• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is yield farming? Hoe werkt het en waar kan je dit doen?
februari 19, 2022

Yield farming is een van de manieren om met een crypto-investering geld te verdienen. En dan gaat het niet (alleen) over het maken van koerswinst door laag te kopen en hoog te verkopen, maar vooral om het realiseren van een rendement op jouw investering. Maar wat is yield farming precies? Hoe werkt het en hoe word je ook een ‘farmer’? In dit artikel leg ik het je uit.

Wat is yield farming? 

Yield is het Engelse woord voor ‘opbrengst’. Yield farming is het verdienen van een rendement op DeFi-cryptocurrencies. DeFi staat voor decentralised finance. 

Bij Decentralised Finance gaat het om de handel in financiële producten, zoals lenen, verzekeren, sparen of beleggen, Decentralised betekent niets meer dan dat er geen tussenpersoon zoals een bank meer is.

Wanneer je actief gaat yield farmen, word je een farmer genoemd. Yield farming is mogelijk op heel veel verschillende DeFi-protocollen. Een paar voorbeelden van crypto waar je mee kan yield farmen zijn bijvoorbeeld AVAX (Avalanche), Luna (TERRA), Uni (Uniswap), FTM (Fantom) en CAKE (PancakeSwap). CAKE is overigens een van mijn persoonlijke favorieten om een mooi passief inkomen via yield farming te verdienen. 

Marktcyclus van bitcoin

Hoe werkt yield farming?

Yield farming werkt op basis van het principe dat je liquiditeit verschaft aan DeFi-protocollen, zoals een gedecentraliseerde cryptobeurs. Liquiditeit verschaffen betekent in feite niets meer dan het storten en vastzetten van je coins, zoals je dat vroeger deed bij een deposito spaarrekening en daarvoor een hogere rente kreeg. Ook als liquidity provider en yield farmer ontvang je een beloning in de vorm van de coin die je hebt vastgezet.

Extra rendement verdienen

Yield farming wordt steeds populairder doordat je er een mooi extra rendement mee kunt verdienen. Yield farming komt neer op het in contact brengen van leners en kredietverstrekkers. Het lenen gebeurt vanuit een ‘pool’, waarin de kredietverstrekkers (jij dus) hun coins storten.

Verschillende manieren om te yield farmen

Yield farmen betekent dat je jouw investering aan het werk zet, bijvoorbeeld door het uit te lenen voor een aantrekkelijke rente, het te staken of beurzen van liquiditeit te voorzien. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, maar ik beschrijf de drie belangrijkste hieronder.

Manier #1: Yield farming door te staken

Staking is een vorm van yield farming. Het betekent dat je een aantal van jouw coins vastzet voor een bepaalde periode. Daarmee ondersteun je het blockchain netwerk van de munt die je hebt gekocht. In de meeste gevallen ondersteun je de blockchain door jouw investering in te zetten om transacties van anderen te verifiëren. Voor deze verificaties, die trouwens helemaal automatisch verlopen, krijg je een vergoeding of een deel van de transactiekosten die andere gebruikers voor hun transactie betalen. 

Yield farming door te staken kan alleen op blockchains met het Proof-of-Stake (PoS) consensus mechanisme. En daar komen er steeds meer van, omdat het stroom slurpende minen meer en meer gezien wordt als een milieuvervuilende activiteit. Yield farming via staking is een van de gemakkelijkste manieren om een extra rendement op je crypto investering te verdienen.

Wat zijn de beste cryptomunten voor de lange termijn

Manier #2: Lending: yield farming door je crypto uit te lenen

Een andere manier om via yield farming een mooi extra passief inkomen te verdienen is lending. Je krijgt een rente op het vastzetten van je coins. Na het vastzetten worden jouw munten gebruikt voor leningen aan andere gebruikers.

Mensen die willen lenen, moeten daarvoor een onderpand storten in de vorm van hun eigen investering. Dat wordt ook wel ‘collateralization’ genoemd. Op die manier is het uitlenen van crypto relatief veilig. Een praktijkvoorbeeld: stort je 1000 euro als onderpand, dan mag je 700 euro lenen. De rente die gebruikers betalen, wordt voor een groot deel aan de uitleners uitgekeerd. Bij lending lopen de rentepercentages die je kunt verdienen op tot zo’n 15%. Een interessant rendement dus!

Manier #3: Yield farming als liquidity provider

Decentrale beurzen werken anders dan de traditionele cryptobeurzen zoals Binance, Kraken of andere grote namen. Bij decentrale beurzen is er namelijk geen centrale partij die accounts beheert en verdient aan de transactiekosten. Decentrale beurzen hebben zogenaamde ‘ liquidity providers’ nodig. Ze werken met automated market makers (AMMs) waarbij gebruikers die liquiditeit leveren (hun tokens vastzetten) worden beloond.

De beloning die je ontvangt is afhankelijk van het totale aandeel dat je in een bepaalde munt op een beurs hebt. Je krijgt daar bovenop een percentage van de transactiekosten.

