• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Tradingview review: handelen met voorkennis? Speel in op de trend en verdien veel geld!
oktober 22, 2021

In deze Tradingview review lees je waarom dit een enorm waardevolle tool is voor iedere cryptohandelaar. Of je nu daytrader bent, of maar af en toe koopt en verkoopt.

Want stel je eens voor dat je zou weten wat de koers van je favoriete cryptocurrency gaat doen. Precies weten of het een goed koopmoment is, of dat je beter nog even wacht op een koersdaling.

In ieder geval wil je voordat je een positie opent of sluit weten welke richting het opgaat. 

Wat is Tradingview en wat kun je ermee?

Tradingview maakt het mogelijk om op basis van grafieken en patronen in de koersontwikkeling een vaak goede voorspelling te doen van de verwachte richting.

Staat een koers op uitbreken? Of zit er een correctie aan te komen? Het analyseren van koersgrafieken en het ontdekken van trends en bepaalde bewegingen heet ook wel technische analyse.

Zeker in combinatie met fundamentele analyse is het een bijzonder krachtige manier om de toekomstige koers van een cryptocurrency te voorspellen.

Technische analyse

Technische analyse is puur het kijken naar koersgrafieken en daar bepaalde patronen in te herkennen. Op basis van deze herkenbare patronen kun je een voorspelling doen over de koersontwikkeling in de toekomst.

Zo zijn er bijvoorbeeld ‘kop en schouder’-patronen, ‘dubbele top’, een ‘bull flag’ of ‘bear flag’ en komen de termen ‘bullish en bearish divergentie’, ‘fibonacci’-niveaus, weerstanden of juist een steun ook nogal eens voorbij. Het gaat te ver om hier elk patroon te benoemen, maar je ziet ze telkens in de grafieken terug.

candlestick-patronen-crypto-traden2

Technische analyse vindt zijn oorsprong in de aandelenhandel, maar wordt inmiddels dus ook volop toegepast op de koersgrafieken van crypocurrencies. De onderliggende koerspatronen zijn namelijk net zo bruikbaar om goede voorspellingen te doen.

Verschil met aandelen

Het grote verschil met aandelen is alleen dat de koersbewegingen bij cryptocurrencies over het algemeen veel groter zijn. Dat betekent aan de andere kant ook dat er veel en sneller geld te verdienen is. De koersgrafieken van Tradingview geven je daarbij een groot voordeel ten opzichte van mensen die puur op gevoel handelen.

Fundamentele analyse

Fundamentele analyse is het kijken naar de onderliggende ontwikkelingen van een bepaald aandeel of in dit geval cryptocurrency. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het team achter een munt, nieuwe partnerschappen, technologieën en andere ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de daadwerkelijke functionaliteit en toekomst van een bepaalde munt.

Wanneer je fundamentele analyse combineert met technische analyse heb je een bijzonder krachtige troef in handen, die je veel winst kan opleveren!

Tradingview website

Verschillende mogelijkheden bij Tradingview

Tradingview is een enorm uitgebreide tool, waarmee je aandelen, normale valuta en cryptovaluta naar hartelust analyseert.  Tradingview biedt ontzettend veel mogelijkheden, maar ik belicht de drie belangrijkste: ‘Charts’, ‘Ideas’ en ‘Markets’.

Tradingview Charts

Tradingview Charts is het onderdeel van Tradingview waar ik persoonlijk heel veel gebuik van maak. De koersgrafiek staat de hele dag in een tabblad open. Het leuke is dat je de koers in het tabblad van je browser blijft zien.

Zelfs als je met andere dingen bezig bent, kun je de koers dus voortdurend checken. Mijn favoriete functie is het toevoegen van een alarm dat afgaat zodra de koers een bepaalde waarde bereikt. Zo weet ik precies wanneer mijn koersdoel of ‘stop loss’ is bereikt.

Tradingview Charts

RSI: mijn favoriete indicator

Je kunt het alarm ook toevoegen op andere grafieken en ook daar een waarde voor instellen. De RSI (Relative Strength Indicator) is er bijvoorbeeld zo een. Ik stel deze waarde in op ‘20’, wat betekent dat een bepaalde cryptocurrency ‘oversold’ is en daardoor een goede koopkans kan zijn.

Zodra het belletje afgaat, zit ik met mijn muis al op de koopknop bij Bitvavo. Echt ideaal voor daytraders dus!

