• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Altseason 2024/2025: Alles wat je moet weten over het Altcoin Seizoen!
maart 4, 2024

In de wereld van cryptocurrency kent men niet alleen bull markten en bear markten, maar ook wat bekend staat als het “Altcoin Seizoen” of kortweg “Altseason“.

Voor beginners kan deze term enigszins mysterieus klinken, maar maak je geen zorgen, we gaan alles stap voor stap uitleggen.

Wat is Altcoin Seizoen?

Het Altcoin Seizoen verwijst naar een periode waarin alternatieve cryptocurrencies, ook wel altcoins genoemd, beter presteren dan Bitcoin. Dit betekent dat de waarde van altcoins sneller stijgt dan die van Bitcoin, waardoor de Bitcoin-dominantie in de markt afneemt.

Bitcoin-dominantie is het percentage van de totale marktkapitalisatie van de cryptocurrency-markt dat wordt gedomineerd door Bitcoin. Dus wanneer de Bitcoin-dominantie daalt, betekent dit dat altcoins een groter deel van de marktwaarde vertegenwoordigen.

Het Altcoin Seizoen is een opwindende tijd voor veel cryptocurrency-beleggers, omdat het vaak kansen biedt voor aanzienlijke winsten buiten Bitcoin.

Via Tradingview kun je de ‘Bitcoin Dominance’ chart openen. Op deze chart kun je exact zien hoe hoog/laag de dominantie van Bitcoin tegenover de altcoins is.

Wanneer Begint het Altcoin Seizoen?

Het is moeilijk om precies te voorspellen wanneer het Altcoin Seizoen begint, maar er zijn bepaalde tekenen waarop beleggers kunnen letten. Een afname van de Bitcoin-dominantie kan bijvoorbeeld een indicatie zijn dat het Altcoin Seizoen nadert.

Daarnaast kunnen grote aankondigingen, nieuwe ontwikkelingen in de crypto-industrie of veranderingen in regelgeving de start van het Altcoin Seizoen signaleren.

Het is belangrijk voor beginners om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en trends in de cryptocurrency-markt om mogelijke kansen niet te missen.

Hoe Lang Duurt het Altcoin Seizoen?

Net als het voorspellen van het begin, is het moeilijk om te zeggen hoe lang het Altcoin Seizoen zal duren. Sommige seizoenen kunnen slechts enkele weken duren, terwijl andere maanden kunnen aanhouden. Het hangt allemaal af van verschillende factoren, waaronder marktsentiment, adoptie van nieuwe technologieën en macro-economische trends.

Hoe Herken je het Altcoin Seizoen?

Er zijn verschillende indicatoren die kunnen wijzen op het begin van het Altcoin Seizoen. Een daarvan is een plotselinge stijging van de prijzen van verschillende altcoins, vooral de grootste zoals Ethereum, Ripple en Binance Coin.

Daarnaast kunnen nieuwe trends of technologieën, zoals DeFi (Decentralized Finance) of NFT’s (Non-Fungible Tokens), de interesse van investeerders in altcoins vergroten en zo het Altcoin Seizoen stimuleren.

Denk in 2024 en 2025 aan AI (Artificial Intelligence) en RWA (Real World Assets).

Een afname van de Bitcoin-dominantie kan ook wijzen op een aanstaand Altcoin Seizoen, omdat investeerders mogelijk hun Bitcoin-posities verkopen en in altcoins investeren.

Het is ook belangrijk om de weg naar een altseizoen te snappen.

Fase 1: Bitcoin stijgt​​​​

Wanneer je voor het eerst de wereld van cryptocurrency betreedt, is Bitcoin vaak je eerste kennismaking. Je hoort misschien van vrienden die al in Bitcoin hebben geïnvesteerd en flinke winsten hebben behaald. Ook neemt de media-aandacht voor Bitcoin toe, wat FOMO (Fear Of Missing Out) kan veroorzaken. Hierdoor stijgt de prijs van Bitcoin aanzienlijk.

Fase 2: Verschuiving naar Ethereum

Naarmate er meer vertrouwen is in de cryptomarkt en investeerders winst nemen op Bitcoin, zal je zien dat de aandacht naar de grootste altcoin verschuift: Ethereum. Ethereum is kleiner dan Bitcoin en biedt kans op hogere winsten.

In deze fase verschuift de aandacht van Bitcoin naar Ethereum, waarbij je mogelijk verhalen hoort over Ethereum die de nummer één positie van Bitcoin zal overnemen. Hierdoor zal Ethereum het beter doen en flink gaan stijgen.

Fase 3: Opkomst van andere grote altcoins

Tijdens deze fase zal je merken dat de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt de afgelopen tijd aanzienlijk is gestegen. Er is veel hype en grote altcoins in de top 10 van CoinMarketCap laten enorme prijsstijgingen zien.

Mensen beginnen meer risico’s te nemen en stappen over van Ethereum naar andere grote altcoins in de hoop sneller rijk te worden. Denk hierbij aan coins als: Cardano, Dogecoin, $XRP, Polygon en meer.

Fase 4: Altseason in volle gang

In de laatste fase van de weg naar altcoin seizoen is de hype ongekend. Zelfs mensen die voorheen niets met crypto te maken wilden hebben, kopen nu altcoins en zien hun investeringen snel stijgen.

Je portfolio groeit snel en je voelt je misschien onoverwinnelijk. Echter, met de euforie neemt ook het risico toe. Mensen worden overmoedig en denken dat de markt alleen maar omhoog zal blijven gaan.

Het is belangrijk om winst te nemen tijdens deze fase en een solide koop-en verkoopstrategie te hanteren die aangeeft wanneer je moet instappen en uitstappen. Onthoud dat correcties van 30% tot 40% geen uitzondering zijn, dus wees voorbereid op volatiliteit en bescherm je winsten.

Komt er in 2024 nog een Altcoin Seizoen?

De vraag of er in 2024 nog een Altcoin Seizoen zal zijn, is op zeker. Hoewel de cryptocurrency-markt volatiel is en altseasons in het verleden vaak onverwacht zijn begonnen, is het moeilijk om de toekomst met zekerheid te voorspellen.

Echter, met de voortdurende groei en adoptie van cryptocurrency’s en blockchain-technologieën, is het zeer goed mogelijk dat we in de komende jaren nog meer Altcoin Seizoenen zullen zien. Voor beginners is het belangrijk om geduldig te blijven en de markt goed in de gaten te houden om mogelijke kansen te identificeren.

Maar dat er dit jaar in ieder geval 1 altcoin seizoen plaats zal vinden is zeker in mijn optiek. De markt doet precies wat je er van verwacht.

Conclusie

Het Altcoin Seizoen kan een opwindende tijd zijn voor cryptocurrency-beleggers, maar het is belangrijk om te onthouden dat het ook gepaard kan gaan met aanzienlijke risico’s. Beginners moeten altijd hun onderzoek doen, hun investeringen diversifiëren en alleen investeren wat ze bereid zijn te verliezen.

Door op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en trends in de cryptocurrency-markt, kunnen beginners hun kansen maximaliseren en succesvol worden in het navigeren door het Altcoin Seizoen en andere fasen van de crypto-markt.

In de Premium community zeilen wij altijd op de golven mee en maken we ontzettend mooie winsten. In Februari 2024 hebben wij een maand van 700% gedraaid, waar de leden mooi van hebben geprofiteerd. Klik hier om meer te weten te komen over de Premium groep.