Tegelijkertijd verdienen aan koersstijgingen

Naast het inkomen uit rente, verdien je als yield farmer ook gewoon aan de koersstijgingen van de onderliggende crypto waarin je hebt geïnvesteerd. Je kunt yield farming dus zien als een manier om extra te verdienen aan de investering die je toch al zou hebben gedaan om aan koerswinsten te verdienen.

De beste yield farming platformen. Mijn persoonlijke top 3!

Er bestaan verschillende platforms waar je als yield farmer aan de slag kan. Dit zijn de drie beste valuta om dat volgens mij in 2022 mee te doen:

1. Aave (AAVE)

Een van de meest gebruikte yield farming platforms is Aave. Het platform is in 2017 opgericht om het lenen en uitlenen van cryptocurrency gemakkelijker te maken. Aave is uitgegroeid tot een van de meest populaire gedecentraliseerde financiële (DeFi) serviceplatforms.

AAVE is het native token van het Aave-platform. Bovendien kun je yield farming via AAVE doen met een relatief laag risico. Daar komt bij dat het beginnen met yield farmen via AAVE erg gemakkelijk is. Binnen een paar stappen heb je jouw AAVE-tokens voor je aan het werk gezet en is het een kwestie van wachten op je beloningen.

2. Sushiswap (SUSHI)

SUSHI is een afsplitsing van Uniswap die gebruikers gratis SUSHI-tokens beloofde in ruil voor het verlaten van Uniswap. SushiSwap is sinds de start uitgegroeid tot een van de beste beurzen voor yield farming. net zoals Aave is Shushiswap gebaseerd op de Ethereum-blockchain. Je verdient SUSHI-tokens door liquiditeit te verstrekken aan de pools van het platform.

pancakeswap kopen

3.Pancakeswap (CAKE)

PancakeSwap is een gedecentraliseerde cryptobeurs waar je eenoudig kunt yield farmen. Het mooie van Pancakeswap is dat je vergoedingen automatisch worden uitgekeerd via de zogenaamde ‘ Auto Cake’, waarin het rendement oploopt tot zo’n 60% per jaar!

Het werkt erg eenvoudig. Als je CAKE-tokens in de CAKE-pool inzet, krijgt je in ruil daarvoor meer CAKE-tokens. Via de ‘compound’-optie kun je het rendement automatisch herinvesteren, waardoor je jaarlijkse rendement nog verder oploopt. Bovendien denk ik dat CAKE in 2022 een geweldige nieuwe stijging zal laten zien. 

Wat zijn de risico's van yield farming?

Zoals elke investering, komt ook yield farming met enkele risico’s op verlies. Ik zet de drie belangrijkste voor je op een rij:

Hoge Ethereum gas-kosten

Wanneer je gebruikmaakt van yield farming via de populaire Ethereum blockchain, merk je dat de kosten voor transacties soms de pan uit rijzen. In sommige gevallen kan de fee die je betaalt in verhouding veel te hoog zijn voor de investering die je doet. Dit speelt vooral wanneer je met kleine bedragen wilt gaan yield farmen. Als grotere investeerder merk je hier minder van. 

Mijn tip: kies voor de diensten van andere yield farming aanbieders, die werken via de Binance Smart Chain, zoals Pancakeswap. Dan spelen de transactiekosten bijna geen enkele rol, omdat de kosten zo laag zijn.

Liquiditeitsrisico

Wanneer investeerders hun geld massaal uit een liquiditeitspool te halen, dan heeft dat een grote invloed op de nog beschikbare liquiditeit in de betreffende pool. Soms is het daardoor tijdelijk niet mogelijk om je investering er weer uit te halen, totdat er weer voldoende liquiditeit is. 

Koersdalingen

Wanneer de onderliggende waarde van je gekozen coin daalt, kan dat je rendement behoorlijk beïnvloeden.

cryptokoersen-stijgen-dalen

Laat je door de risico’s niet weerhouden

Hoewel deze risico’s je misschien afschrikken, vallen ze in de praktijk reuze mee. Yield farming levert je namelijk altijd een hoger rendement op dan wanneer je de coin alleen zou kopen en later voor een hogere prijs weer verkoopt. Wanneer je jouw investering die je toch al zou doen gebruikt om een extra rendement te verdienen, levert je dat uiteindelijk gewoon meer op.

Bij Pancakeswap verdien ik ongeveer 60% yield per jaar op mijn investering. Daarmee maakt het rendement op yield farming alleen het verlies van de koers al helemaal goed. Wanneer ik mijn Pancakeswap alleen had gekocht en vastgehouden zonder yield farming, dan had ik nu op verlies gestaan.

Daarmee is yield farming een perfecte manier om je in een dalende markt tegen verliezen te beschermen. Een aanrader dus!

Conclusie

Yield farming is een aanrader voor iedereen die graag meer uit zijn geld wil halen. Wil je meer leren over yield farming en andere manieren om met crypto een passief inkomen te verdienen, of een mooi rendement te maken? Schrijf je in voor het gratis crypto webinar en ga binnen no-time ook zelf aan de slag als yield farmer!