Koersen analyseren

Je hebt er verder werkelijk alle mogelijkheden om zelf (trend)lijnen te trekken, of andere grafieken aan te zetten en zo de koers te analyseren. Wanneer je er een beetje mee leert werken, zie je hoe waardevol deze informatie is. 

Trendlijnen tekenen

Zelf trendlijnen tekenen

Tradingview Ideas

Een andere functie van tradingview die ik persoonlijk minstens zo waardevol vind, zijn de ideeën en meningen van anderen. Zowel professionele analisten als amateurs delen hun beeld over een bepaald aandeel of cryptocurrency.

Je ziet hoe zij de koers zien en wat hun mening over de toekomstige koersontwikkeling is. Dat kan je helpen om zelf nieuwe patronen te ontdekken, je mening bij te stellen of nog eens naar een bepaalde grafiek te kijken. 

Tradingview Ideas

Tradingview Markets

Markets is het deel van tradingview waar je allerlei historische informatie over cryptocurrencies vindt.

Je vindt er honderden coins, waarin je precies ziet hoe de koers zich de afgelopen jaren, maanden of zelfs uren heeft ontwikkeld, de huidige en historische market cap, het handelsvolume en trends. Zeker eens bekijken!

Laat je niet overweldigen door TradingView

Wanneer je nog niet eerder met technische analyse hebt gewerkt, dan komt de koersgrafiek van Tradingview ongetwijfeld nogal heftig op je over. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden, instellingen en extra grafieken en indicatoren die je kunt activeren.

Laat je hierdoor niet uit het veld slaan! 

Op YouTube staan veel instructies en veel tutorials over technische analyse. Ook via Tradingview Ideas zul je veel leren. Na een tijdje ontdek je een strategie die voor jou werkt en merk je dat je het gevoel krijgt alsof je met voorkennis handelt.

Een fijn gevoel! Al zullen er altijd verliesgevende trades zijn, de meeste trades verlopen behoorlijk voorspelbaar.

Meerwaarde van Tradingview Pro

Wanneer je eenmaal gewend bent aan de instellingen en mogelijkheden bij Tradingview, loop je tegelijkertijd tegen een aantal beperkingen aan.

Onbeperkt aantal alarmen en alerts

Persoonlijk merkte ik dat ik graag op meerdere punten een alarm wil hebben. Bijvoorbeeld wanneer de koers oversold of overbought is, en wanneer de koers door een bepaalde waarde gaat of juist zakt.

Wanneer je meerdere van deze alarmen (alerts) wilt gebruiken, moet je een uitgebreider Tradingview account hebben. 

Onbeperkt aantal indicatoren

Ook het aantal indicatoren dat je aan een grafiek kunt toevoegen is beperkt tot drie. Voor de beginnende technische analist is dat prima, maar na verloop van tijd merk je dat je toch meer wilt. 

Tradingview indicatoren

Geen advertenties

Daarnaast worden de advertenties toch een beetje vervelend, zeker als tijd geld is, zoals bij daytraders meestal geldt. 

Voordelen van Tradingview

 • Veel functies en grafieken
 • Ontzettend uitgebreid
 • Ideaal voor het analyseren van cryptocurrencies
 • Tradingview Ideas zijn ontzettend waardevol
 • Dé marktleider op het gebied van technische analyse
 • Historische informatie over honderden cryptomunten
 • Ook als app beschikbaar

Nadelen van Tradingview

 • In het begin een vrij steile leercurve (er komt best veel op je af)
 • Beperkte functionaliteit voor gratis accounts

Tradingview review: mijn conclusie

Tradingview is wat mij betreft de meest krachtige online tool voor traders. Het analyseren van koersgrafieken lijkt in eerste instantie misschien onzin, maar doordat miljoenen mensen hetzelfde doen en op bepaalde patronen anticiperen, krijgen ze echt waarde.

Kortom, het werkt gewoon. Het gebruiken van tradingview komt nog het dichtste bij legale handel met voorkennis. Je volgt er alle koersen van cryptocurrencies tegelijk en kunt meerdere meldingen instellen, zonder dat je de koers steeds in de gaten hoeft te houden. Zo kun je als daytrader nog met andere werkzaamheden bezig zijn en op kritieke momenten snel handelen.

Ik kan het je dus zeker aanraden. Maak gerust eerst een gratis account bij tradingview aan (30 dagen gratis proberen!), of kies direct voor een Pro-account, waarmee je geen enkele beperking meer hebt.