• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zijn NFT’s dood? Of nu je kans grijpen na spectaculaire dalingen in 2023?
juni 4, 2023

Zijn NFT's dood? Nog maar een jaar geleden brak de ene na de andere NFT nieuwe records. Bored Ape-karakters van de Bored Ape Yacht Club werden zelfs voor miljoenen dollars door celebrity's gekocht en ook de prijzen van land in de verschillende Metaverse-platforms rezen de pan uit.

De NFT-hype lijkt inmiddels al even voorbij. Je koopt stukken land en veel NFT’s voor 95% minder geld. Is het nu de tijd om je slag te slaan of zijn NFT’s dood?

Waarom is de waarde van NFT’s en virtueel vastgoed zo enorm gedaald?

NFT’s en de metaverse zijn de grote belofte van de toekomst. Toch daalt de waarde van NFT’s en stukken land in de metaverse al een tijd. Otherside, Axie Infinity (AXS), The Sandbox (SAND) en Decentraland (MANA) zien de prijzen van virtueel vastgoed en grond in elkaar zakken. Wat heeft deze dalingen veroorzaakt?

Reden #1: De prijsdaling van Bitcoin en Ethereum

Toen de populariteit van NFT’s en de verschillende metaverse-projecten op zijn piek was, braken Bitcoin en veel altcoins ook nieuwe records. Inmiddels zijn de koersen weer stevig teruggezakt en hadden ze daarbij ook invloed op de prijzen van NFT’s en virtueel vastgoed in de metaverse. Bovendien helpt de hoge rente en inflatie ook niet mee. Hierdoor hebben veel particulieren en bedrijven minder geld beschikbaar om te investeren.

Reden #2: De invloed van Meta en Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, CEO van Meta (voorheen Facebook) gaf in 2021 aan volledig voor de Metaverse te gaan. Hij veranderde de naam van Facebook zelfs in ‘Meta’. Deze stap zorgde voor grote prijsstijgingen van alles wat ook maar iets met de metaverse te maken had. Alles ging goed, totdat Meta aangaf dat ze meer dan 3 miljard dollar verlies leden op het project. Dit had direct een grote negatieve invloed op de prijzen van virtuele grond, vastgoed en andere NFT’s.

Reden #3: Grote hack bij Axie Infinitly

Axie Infinity, een zeer succesvol metaverse project, werd slachtoffer van een grote cyberaanval, met een enorme vertraging in de transacties tot gevolg. Veel spelers vluchtten weg van het platform. Hoewel het Axie-ontwikkelingsteam aankondigde dat ze bereid zijn 650 miljoen dollar aan schade te betalen, verlaten de Axie-spelers nog steeds het platform.

Bored Ape Yacht Club

Eigenaar zijn van een Bored Ape NFT van de Bored Ape Yacht Club was tot vorig jaar een waardevol bezit. Veel bekende artiesten of sporters kochten er een en mochten zich daarmee rekenen tot member van een exclusieve groep mensen. Hoewel de groep niet minder exclusief is, zijn de prijzen dat anno 2023 wel. De minimumprijzen van de beroemde Bored Ape Yacht Club zijn namelijk hard gedaald. 

Bored Ape Serena Williams

De Bored Ape van Serena Williams

Vorig jaar werden deze nog voor minstens 150 Ethereum per stuk verhandeld, wat destijds neerkwam op ongeveer 400.000 euro.

De minimumprijs om jezelf de eigenaar te mogen noemen van een unieke Bored Ape is inmiddels gedaald naar 47 ETH, wat overeenkomt met ongeveer 83.000 euro. Nog steeds een aanzienlijk bedrag, maar het geeft wel aan dat de hype nu even over is.

Zijn NFT's dood?

Een unieke Bored Ape kopen via OpenSea doe je nu met grote kortingen

Prijzen van virtueel land ook onder druk

Ook de prijzen van virtueel land staan al een tijdje onder druk. Grond in populaire gebieden van The Sandbox of Decentraland zijn in de aanbieding. Inmiddels koop je al percelen voor slechts 0,5 ETH. Je vindt ze op NFT-marketplaces zoals OpenSea.io.

Is het nu tijd om NFT’s of land in de Metaverse te kopen?

De prijzen van NFT’s en virtuele percelen stabiliseren inmiddels al een tijdje. Volgens mij is de huidige daling van de grondprijzen slechts een dip en ik verwacht dan ook dat de prijzen zich binnen de kortste keren zullen herstellen.

Decentraland parcels kopen

Decentraland: "parcels" (virtuele percelen) kopen

NFT of virtueel perceel kopen? Zo doe je dat

Maar hoe koop je dan een NFT of stuk virtueel grond of vastgoed? Bekijk het stappenplan hieronder:

Stap #1: Kies een NFT-marktplaats

Er zijn verschillende NFT-marktplaatsen beschikbaar, waarvan OpenSea.io de populairste is. Blader er door het aanbod en kijk welke NFT of virtueel land je graag zou willen hebben.

Stap #2: Maak een wallet aan

De meeste NFT-marktplaatsen werken met Ethereum. Om een NFT of perceel te kunnen kopen, heb je meestal een wallet nodig, zoals MetaMask of Trust Wallet. Deze installeer je eenvoudig in je browser.

Stap #3: Verbind je wallet

Nadat je een wallet hebt geïnstalleerd, moet je deze verbinden met de NFT-marktplaats. Dit doe je eenvoudig met een knop op OpenSea. De koppeling komt tot stand via de browserextensie van MetaMask of Trust Wallet.

connect-wallet-opensea

Stap #4: Plaats een bod of koop direct

Afhankelijk van de marktplaats kun je een bod uitbrengen op een NFT of het item direct kopen tegen de gevraagde prijs. Volg de instructies op het platform en voltooi de transactie. 

Stap #5: Bewaar je NFT

Zodra je een NFT hebt gekocht, wordt deze opgeslagen in je digitale portemonnee. Zorg ervoor dat je je privésleutels en wachtwoorden goed bewaart, omdat dit toegang geeft tot je NFT's. Je kunt ervoor kiezen om je NFT in je portemonnee te houden of over te dragen naar een andere wallet naar keuze.

NFT kopen? Het begint met het kopen van Ethereum

Om een NFT of perceel te kopen, heb je meestal Ethereum (ETH) nodig. Wanneer je Ethereum via Bybit koopt, stuur je deze vervolgens eenvoudig naar je Metamask of Trust Wallet. Zodra je Ethereum daar staat, is het kopen van een NFT via marketplace OpenSea heel gemakkelijk. Wil je Ethereum kopen? Dan ga je via de knop hieronder rechtstreeks naar Bybit, mijn favoriete crypto exchange.