder $56.0003BTC

Read More

Ethereum koers onder druk: exchange-instroom voorspelt nieuwe daling

De ethereum (ETH) koers heeft het al een tijdje opvallend zwaar. Augustus is zelfs de boeken ingegaan als de slechtste maand sinds de ineenstorting van het Terra (LUNA) ecocysteem van meer dan twee jaar geleden. Nu hangen er opnieuw donkere wolken boven de altcoin, aangezien de ether-reserves op crypto exchanges flink zijn toegenomen, wat kan

Read More

Cardano voert revolutionaire ‘Chang’ upgrade uit

Cardano (ADA) heeft gisteren zijn Chang hard fork uitgevoerd waarmee het netwerk een eerste belangrijke stap zet in zijn ambitie van een volledig democratisch blockchainsysteem. Hoewel slechts de eerste fase van de netwerkupgrade is uitgerold – waarmee de governance infrastructuur wordt opgestart – biedt het nieuwe gedecentraliseerde tijdperk veel hoop voor een wederopstanding van de

Read More

Short gaan op Bitocol: verdien aan koersdaling, met hefboom!

Short gaan op Bitocol? Over het algemeen zijn dalende koersen voor investeerders niet prettig. Als je in Bitcoin investeert, koop je het normaal gesproken om het later voor een (veel) hogere koers te verkopen.Toch is het ook mogelijk om op een koersdaling te speculeren en daar net zo goed aan te verdienen als je bij

Read More