• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin en cryptomarkt in vrije val door economische tegenwind
augustus 5, 2024

Het was een dag om niet snel te vergeten voor de financiële markten. Zowel de wereldwijde aandelenmarkten als de cryptomarkt hebben een historisch slechte dag achter de rug. Zoals gewoonlijk ontving de cryptomarkt percentagegewijs de zwaarste klappen. Bitcoin (BTC) verloor op zijn dieptepunt bijna 20% van zijn waarde, terwijl de verliezen bij altcoins opliepen tot wel 30%.

Inmiddels heeft bitcoin alweer een flinke sprong gemaakt en lijkt de cryptomarkt deels te zijn bijgekomen van zijn vrije val. Maar wat heeft deze ineenstorting precies veroorzaakt?

Investeerders opgeschrikt door recessiegevaar

Bitcoin heeft vandaag zijn dramatische vorm van vorige week in de hoogste versnelling doorgezet.

Vorige week is bitcoin gedurende de week steeds verder teruggezakt vanwege verschillende factoren: de weerstand bij $70.000 was simpelweg te groot, de Amerikaanse overheid en Mt. Gox die miljarden aan bitcoins verplaatsten en de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. 

Op vrijdag kwam daar plotseling ook de angst voor een recessie in de Verenigde Staten bij met de publicatie van teleurstellende arbeidsmarktcijfers. Bedrijven hebben vorige maand 114.000 banen toegevoegd, wat ver onder het gemiddelde van 215.000 banen in het afgelopen jaar ligt. Bovendien steeg het werkloosheidscijfer in juli tot 4,3%, terwijl de verwachting op 4,1% lag.

Het heeft bitcoin met een zuur gevoel het weekend in laten gaan. Op vrijdag kelderde de bitcoin koers vanaf boven de $65.000 tot zo’n $62.000. De volgende dag ging bitcoin verder onderuit tot het gevreesde level van $60.000, maar vanaf gistermiddag heeft bitcoin zijn hardste klappen ontvangen.

Allereerst crashte bitcoin tot vlak boven de $57.000, om vervolgens een hoopvolle sprong te maken voorbij $59.000. Vannacht is de mokerslag uitgedeeld met een scherpe daling tot onder de $54.000. Vanochtend vroeg is er nog een schepje bovenop gedaan met een verder bloedbad tot een dieptepunt van $49.500.

De zwakke economische vooruitzichten hebben de traditionele aandelenmarkten veel pijn bezorgd, met de Japanse aandelenbeurs in het bijzonder. De Nikkei 225, de belangrijkste aandelenindex van Japan, crashte met meer dan 12%. Dit markeert de grootste percentuele daling sinds Zwarte Maandag 1987, een van de grootste wereldwijde beurscrashes ooit. 


De belangrijkste oorzaak voor deze historische koersval is de gestegen koers van de yen, die op zijn beurt werd aangedreven door de renteverhoging van 0,25% die de Bank of Japan op woensdag aankondigde. 

De ineenstorting in Japan heeft de paniek onder wereldwijde beleggers verder opgevoerd en een domino-effect veroorzaakt op de financiële markten. De cryptomarkt heeft hier zwaar onder geleden, met zijn grootste daling sinds 2022.

Ook de Europese en Amerikaanse beurzen zijn als pudding in elkaar gezakt. Op de Amerikaanse aandelenmarkt is op het moment van schrijven bijna $2 miljard in rook opgegaan, wat zelfs meer is dan de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt.

BTC koers herstelt tot $55.000

De bitcoin koers heeft vanmiddag alweer een mooie sprong gemaakt tot een piek van $55.000.

 Desalniettemin heerst er nog altijd veel angst onder crypto-investeerders en is het geloof op de voortzetting van de bullmarkt bij velen vervlogen.

Deze week zal er mogelijk een emergency meeting plaatsvinden bij de Amerikaanse centrale bank om te beslissen of de rente mogelijk deze week nog omlaag moet, of in september met maar liefst 50 basispunten verlaagd zal worden. 

Het belooft een interessante week te worden, zowel op macro-economisch vlak als natuurlijk voor de bitcoin koers.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.