• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Aankomende woensdag en donderdag zijn cruciaal voor bitcoin
juni 10, 2024

Bitcoin (BTC) staat een belangrijke week te wachten, vol met cruciale economische data uit de Verenigde Staten. Op woensdag wordt de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd en zal de Federal Reserve met een nieuw rentebesluit komen. Een dag later krijgen we meer inflatiedata voorgeschoteld met de producentenprijsindex (PPI).


Amerikaanse inflatiecijfers

Allereerst richten we ons op de enorme berg aan inflatiecijfers die deze week bekend worden gemaakt. Zoals gezegd wordt aankomende woensdag het spits afgebeten met de welbekende CPI, die de gemiddelde prijsverandering meet voor een mandje goederen en diensten die door huishoudens wordt gekocht.

Zoals altijd wordt zowel het jaarlijkse als het maandelijkse prijsverloop verschaft. Om 14:30 uur Nederlandse tijd zal het U.S Bureau of Labor Statistics de verse data vrijgeven.

Er wordt een jaarlijkse CPI van 3,4% verwacht, wat een lichte daling zou betekenen van de 3,5% van vorige maand. Maand-op-maand ligt de verwachting op een gemiddelde prijsstijging van 0,1%, terwijl vorige maand nog een toename van 0,3% werd waargenomen.

Voor de Federal Reserve, ofwel de Amerikaanse centrale bank, is met name de kern-variant van belang. Deze laat de de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing, om een meer accuraat beeld van de inflatie weer te geven. Er wordt een jaarlijkse kern-CPI van 3,5% verwacht en maandelijks anticipeert men wederom op 0,3%.

Een dag later zal tevens de producentenprijsindex (PPI) uit de VS gepubliceerd worden. Terwijl de CPI de prijzen meet vanuit het perspectief van de consument, meet de PPI de prijzen vanuit het perspectief van de producent. De PPI richt zich op de prijzen van goederen op het moment dat ze de fabriek verlaten, dus vóór ze de detailhandel bereiken.

Indien de inflatiecijfers lager dan verwacht binnenkomen, zou dit de bitcoin koers een boost kunnen geven. Logischerwijs kunnen hoger dan verwachte cijfers de koers omlaag drukken.

Nieuw rentebesluit Federal Reserve

Aankomende woensdag, om 20:00 uur Nederlandse tijd, zal de Federal Reserve ook nog eens naar buiten treden met een nieuw rentebesluit. Op dinsdag en woensdag staat de vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) op de agenda, om te bespreken wat er met het huidige rentetarief van 5,25%-5,50% moet gebeuren.

Heel spannend lijkt het echter niet te gaan worden. De markt ís overtuigd dat het rentetarief ongewijzigd zal blijven, en dus zijn alle ogen gericht op de daaropvolgende persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell. Mogelijk dat hij iets loslaat over wanneer het Amerikaanse monetaire beleid eindelijk versoepeld kan worden. Zijn uitspraken kunnen dan ook de nodige volatiliteit veroorzaken op de cryptomarkt.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.